× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καλοκαίρι χωρίς παγωτό και Φθινόπωρο… χωρίς καφέ

Η αγαπημένη συνήθεια στην Ελλάδα έχει στοχοποιηθεί εδώ και καιρό όμως τώρα οι τιμές αναμένεται να τραβήξουν κι άλλο την ανηφόρα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/8/2024

Καλοκαίρι χωρίς παγωτό και Φθινόπωρο… χωρίς καφέ
' χρόνος ανάγνωσης

Δύο από τις αγαπημένες τους συνήθειες καλούνται να περιορίσουν σημαντικά οι πολίτες εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των τιμών, η οποία δεν προβλέπεται να σταματήσει σύντομα.

Την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να κοιτάει την ακρίβεια να περνά, οι καταναλωτές παραμένουν αντιμέτωποι με το τέρας της ακρίβειας, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για δύο βασικά προϊόντα του ελληνικού καλοκαιριού και όχι μόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πρώτη τριάδα σε κόστος παραγωγής παγωτού
Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat πριν από μερικές ημέρες κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στις πιο ακριβές στο παγωτό για το έτος 2023. Η άνοδος σε προϊόντα όπως η ζάχαρη, το γάλα και το κακάο είναι συνεχής και καταγράφεται αντίστοιχα και στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, όμως πόσο έχει φτάσει η τιμή του παγωτού;

Η έρευνα της Eurostat αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες με το υψηλότερο κόστος παραγωγής παγωτού με την τιμή να είναι στα 3,7 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτη είναι η Αυστρία με μέση τιμή 7,7 ευρώ ανά λίτρο, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ουγγαρία με 4,8 ευρώ ανά λίτρο.

Οι τιμές στα ζαχαροπλαστεία κυμαίνονται από 15 έως 24 ευρώ το κιλό, ενώ στα σουπερμάρκετ τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ξεκινούν από τα 4 ευρώ το κιλό, ενώ στις γνωστές εταιρείες οι τιμές είναι μεταξύ 10 – 17 ευρώ το κιλό.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το φθηνότερο παγωτό καταγράφεται σε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γερμανία: 1,8€ / λίτρο
Λιθουανία: 1,9€/ λίτρο
Τσεχία: 2€/ λίτρο
Πικραίνει κι άλλο ο καφές
Σα να μην έφτανε αυτό οι καταναλωτές, που είναι ούτως ή άλλως αντιμέτωποι και με το υψηλότατο κόστος ενέργειας, από τον Σεπτέμβρη ενδέχεται να χρειαστούν να περιορίσουν κι άλλο τον καφέ.

Η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων έχει στοχοποιηθεί εδώ και καιρό, μετά την αύξηση στον ΦΠΑ του σερβιριζόμενου καφέ, όμως τώρα οι τιμές αναμένεται να τραβήξουν κι άλλο την ανηφόρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ εκπρόσωποι του κλάδου προαναγγέλλουν ανατιμήσεις της τάξης του 15 – 20% από τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της μείωσης της παραγωγής από το Βιετνάμ, τη χώρα που αποτελεί μαζί με τη Βραζιλία τον μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα ράφια των σούπερμάρκετ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ο εσπρέσο αναμένεται να σκαρφαλώσει από τα 5,98 ευρώ (250 γραμμάρια) στα 7,18 ευρώ, ο ελληνικός καφές (194 γραμμάρια) από τα 3,94 ευρώ στα 4,73 ευρώ, ενώ ο στιγμιαίος καφές (200 γραμμάρια) μπορεί να ξεπεράσει τα 10 ευρώ, ενώ τώρα πωλείται στα 8,48 ευρώ. Τέλος οι κάψουλες εσπρέσο (σε συσκευασίες 10 τεμαχίων) ενδέχεται να σημειώσουν αύξηση κατά ένα ευρώ (από τα 5 στα 6).

Το χτύπημα, πάντως, αναμένεται να είναι διπλό, καθώς, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Ελεύθερος Τύπος και τα καταστήματα εστίασης εφόσον ανατιμηθεί η πρώτη ύλη θα ανεβάσουν κι άλλο τις τιμές τους. Ενδεικτικά, ο σερβιριζόμενος εσπρέσο από τα 3,3 ευρώ θα ανέλθει στα 3,6-4 ευρώ, ο φρέντο εσπρέσο από τα 3,6 ευρώ θα αγγίξει τα 4,2-4,5 ευρώ, ενώ ο φρέντο καπουτσίνο από τα 3,8 ευρώ θα διατίθεται στην τιμή των 4,2-4,6 ευρώ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μπλοκάρει τις αποζημιώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν για το θέμα τέσσερις βουλευτές του κόμματος ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης