× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ταινία «Λεσβία» προβάλλεται στην Ερεσό

Η Τζέλη Χατζηδημητρίου με την ταινία της παραδίδει μια πολύτιμη καταγραφή της πορείας της Ερεσού από τη δεκαετία του 70 έως σήμερα, διασώζοντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό κομμάτι ΛΟΑΤΚΙ ιστορίας της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/8/2024

Η ταινία «Λεσβία» προβάλλεται στην Ερεσό
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στις 22 Αυγούστου, στον θερινό κινηματογράφο της Ερεσού Σαπφώ, ξεκινά η προβολή της ταινίας «Λεσβία» της Τζέλης Χατζηδημητρίου. Πρόκειται για μια ταινία της κ. Χατζηδημητρίου που προσεγγίζει την εξέλιξη της Ερεσού από την δεκαετία του 1970 ως σήμερα και το γεγονός πως λεσβίες απ’ όλο τον κόσμο συρρέουν στο κεφαλοχώρι της Δυτικής Λέσβου αναζητώντας αγάπη, ελευθερία και μια αίσθηση κοινότητας

Αναλυτικά το δελτίο τύπου για την προβολή της ταινίας αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε όμορφη κωμόπολη σε ένα οποιοδήποτε όμορφο ελληνικό νησί. Όμως δεν είναι. Η Ερεσός της Λέσβου των 1.581 κατοίκων σήμερα, η Ερεσός της αρχαιότητας, συνδεδεμένη αξεδιάλυτα με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ, αποτελεί εδώ και δεκαετίες πόλο έλξηςκαι ουτοπία μιας παγκόσμιας λεσβιακής κοινότητας.

Για περισσότερα από 40 χρόνια, λεσβίες απ’ όλο τον κόσμο συρρέουν εδώ αναζητώντας αγάπη, ελευθερία και μια αίσθηση κοινότητας. Η συναναστροφή τους με τους ντόπιους δεν έχει ανέκαθεν υπάρξει ανέφελη. Ποιος ορίζει την κυρίαρχη σημασία της λέξης Λεσβία; Και πόσο έτοιμη μπορεί να είναι μια μικρή κοινωνία να δεχτεί την πλήρη ανατροπή του ετεροκανονικού μοντέλου, πόσο μάλλον ν’ αποτελέσει σύμβολό της;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σκηνοθέτρια, φωτογράφος και συγγραφέας Τζέλη Χατζηδημητρίου φέρει υπερήφανα και διττά την ταυτότητα της Λεσβίας. Με την ομώνυμη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της παραδίδει μια πολύτιμη καταγραφή της πορείας της Ερεσού από τη δεκαετία του 70 έως σήμερα, διασώζοντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό κομμάτι ΛΟΑΤΚΙ ιστορίας. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, ημερολόγια, φωτογραφίες, βίντεο και συνεντεύξεις των ανθρώπων που καθόρισαν την ανθρωπογεωγραφία και το πνεύμα της περιοχής μέσα στα χρόνια, ξετυλίγεται η συναρπαστική ιστορία ενός τόπου αλλά και μιας ολόκληρης κοινότητας, που αξίωσε συμπερίληψη και ίση μεταχείριση, ακόμα κι όταν αυτά δεν ήταν καθόλου αυτονόητα. Μια ιστορία τόσο παλιά και τόσο καινούργια, επίκαιρη όσο ποτέ, τη στιγμή που στην Ελλάδα σήμερα δίνεται ξανά η μάχη για τα ίσα δικαιώματα.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο νησί της Λέσβου, της οποίας το φως, οι άνθρωποι και τα τοπία έχουν αποτελέσει πάντοτε έμπνευση για μένα. Σε όλες τις προηγούμενες δουλειές μου έχω προσπαθήσει να αποτυπώσω το πνεύμα των ανθρώπων της Λέσβου. Στη «Λεσβία», την πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία, θέλησα να πάρω τον λόγο εγώ, ως υπερήφανο μέλος της λεσβιακής κοινότητας, και να μιλήσω για το πως αυτή η κοινότητα δημιουργήθηκε. Η «Λεσβία» είναι αποτέλεσμα δουλειάς 10 χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων συγκέντρωσα υλικό και έκανα εκ βαθέων συζητήσεις με δεκάδες μέλη της λεσβιακής κοινότητας και με ντόπιους της Ερεσού. Θέλω να πιστεύω ότι έδωσα σε όλους τον χώρο να είναι ο εαυτός τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ερεσός η ίδια, αυτό το εκπληκτικής ομορφιάς ηφαιστιογενές τοπίο με την ατελείωτη παραλία, τα γαλάζια νερά και το μοναδικό φως που ενέπνευσε την Σαπφώ, αποτελεί μια από τις κεντρικές ηρωίδες της ταινίας μου. Η εικόνα της μέσα στις διαφορετικές εποχές του χρόνου μπλέκεται με τη δική μου προσωπική ιστορία. Υπ’ αυτή την έννοια η ταινία αποτελεί εξίσου μια προσωπική όσο και συλλογική αφήγηση. Δεν είναι μόνο η ιστορία μου αλλά και η ιστορία εκατοντάδων λεσβιών που διεκδίκησαν έναν χώρο για να υπάρξουν ελεύθερα και με ασφάλεια. Εκεί που η λεσβιακή κοινότητα συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αλλάζει, να διευρύνεται και να προσφέρει έναν αδιαπραγμάτευτο και ασφαλή χώρο προσωπικής έκφρασης.

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Η Τζέλη Χατζηδημητρίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λέσβο. Είναι βραβευμένη κινηματογραφίστρια, εικαστική φωτογράφος και συγγραφέας. Οι φωτογραφίες της έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αυστραλία, την Κίνα, την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα και έχουν εκδοθεί σε πολυάριθμα λευκώματα («39 καφενεία και ένα κουρείο» 1997, «Tο άγιο νερό, Iαματικές πηγές της Λέσβου» 1996, «Συνομιλώντας με τα πνεύματα της πέτρας» 2009 κ.α.)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αγάπησε τον κινηματογράφο μέσα από τα σεμινάρια που παρακολούθησε με δάσκαλο τον Μικελάντζελο Αντονιόνι, συνεχίζοντας τις σπουδές της στη Ρώμη πάνω στη Διεύθυνση Φωτογραφίας. Από το 1990 ξεκίνησε να κινηματογραφεί, να φωτογραφίζει και να γράφει για τις ζωές των κατοίκων της Λέσβου. Το βιβλίο της «A Girl’s Guide to Lesbos» (2012) είναι ο πρώτος οδηγός για το νησί που μιλά για την ιστορία της λεσβιακής κοινότητας στο χωριό της Ερεσού και τη σύνδεσή του με την αρχαία ποιήτρια Σαπφώ.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ΑΝΕΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ με έδρα την Αθήνα, που προσανατολίζεται στη δημιουργία έργων που υποστηρίζουν το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την πολιτιστική πολυμορφία μέσα από μια πληθώρα μέσων, όπως ταινίες, ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικά, συμπόσια κ.ά.

Οι μικρού μήκους ταινίες της έχουν προβληθεί σε όλο τον κόσμο και έχουν κερδίσει πολλά βραβεία. Στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της με τίτλο «Αναζητώντας τον Ορφέα» (2018) συναντά ντόπιους ψαράδες που εξιστορούν ιστορίες για τη ζωή τους και τον τόπο, συνυφασμένες με τον μύθο του Ορφέα. Οι πιο πρόσφατες ταινίες μικρού μήκους της θέτουν στο επίκεντρο το φύλο, όπως «Οι εγγονές της Σαπφούς» (2018), όπου οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες της Λέσβου αφηγούνται την ιστορία τους, «Ο Δημητράκης και η Δημητρούλα» (2019) για την ιστορία ενός gender non conforming ατόμου στη Συκαμιά της Λέσβου που έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο ύστερα από την άδικη κράτησή του σε ψυχιατρικό ίδρυμα, καθώς και η ταινία «Sapphosinging» (2020), μια ωδή στη Σαπφώ, που επισκέπτεται ξανά τη σύγχρονη Λέσβο.

Η «Lesvia» είναι το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της.

Credits

Σκηνοθεσία, Διεύθυνση Φωτογραφίας, Ήχος: Τζέλη Χατζηδημητρίου | Μοντάζ: Iva Radivojevic, Παναγιώτης Γάκης  | Πρωτότυπη Μουσική, Sound Design & Μίξη Ήχου: Στέφανος Κωνσταντινίδης, Νάσος Σωπύλης – FABRIKA | Επεξεργασία Εικόνας: Σάκης Μπουζάνης  - 2|35 | Υπηρεσίες Post Production: Massive Production | Σύμβουλος Περιεχομένου: Ελισαβετ Πάκη | Επικοινωνία: Panayota Pagoulatos - PINKORCHID INTERNATIONAL | Associate Producer: JANROFEKAMP | Παραγωγοί: Τζέλη Χατζηδημητρίου – ΑΝΕΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ – ANEMON PRODUCTIONS | Συμπαραγωγή: ΕΡΤ

Με την υποστήριξη ΕΚΚ, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, EL*C, Onassis Culture, 2/35 Massive Production| Φεστιβαλική Διανομή: The Filim Collaborative

Η «Λεσβία» έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2024, όπου κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και ειδική μνεία του βραβείου Mermaid. Μέχρι τώρα έχει προβληθεί σε περισσότερα από 30 φεστιβάλ στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, κερδίζοντας συνολικά 8 σημαντικά βραβεία.

Βραβεία

1. Mermaid Award, Special Mention — Thessaloniki Documentary FF, Greece, 2024
2. Greek Film Center Award, Best Greek Debut — Thessaloniki Documentary FF, Greece, 2024
3. Audience Award —Festival Écrans Mixtes, Lyon, France, 2024
4. Jury Award —Festival Écrans Mixtes, Lyon, France, 2024
5. Best Feature Award, DOK International Jury Story — Zinegοak FF, Bilbao, Spain, 2024
6. ZG Gran Award— Zinegοak FF, Bilbao, Spain, 2024
7. Audience - Award Wicked Queer, Boston, USA, 2024 
8. Audience - Award Pink Apple Zurich, Switzerland, 2024

Στη Λέσβο θα προβληθεί στην Ερεσό στον θερινό κινηματογράφο «Σαπφώ». Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 22/8 20:30 Πρεμιέρα ταινίας «Λεσβία» με αγγλικούς υπότιτλους. Θα ακολουθήσει Q&A με την σκηνοθέτιδα και εκπρόσωπο της οργάνωσης Εurocentralasian Lesbian Community.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/8 20:00 Προβολή της μικρού μήκους ταινίας «Old Lesbians» σε σκηνοθεσία Meghan McDonough. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Λεσβία» Q&A με τις σκηνοθέτιδες και  τ@ καθηγητ@ Sambourcier.

ΤΡΙΤΗ 27/8 19:30 Συζήτηση με την καθηγήτρια Πανεπιστημίου Βενετία Κάντσα, τη λέκτορα  Michela Baldo και την ερευνήτρια Ελισάβετ Πάκη για τη Λεσβιακή ιστορία της Ερεσού. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Λεσβία».

ΤΕΤΑΡΤΗ 28/8 20:30 Προβολή της ταινίας «Λεσβία» με ελληνικούς υπότιτλους. Θα ακολουθήσει Q&A με τη σκηνοθέτιδα και την εκπαιδευτικό και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Αντιόπη Φραντζή.

Δείτε εδώ το trailer:https://vimeo.com/827649441

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Οκτώ μήνες τώρα οι κτηνοτρόφοι ακούνε μόνο υποσχέσεις»

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ζήτησε την κατανόηση του κόσμου για την καθυστέρηση της παρέλασης και υπογράμμισε τον ειρηνικό χαρακτήρα της αγροτικής διαμαρτυρίας
«Οκτώ μήνες τώρα οι κτηνοτρόφοι ακούνε μόνο υποσχέσεις»
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»

Δήλωση από τον Θωμά Μόσχο, εκπρόσωπο Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΛΑΣ, για τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην εξέδρα των επισήμων και τον αγώνα των οικογενειών τους να παραμείνουν στη Λέσβο
«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο κόσμος περίμενε τον Στρατό, η κυβέρνηση τον απέσυρε!

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επέμεναν να ανέβουν στην εξέδρα των επισήμων, ενώ οι κτηνοτρόφοι ζητούσαν απαντήσεις για την επιβίωσή τους — Η Μυτιλήνη γιόρτασε την Απελευθέρωσή της χωρίς στρατιωτική παρέλαση
Ο κόσμος περίμενε τον Στρατό, η κυβέρνηση τον απέσυρε!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα

Μαθητές και πολιτικά τμήματα τίμησαν την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, χωρίς τη συμμετοχή του στρατού, αφού το Υπουργείο απέσυρε την άδειά του – Οι κτηνοτρόφοι και τα παιδιά των κοπαδιών που θανατώθηκαν στη θέση των επισήμων, κοντά τους ο δήμαρχος.
Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο

Οκτώ μήνες κρίσης έγιναν κραυγή διαμαρτυρίας στην προκυμαία – Η ένταση για την παρουσία των πολιτικών επισήμων, οι μαρτυρίες των παραγωγών και η παρέλαση με τους κτηνοτρόφους και τα παιδιά τους στη θέση των επισήμων
«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποσύρεται ο στρατός από την παρέλαση της Μυτιλήνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή δόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση, καθώς δεν αναγνωρίζεται η επισημότητά της
Αποσύρεται ο στρατός από την παρέλαση της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων

Χωρίς πολιτικούς επισήμους στην εξέδρα, μετά την καθυστέρηση και την αντιπαράθεση – Μαζί με τους κτηνοτρόφους η δημοτική αρχή
Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη

Αδιέξοδο με την επιμονή των πολιτικών να ανέβουν στην εξέδρα. Οι κτηνοτρόφοι δέχονται να γίνει η παρέλαση με την παρουσία στρατιωτικών και του δημάρχου Μυτιλήνης
Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από τη μνήμη της Απελευθέρωσης στην ευθύνη για το αύριο

Μήνυμα του Δημάρχου Μυτιλήνης για τα 114 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης – Τιμή στους αγωνιστές της ελευθερίας και στις γενιές που διαμόρφωσαν τη σημερινή Μυτιλήνη
Από τη μνήμη της Απελευθέρωσης στην ευθύνη για το αύριο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη τιμά την απελευθέρωση της

Πομπή από το παλαιό Δημαρχείο και επίσημη έπαρση της σημαίας στο Κάστρο Μυτιλήνης
Η Μυτιλήνη τιμά την απελευθέρωση της
ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, κατάθεση στεφάνου και συνεστίαση
Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες