× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χωρίς χρηματοδότηση το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55 ‑ 67 ετών

Την συνέχιση του προγράμματος και την ενίσχυση του με επιπλέον 10.000 θέσεις ζητά η ΚΕΔΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/8/2024

Χωρίς χρηματοδότηση το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55 ‑ 67 ετών
' χρόνος ανάγνωσης

Στον αέρα βρίσκεται το πρόγραμμα για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 - 67 ετών, καθώς εξαντλήθηκε η χρηματοδότηση και αναμένεται νέα απόφαση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Τη συνέχιση του προγράμματος για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-67 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κι ενίσχυση του με επιπλέον 10.000 θέσεις ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου με επιστολή του στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά και τον πρόεδρο της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην επιστολή του επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα λειτουργίας τους εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες.

Υπογραμμίζει ότι η υποστελέχωση έχει λάβει πλέον δραματικές διαστάσεις, «αφενός λόγω του περιορισμένου αριθμού προσλήψεων νέου μόνιμου προσωπικού αλλά και των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται, ακόμη και για τις ελάχιστες που γίνονται, αφετέρου λόγω της συνταξιοδότησης δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων στους Δήμους τα προηγούμενα χρόνια αλλά και του μέτρου της κινητικότητας, που έχει αποψιλώσει περαιτέρω τους Δήμους μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-67 ετών στους Δήμους, ο κ. Κυρίζογλου υπογραμμίζει ότι «υπήρξε μια πολύ σωστή πρωτοβουλία με την οποία και οι Δήμοι μας μπόρεσαν να καλύψουν μέρος των κενών τους σε προσωπικό κρίσιμων υπηρεσιών (καθαριότητα, πράσινο, πολιτική προστασία, κ.λπ.). Αλλά και άνεργοι συμπολίτες μας, σε ηλικία κοντά στη συνταξιοδότηση τους, είχαν τη δυνατότητα μέσω του προγράμματος να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες και να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για τη λήψη σύνταξης».

«Με βάση τα παραπάνω, τονίζει, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος κρίνει απαραίτητη όχι απλά τη συνέχιση του προγράμματος , αλλά και την ενίσχυση του με επιπλέον 10.000 θέσεις, πέραν όσων έχουν εγκριθεί. Επιπλέον, θεωρούμε πολιτικά απαράδεκτη και κοινωνικά ανάλγητη κάθε σκέψη που έχει διατυπωθεί στο παρελθόν από οποιαδήποτε πλευρά για κατάργηση της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος, αφενός γιατί θα δημιουργήσει τεράστια κενά στη λειτουργία βασικών υπηρεσιών των Δήμων, αφετέρου γιατί θα στερήσει τη δυνατότητα σε ανέργους μεγάλης ηλικίας να απασχοληθούν και να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τους».

Καταλήγοντας ο κ. Κυρίζογλου και επικαλούμενος «τη δεδηλωμένη δέσμευση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για στοχευμένες παρεμβάσεις που αναδεικνύουν σε κυβερνητική προτεραιότητα την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», τονίζει ότι «η ΚΕΔΕ ζητά για μια σειρά από λειτουργικούς και κοινωνικούς λόγους :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • τη διασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για τη συνέχιση του προγράμματος καθώς και
  • την έκδοση νέας ΚΥΑ, που θα προβλέπει την ενίσχυση του με επιπλέον 10.000 νέες θέσεις ανέργων συμπολιτών μας ηλικίας 55 ετών και άνω».

Επιστολή, προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Ε.Δ.Κ.Μ.) με σκοπό τη συλλογική αντίδραση των Δήμων της χώρας στην ξαφνική διακοπή του Προγράμματος Απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) για ανέργους ηλικίας 55 – 67 ετών, απέστειλε η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, ζητώντας την έγκριση των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί, αλλά και τη συνέχιση του σημαντικού αυτού προγράμματος για τους δικαιούχους Δήμους και τους ωφελούμενους ανέργους συμπολίτες μας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής (αρ.πρ.7863/6-8-2024), που κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Πέλλας Διονύση Σταμενίτη και στους Βουλευτές του Νομού: Λάκη Βασιλειάδη, Γιώργο Καρασμάνη και Θεοδώρα Τζάκρη, είναι το παρακάτω:

Καθώς αναμέναμε την έγκριση των αιτήσεων του Δήμου μας που είχαμε υποβάλει στο Πρόγραμμα 55 – 67 της Δ.ΥΠ.Α. ξαφνικά ενημερωθήκαμε αρμοδίως ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα διακόπτεται πανελλαδικά, χωρίς να μας εξηγηθούν οι λόγοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα τόσο στον προγραμματισμό του Δήμου Σκύδρας, αλλά κι όλων των δικαιούχων Δήμων όσο και στους ωφελούμενους του προγράμματος.

Με το γνωστό και μέγιστο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, μέσω του προγράμματος αυτού ο Δήμος βασιζόταν στην εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών και ταυτόχρονα απασχολούνταν μακροχρόνια άνεργοι 55 – 67 ετών που δεν είχαν φτάσει σε συνταξιοδοτική ηλικία, άρα το πρόγραμμα είχε κι έχει και σημαντική κοινωνική και οικονομική διάσταση για τους ωφελούμενους συμπολίτες μας.

Τα Προγράμματα Απασχόλησης της Δ.ΥΠ.Α. έχουν συζητηθεί κατά καιρούς σε συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου αλλά βεβαίως και στο επίπεδο των συλλογικών μας οργάνων με αποφάσεις θετικές για τη συνέχιση και μονιμοποίηση του Προγράμματος 55 – 67 ως ένα σταθερό πρόγραμμα απασχόλησης και κοινωνικού χαρακτήρα από τ΄οποίο ο κάθε Δήμος θα έχει στη διάθεσή του ένα ανθρώπινο δυναμικό που θα καλύπτει καθημερινές του ανάγκες.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ως τέλος Μαρτίου η υποβολή παραστατικών για την επιδότηση των μελισσοκόμων

Στα 2 ευρώ ανά κιλό και ως 10 ευρω ανά κυψέλη καθορίστηκε το ύψος της ενίσχυσης για τους παραγωγούς των μικρών νησιών του Αιγαίου
Ως τέλος Μαρτίου η υποβολή παραστατικών για την επιδότηση των μελισσοκόμων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σημάδια κάμψης στις τιμές του ελαιολάδου

Ο νέος πόλεμος στον Περσικό Κόλπο δεν αναμένεται να φέρει έκρηξη τιμών καθώς έχει πάψει να είναι βασικό προϊόν διατροφής
Σημάδια κάμψης στις τιμές του ελαιολάδου
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος φέρνει ακρίβεια

Η εκτόξευση πετρελαίου και φυσικού αερίου συμπαρασύρει αγροτικά προϊόντα και ενισχύει τους φόβους για νέο κύμα ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα
Ο πόλεμος φέρνει ακρίβεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Stop Bullying Do Radio κοινή δράση Λυκείου και Γυμνασίου Μανταμάδου

Συνεργασία στο πλαίσιο της Εβδομάδας κατά της Σχολικής Βίας με συννεφόλεξο μηνυμάτων, πρόσκληση στο Δίκτυο Σχολικής Διαμεσολάβησης και συμμετοχή στο European School Radio και στον διαγωνισμό Κάν’ τον’ ακουστεί
Stop Bullying Do Radio κοινή δράση Λυκείου και Γυμνασίου Μανταμάδου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Έρχεται Ημέρα Εύρεσης Εργασίας για τη Λέσβο

Την Τετάρτη, 11 Μαρτίου από τον Δήμο Μυτιλήνης, την Ένωση Ξενοδόχων, τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και την Πειραματική Επαγγελματική Σχολή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Ανέργων
Έρχεται Ημέρα Εύρεσης Εργασίας για τη Λέσβο
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες

Πανελλαδική σύσκεψη την Τρίτη 3 Μαρτίου
Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες
ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου

Αναλυτές μιλούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης
Φόβοι για μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

100 χρόνια ζωής και δράσης συμπλήρωσε ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ακρασίου

Επετειακό ημερολόγιο εξέδωσαν ο συνεταιρισμός σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού
100 χρόνια ζωής και δράσης συμπλήρωσε ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ακρασίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το ούζο παραμένει η λοκομοτίβα της ελληνικής ποτοποιίας

Με μερίδιο 62,6% στην παραγωγή και 73,3% στις εξαγωγές, το εμβληματικό ελληνικό απόσταγμα αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης και για το 2024. Μια χρονιά ανόδου για τον κλάδο σε παραγωγή, κατανάλωση και διεθνή παρουσία
Το ούζο παραμένει η λοκομοτίβα της ελληνικής ποτοποιίας
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 6 Μαρτίου

Το ποσό των 73.597.000 ευρώ θα λάβουν 87.640 δικαιούχοι στους λογαριασμούς τους για επιδόματα ανεργίας, μητρότητας, εφάπαξ και λοιπές παροχές
Οι πληρωμές ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 6 Μαρτίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση για τις διορθώσεις στο ΟΣΔΕ του 2025

Νέα καταληκτική ημερομηνία ως τις 9 Μαρτίου ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ
Παράταση για τις διορθώσεις στο ΟΣΔΕ του 2025