× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χρηματοδοτήσεις στους νησιωτικούς Δήμους υπόσχεται το «Νέαρχος»

Τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος παρουσίασε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/7/2024

Χρηματοδοτήσεις στους νησιωτικούς Δήμους υπόσχεται το «Νέαρχος»
' χρόνος ανάγνωσης

Στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων και Κοινωνικής Συνοχής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, συμμετείχε σήμερα 22 Ιουλίου 2024 ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αιγαίου  Μανώλη Κουτουλάκη, παρουσία των Δημάρχων των νησιωτικών περιοχών της χώρας. Προήδρευσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ενώ την ΚΕΔΕ εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας της, Δημήτρης Καφαντάρης.

Ο υφυπουργός, απευθυνόμενος στους Δημάρχους, υπογράμμισε πως «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τους ΟΤΑ θα είναι εκτός από συνομιλητές και συνδιαμορφωτές της νησιωτικής στρατηγικής, με πολιτικές που θα απαντούν στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός χώρος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ειδικότερα, η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και στις συνεργασίες που έχει αναπτύξει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον ΟΑΣΕ για την εξεύρεση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να υλοποιηθούν σημαντικά έργα στα νησιά.

Όπως είπε ο υφυπουργός, «σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα «Νέαρχος», με αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες, το οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΟΤΑ για ζητήματα Ύδρευσης, Λιμενικών Υποδομών και Ενέργειας, που αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της νησιωτικής πολιτικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Γκίκας πρόσθεσε πως, «βελτιώνοντας τις υποδομές των μικρότερων νησιών και δίνοντας κίνητρα στους κατοίκους τους για να παραμείνουν στον τόπο τους και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, είναι δυνατόν να αντιστραφεί η συρρίκνωση των πληθυσμών των μικρότερων νησιών».

 «Σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε ο Υφυπουργός, «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, για τη στήριξη των οικογενειών στα μικρά νησιά μέσω προγραμμάτων, αλλά και την επιδότηση στέγης για τους Δημοσίους Υπαλλήλους που πηγαίνουν να εργαστούν στα νησιά». Ο κ. Γκίκας ζήτησε τη συνδρομή των Δημάρχων, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι διαθέσιμοι χώροι για να κατασκευαστούν σε πρώτη φάση κατοικίες για τους εργαζόμενους δημόσιους υπαλλήλους.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός είπε πως «στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπάρχουν τα εργαλεία, οι γνώσεις και το ανθρώπινο δυναμικό για να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δέσμες πολιτικών που θα αλλάξουν την κατάσταση στα νησιά μας επί τα βελτίω».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, παρουσίασε τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας παράλληλα την σημασία της εξειδίκευσης των χρηματοδοτικών εργαλείων για την Γαλάζια Οικονομία στο νησιωτικό χώρο και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής διάστασης της νησιωτικότητας.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο πολιτικό εγχείρημα Τσίπρα παίρνει σάρκα και οστά στο Θησείο

Με βίντεο έκπληξη και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη παρουσιάζεται το όνομα και οι βασικές αρχές του νέου φορέα
Το νέο πολιτικό εγχείρημα Τσίπρα παίρνει σάρκα και οστά στο Θησείο
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες άνω του 5% στις ασιατικές αγορές καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο

Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε έργα υδάτινων πόρων ενώ η Περιφέρεια καλεί τους φορείς να επιταχύνουν την ωρίμανση των μελετών
Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Το μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα του Αλέξη Τσίπρα

Ομόκεντροι κύκλοι, θεματικές ομάδες και online δημοψηφίσματα στο επίκεντρο του σχεδιασμού για τον νέο πολιτικό φορέα
Το μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα του Αλέξη Τσίπρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη καπετάνιου στη Μύρινα για πλοίο με ελλιπές προσωπικό

Το περιστατικό έγινε το Σάββατο 23 Μαΐου το μεσημέρι
Σύλληψη καπετάνιου στη Μύρινα για πλοίο με ελλιπές προσωπικό
ΕΛΛΑΔΑ

Νικητής στο Diamond League της Κίνας ο Τεντόγλου

Ο επόμενος αγώνας του αθλητή θα γίνει στις 29 Μαΐου στο μίτινγκ της Λεμεσού
Νικητής στο Diamond League της Κίνας ο Τεντόγλου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

Από τις 8 έως τις 30 Ιουνίου οι αιτήσεις για Μύρινα και Μούδρο. Δείτε εδώ ποιά δικαιολογητικά απαιτούνται και ποιά είναι τα κριτήρια μοριοδότησης
Λήμνος: Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας

Επιστήμονες, καταναλωτές και οργανώσεις προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις των νέων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων σε υγεία, περιβάλλον και αγροτική παραγωγή
Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 29 Μαΐου

Θα καταβληθούν 2,48 δις ευρώ σε 4.335.846 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 29 Μαΐου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προθεσμία έως 27 Ιουλίου για έλεγχο και διορθώσεις στο Κτηματολόγιο

Τι καλούνται να ελέγξουν άμεσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο ώστε να αποφύγουν μελλοντικές δικαστικές περιπέτειες
Προθεσμία έως 27 Ιουλίου για έλεγχο και διορθώσεις στο Κτηματολόγιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στάσιμος ο τζίρος στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Η άνοδος 2,6% στο λιανεμπόριο υπολείπεται του πληθωρισμού που κινήθηκε πάνω από 3%
Στάσιμος ο τζίρος στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή για το νέο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης

Η παράταξη «Νέα Δυναμική» ζητά ενημέρωση για την απουσία συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου
Ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή για το νέο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης