× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χρηματοδοτήσεις στους νησιωτικούς Δήμους υπόσχεται το «Νέαρχος»

Τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος παρουσίασε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/7/2024

Χρηματοδοτήσεις στους νησιωτικούς Δήμους υπόσχεται το «Νέαρχος»
' χρόνος ανάγνωσης

Στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων και Κοινωνικής Συνοχής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, συμμετείχε σήμερα 22 Ιουλίου 2024 ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αιγαίου  Μανώλη Κουτουλάκη, παρουσία των Δημάρχων των νησιωτικών περιοχών της χώρας. Προήδρευσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ενώ την ΚΕΔΕ εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας της, Δημήτρης Καφαντάρης.

Ο υφυπουργός, απευθυνόμενος στους Δημάρχους, υπογράμμισε πως «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τους ΟΤΑ θα είναι εκτός από συνομιλητές και συνδιαμορφωτές της νησιωτικής στρατηγικής, με πολιτικές που θα απαντούν στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός χώρος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ειδικότερα, η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και στις συνεργασίες που έχει αναπτύξει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον ΟΑΣΕ για την εξεύρεση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να υλοποιηθούν σημαντικά έργα στα νησιά.

Όπως είπε ο υφυπουργός, «σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα «Νέαρχος», με αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες, το οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΟΤΑ για ζητήματα Ύδρευσης, Λιμενικών Υποδομών και Ενέργειας, που αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της νησιωτικής πολιτικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Γκίκας πρόσθεσε πως, «βελτιώνοντας τις υποδομές των μικρότερων νησιών και δίνοντας κίνητρα στους κατοίκους τους για να παραμείνουν στον τόπο τους και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, είναι δυνατόν να αντιστραφεί η συρρίκνωση των πληθυσμών των μικρότερων νησιών».

 «Σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε ο Υφυπουργός, «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, για τη στήριξη των οικογενειών στα μικρά νησιά μέσω προγραμμάτων, αλλά και την επιδότηση στέγης για τους Δημοσίους Υπαλλήλους που πηγαίνουν να εργαστούν στα νησιά». Ο κ. Γκίκας ζήτησε τη συνδρομή των Δημάρχων, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι διαθέσιμοι χώροι για να κατασκευαστούν σε πρώτη φάση κατοικίες για τους εργαζόμενους δημόσιους υπαλλήλους.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός είπε πως «στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπάρχουν τα εργαλεία, οι γνώσεις και το ανθρώπινο δυναμικό για να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δέσμες πολιτικών που θα αλλάξουν την κατάσταση στα νησιά μας επί τα βελτίω».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, παρουσίασε τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας παράλληλα την σημασία της εξειδίκευσης των χρηματοδοτικών εργαλείων για την Γαλάζια Οικονομία στο νησιωτικό χώρο και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής διάστασης της νησιωτικότητας.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην παιδική χορωδία του Δήμου Λήμνου

Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025 και αφορούν παιδιά από 6 ως 18 ετών
ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ λόγω περικοπών στα voucher

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών ΚΔΑΠ (ΠΑΣΙΚ) περισσότερα από 11.500 παιδιά πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών μένουν εκτός των ΚΔΑΠ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Αυξημένη παραγωγή καφέ αναμένει η Βραζιλία

Αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών φέρνουν οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στη Χίο οι 36οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου

Θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 4 - 5 Οκτωβρίου 2025
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά έπρεπε να έχει εφαρμοσθεί από το 2024»

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λάμψη και πολιτισμός στο Φεστιβάλ της Χίου

Με πολύ καλές κριτικές και σημαντικές παρουσίες, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις