× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Υπό κατάρρευση το κτήριο της Γεωργικής Σχολής Ερεσού

Δημόσια παρέμβαση των συλλογικών φορέων και αιρετών του χωριού που ζητούν την διάσωση και αξιοποίηση του

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/8/2024

Υπό κατάρρευση το κτήριο της Γεωργικής Σχολής Ερεσού

Την διάσωση του κτηρίου της Γεωργικής Σχολής Ερεσού επιδιώκουν οι συλλογικοί φορείς και οι αιρετοί του χωριού με ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στο Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου

Πρόκειται για παλαιότερο εκπαιδευτήριο του οικισμού, κατασκευάστηκε το 1874 με χορηγία των Ερεσιωτών της Κωνσταντινούπολης και λειτούργησε ως Αρρεναγωγείο και περιοδικά ως Ημιγυμνάσιο.

Την περίοδο 1930 -1935 λειτούργησε ως κατώτερη Γεωργική Σχολή, καθώς ήδη λειτουργούσε από το 1928 το «Θεοφράστειο», ως Αρρεναγωγείο και Παρθεναγωγείο του οικισμού. Μεταγενέστερα το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων των εκπαιδευτικών και δημοτικών φορέων. Το έτος 2000 στο κτήριο φιλοξενήθηκε το Διεθνές Συνέδριο για τον Θεόφραστο, ενώ στη συνέχεια το κτήριο περιήλθε σε αχρησία.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμοι,

Οι παρακάτω συλλογικοί φορείς και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Ερεσού σας απευθύνουμε την επιστολή αυτή και ζητούμε την έγγραφη ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας για την διάσωση του του κτηρίου της Γεωργικής Σχολής στην Ερεσό, το οποίο έχει περιέλθει σε κατάσταση επικινδυνότητας, ενώ βρίσκεται σε περιοχή με σεισμική δραστηριότητα.

Το κτήριο αποτελεί τμήμα του μετώπου των εκπαιδευτήριων που αναπτύχθηκαν στην περιοχή του ιερού ναού της Αγίας Ειρήνης. Αποτελεί το παλαιότερο εκπαιδευτήριο του οικισμού, κατασκευάστηκε το 1874 με χορηγία των Ερεσιωτών της Κωνσταντινούπολης και λειτούργησε ως Αρρεναγωγείο και περιοδικά ως Ημιγυμνάσιο.

Την περίοδο 1930-1935 λειτούργησε ως κατώτερη Γεωργική Σχολή, καθώς ήδη λειτουργούσε από το 1928 το «Θεοφράστειο», ως Αρρεναγωγείο και Παρθεναγωγείο του οικισμού. Μεταγενέστερα το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων των εκπαιδευτικών και δημοτικών φορέων. Το έτος 2000 στο κτήριο φιλοξενήθηκε το Διεθνές Συνέδριο για τον Θεόφραστο, ενώ στη συνέχεια το κτήριο περιήλθε σε αχρησία.

Το έτος 2013 η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, με την με Α.Π. 21378/09.04.2013 απόφασή της έκρινε ότι το κτήριο, ήταν ακατάλληλο προς χρήση, καθώς ήταν απαραίτητο να γίνουν εργασίες συντήρησης και επισκευής του. Έκτοτε το κτήριο απαξιώθηκε και παραμένει σε αχρησία ακολουθώντας την επικίνδυνη φθίνουσα πορεία του.

Το κτήριο της Γεωργικής Σχολής χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟΑ, με το ΦΕΚ 1178Β/25.09.2000. Μαζί με το σχολικό κτήριο της Βατούσας, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα εκπαιδευτήρια της οθωμανικής περιόδου στην Λέσβο με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Με αυτά τα δεδομένα και κυρίως με βάση το γεγονός ότι το κτήριο αποτελεί κηρυγμένο μνημείο νεώτερης κληρονομιάς , θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τα κάτωθι:

· Αν η δημοτική αρχή (ως ιδιοκτήτρια του κτηρίου) κάλεσε την εποπτεύουσα υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, την ΥΝΜΤΕΒΑ (Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και τεχνικών έργων Βορείου Αιγαίου) να αποφανθεί για την κατάσταση και το μέλλον του κτηρίου, ως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις βλαβών σε μνημεία, και αν έχει δημοσιευθεί στο σύστημα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» κάτι σχετικό (μέχρι στιγμής δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε κάτι).

· Αν εκπονήθηκαν ή έστω δρομολογούνται οι απαραίτητες εξειδικευμένες μελέτες αποκατάστασής του, σύμφωνα με το Κανονιστικό πλαίσιο για την εκπόνηση μελετών και εργασιών σε μνημεία, ΦΕΚ 2837Β/05.07.2019.

· Αν πρόκειται να ληφθούν μέτρα προστασίας του κτηρίου, μέχρι την ωρίμανση των ειδικών αυτών μελετών, όπως προβλέπεται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν. 4858/2021 (Αρχαιολογικού Νόμου), ΦΕΚ 220Α/19.11.2021, για τα διατηρητέα κτήρια που βρίσκονται σε κίνδυνο προβλέπονται ειδικά μέτρα άμεσης προστασίας και μάλιστα στην παράγραφο 3 του άρθρου αναφέρεται:

«Επείγουσες εργασίες προστασίας ετοιμόρροπων μνημείων γίνονται με μέριμνα της Υπηρεσίας χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και χωρίς άλλη διατύπωση».

Υποχρέωση όλων μας αποτελεί η διαφύλαξη και η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Λέσβο. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς, Δήμο Δ. Λέσβου, ΥΜΝΤΕΒΑ στην εποπτεία της οποίας ανήκει το μνημείο:

· Να προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα προστασίας του μνημείου,

· Να εκπονήσουν τις ειδικές μελέτες αποκατάστασης που απαιτούνται για τα μνημεία, ώστε το κτήριο να λάβει μια νέα χρήση, η οποία να συνάδει με τον χαρακτήρα του.

Το κτήριο θα ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθεί ως ερευνητικό κέντρο, συνδεδεμένο με πανεπιστημιακά ιδρύματα ή το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και να φιλοξενεί σεμινάριά τους κλπ, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενδυνάμωση του ποιοτικού τουρισμού της περιοχής.

Δύο σημαντικές ιστορικές μορφές της Ερεσού, η Σαπφώ και ο Θεόφραστος, υποδεικνύουν δυο θεματικές ενότητες κατάλληλες για ερευνητικό κέντρο:

· τη λυρική ποίηση,

· τη βοτανολογία και τις επιστήμες του περιβάλλοντος.

ΖΗΤΟΥΜΕ ο Δήμος, η ΥΜΝΤΕΒΑ και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία στηρίζει οικονομικά ανάλογες δράσεις, να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να αποκαταστήσουν την Γεωργική Σχολή.

Σύλλογος Απανταχού Ερεσίων ο «Θεόφραστος», Ελισάβετ Δεμίρη- πρόεδρος

Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων η «Μινάβρα» , Βασίλειος Βωβός – πρόεδρος

Πρωτοβουλία Ερεσού»- Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος, Πολύμνια Φιάκα – πρόεδρος

Ιππικός Σύλλογος Ερεσού Αγ. Γεώργιος «Τατάρια», Ιγνάτιος Αβαγιανός- πρόεδρος

Εστία Καλών Γηρατειών «Φάρος», Σταυράκη Άννα – πρόεδρος

Σύλλογος «Αλκυονίδες» Αθηνά Δελήρογλου- πρόεδρος

Πανταχός Αντώνης- Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Δ.Λ

Κόβρας Εμ.Λουκάς– Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Δ.Λ

Καρακούση Χρυσαφένια- Τοπικός Σύμβουλος Ερεσού

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αγιασμός και ευχές στα σχολεία, με προβληματισμό για τις συγχωνεύσεις

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε λίγο μετά τις 9 το πρωί στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Λέσβου. Στο Πρότυπο Γυμνάσιο ο Παναγιώτης Χριστόφας, στο Νηπιαγωγείο της Πέτρας ο Ταξιάρχης Βέρρος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κριτική και ευχές για τη νέα σχολική χρονιά

Χαιρετισμός της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μήνυμα αισιοδοξίας και στήριξης της εκπαιδευτικής κοινότητας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός της μνήμης των Μικρασιατών Αγίων

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Θεράποντα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολιτική αλλά προσωπικών στρατηγικών»

Ο πρώην βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Γιάννης Μπουρνούς μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί» για όλους και για όλα!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μεγάλη τιμητική εκδήλωση του ΝΟΜ για την Μηλένα Κοντού

Υποσχέσεις για στήριξη του Ομίλου και των αθλητών του
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνύπαρξη ντόπιων και προσφύγων στον αθλητισμό

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Μυτιλήνης, ΜΕΤΑδρασης και Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και νέους έως 21 ετών να συμμετέχουν σε μια σειρά αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο αναβάλλεται ο αγιασμός λόγω κακοκαιρίας

Σε αναμονή το ξεκίνημα των σχολείων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Συγκίνηση και χαρά για την μεγάλη υποδοχή της Μηλένας και της Ζωής»

Τους φορείς και τους πολίτες που στήριξαν την εκδήλωση για τις δύο Ολυμπιονίκες, την Δευτέρα το απόγευμα στη Μυτιλήνη, ευχαριστεί ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολυμπιονίκες και αξιωματούχοι της κωπηλασίας συζητούν στο Mythical Coast

Μηλένα Κοντού, Ζωή Φίτσιου, Πέτρος Γκαϊδατζης, Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Πολύμερος, Ιωάννης Βράμπας και Ιωάννης Καρράς
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσικό Φεστιβάλ με Θεοδωράκη το 2025 στη Μυτιλήνη

Τις κατευθυντήριες γραμμμές του δεύτερου μουσικού φεστιβάλ έδωσε η αντιδήμαρχος Εριφύλη Χιωτέλη. Ανακοίνωσε ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία για την πρώτη διοργάνωση και τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παρασκευαΐδης για το «χαράτσι» στις επαγγελματικές ενώσεις

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών