× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου στη Λέσβο

Εβδομαδιαία άσκηση πεδίου στα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/8/2024

Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου για μια ακόμη φορά στη Λέσβο προκειμένου να συμμετάσχει στην καθιερωμένη ετήσια άσκηση πεδίου στο Γεωπάρκο Λέσβου, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ειδικότερα ομάδα φοιτητών της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνουθα πραγματοποιήσουν άσκηση πεδίου στη Λέσβο από 17 έως 22 Αυγούστου 2024 και θα συνοδεύονται από τον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Καθηγητή Genhou Wang, τον Καθηγητή Zhang Jianping.
Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συντονιστής της εκπαιδευτικής άσκησης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.
Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει δημιουργήσει στη Λέσβο εκπαιδευτική βάση για την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου των φοιτητών του, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες για συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και τη δυναμική που προσφέρει η αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO για την καθιέρωση του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου ως πρότυπου προορισμού εκπαίδευσης για φοιτητές Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τον Ιούλιο του 2015 η συνεργασία αυτή ενισχύθηκε με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και συνεχίσθηκε σε ετήσια βάση, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και την υλοποίηση κάθε χρόνο ασκήσεων υπαίθρου στη Λέσβο.
Φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά την πανδημία συνεχίζουμε τη συνεργασία μεταξύ των δυο Πανεπιστημίων με την διοργάνωση του θερινού σχολείου όπου δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες και Κινέζους φοιτητές να γνωρίσουν και να μελετήσουν τη στρατηγική, τις μεθοδολογίες και τις τεχνικές για την ανάδειξη φυσικών γεωλογικών μνημείων και προστατευόμενων περιοχών στη Δυτική Λέσβο που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους , χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.
Βασικός σκοπός της φετινής εκπαιδευτικής δράσης των φοιτητών είναι η γνωριμία με τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, τους τρόπους καταγραφής, προστασίας και ανάδειξής τους καθώς και των μεθόδων συντήρησης και διαχείρισής τους. Παράλληλα, θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», για θέματα ανάπτυξης γεω-δραστηριοτήτων σε περιοχές γεωπάρκων και ερμηνείας της φυσικής κληρονομιάς.
Οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις πεδίου στις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου αναδεικνύοντας ότι το Γεωπάρκο Λέσβου, αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη των γεωλογικών φαινομένων και φυσικών προστατευόμενων περιοχών αλλά και την ανάδειξη τους και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Παράλληλα το πρόγραμμα τους θα περιλαμβάνει παρατηρήσεις στα ηφαιστειακά κέντρα του Λεπετύμνου, της Ανεμώτιας, της Βατούσας, του Μεσοτόπου και της Άγρας, τον ηφαιστειακό λαιμό της Πέτρα, το γεωθερμικό πεδίο του Πολυχνίτου, το τεκτονικό παράθυρο του Ολύμπου, τα γεωλογικά μνημεία του Πλωμαρίου και της Μυτιλήνης, την επίσκεψη σε μνημεία και Μουσεία της Λέσβου καθώς και τα Κάστρα Μυτιλήνης και Μήθυμνας.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον πλούτο και τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου και να γνωρίζουν τις δράσεις ευαισθητοποίησης στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου, πραγματοποιώντας ορνιθοπαρατήρηση στους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου.
Ειδική εκπαιδευτική δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί για τους συμμετέχοντες στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Βολές αρμάτων μάχης στο Καμένο Δάσος

Η 98 ΑΔΤΕ ενημερώνει για επικίνδυνη ζώνη από 1 έως 4 Δεκεμβρίου και ζητά αποφυγή πρόσβασης στην περιοχή
ΧΩΡΙΑ

«Οι επιχειρήσεις της Καλλονής παλεύουν χωρίς βοήθεια μετά την πλημμύρα»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής Βαγγέλης Χαλκοδαίμων αναφέρεται στην επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και την ανησυχία που υπάρχει για το ενδεχόμενο νέας κακοκαιρίας
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

2000 ψηφοφόρους της ΝΔ σε Λέσβο και Λήμνο καλείται να πείσει η Στρατάκη

Η υποψήφια πρόεδρος στη ΝΟΔΕ Λέσβου, τη διαφάνεια στις διαδικασίες, τη στήριξη του τόπου και τον ρόλο της ΝΔ σε Λέσβο και Λήμνο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δικογραφία σε βάρος του Μυλωνάκη στη Βουλή

Η μήνυση αφορά την κατάθεση του Γρηγόρη Βάρρα στην εξεταστική επιτροπή και τα όσα είπε δημόσια ο Χρήστος Μπουκώρος για την ενημέρωση που είχε το Μαξίμου αναφορικά με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Τιμούμε όσους στάθηκαν με θάρρος υπέρ της Δημοκρατίας»

Η δημοτική παράταξη του Πανάγου Κουφέλου «Νέα δράση νέος Δήμος» τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου
ΧΩΡΙΑ

Διήμερο πολιτιστικής ανακάλυψης σε Μεσαγρό και Σκόπελο

Πάνω από 180 επισκέπτες γνώρισαν τα χωριά Μεσαγρός και Σκόπελος μέσα από την ξενάγηση του Open Lesvos με τη στήριξη τοπικών φορέων και εθελοντών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Μεγάλη συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου

Εργαζόμενοι και φοιτητές έδωσαν το παρών για να τιμήσουν τον αγώνα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη που παραμένει βαθιά επίκαιρος
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Νέα δράση νέος Δήμος: Αποχαιρετισμός… στον Χαράλαμπο Σπανό

Αφήνει πίσω του σημαντική παρακαταθήκη τιμιότητας και προσφοράς σημειώνει για τον εκλιπόντα η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο από το βιβλιοπωλείο Φωτίου

Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στο χώρο του βιβλιοπλωείου στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη
ΧΩΡΙΑ

Η Σκάλα Καλλονής, μια βδομάδα μετά την καταιγίδα, γεμάτη σκουπίδια και λάσπες

Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα σκουπίδια και τα φερτά υλικά δεν έχουν απομακρυνθεί και φοβούνται την επόμενη βροχή
ΧΩΡΙΑ

Αποχαιρετισμός στον Χαράλαμπο Σπανό

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για τον πρώην πρόεδρο Αλυφαντών και πολύχρονο αυτοδιοικητικό
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Εκείνα τα παιδιά έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για να ζούμε ελεύθεροι»

Η αδελφή του νεκρού ήρωα Μιχάλη Μυρογιάννη, Μαρία, και ο ξάδελφός του, Στέλιος, αναβίωσαν τον αγώνα και το όραμά του μπροστά στην προτομή του στη Μυτιλήνη