× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Έρχονται οι «μίνι Πανελλαδικές», το Εθνικό Απολυτήριο από την κυβέρνηση και φόβοι για αγορά σπουδών και πτυχίου με τους πολλούς να υποβάλλονται σε εξεταστικό μαραθώνιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/7/2024

Αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
' χρόνος ανάγνωσης

Αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια εξετάζει η κυβέρνηση πιθανότητα μέσω της καθιέρωσης του Εθνικού Απολυτηρίου.

Η καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου, υπάρχει στο πρόγραμμα της Ν.Δ. και στόχος είναι μέσα στο 2024 να ξεκινήσει η συζήτηση για την καθιέρωσή του. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές του Λυκείου θα δίνουν σε κάθε τάξη «μίνι πανελλαδικές» μέσω της Τράπεζας Θεμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και συνήθως συναντά τεράστιες αντιδράσεις ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές κατά το παρελθόν που ολόκληρες στρατιές υποψηφίων ταλαιπωρήθηκαν και αδικήθηκαν από απόπειρες αλλαγής του συστήματος οι οποίες δεν ήταν σε βάθος μελετημένες ούτε και είχαν την αποδοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας.

Για την ώρα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει παραδεχτεί ότι θα γίνουν βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής αλλά δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά του» σχετικά με τις λεπτομέρειες μιας τόσο σοβαρής για την ελληνική κοινωνία αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προχθές κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο κ. Πιερρακάκης, δήλωσε ότι «ασφαλώς και εξετάζουμε τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ωστόσο, αυτό το οποίο σκοπεύουμε να διατηρήσουμε σε κάθε περίπτωση από τις Πανελλαδικές είναι το κεκτημένο της διαφάνειας, το οποίο αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Θα δούμε, λοιπόν, πώς αυτό το αδιάβλητο σύστημα μπορεί να εξελιχθεί, εστιάζοντας περισσότερο στην ουσιαστική γνώση και λιγότερο στην αποστήθιση». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «η ώρα να επιλύσουμε όλες τις εκκρεμότητες είναι τώρα, ακριβώς επειδή η Παιδεία είναι εξ ορισμού ένας χώρος όπου οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν και να παράγουν αποτέλεσμα».

Το σύστημα πάντως του Εθνικού Απολυτηρίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ βρίσκει πολλούς επικριτές και κυρίως τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εκτιμούν ότι τα παιδιά για ακόμη μια φορά θα υποβάλλονται σε ένα «εξεταστικό μαραθώνιο» για να μπουν στο πανεπιστήμιο καθώς αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές του λυκείου θα δίνουν σε κάθε τάξη «μίνι πανελλαδικές» μέσω της Τράπεζας Θεμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γενικός Μέσος Όρος του Εθνικού Απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη και ο βαθμό θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Μάλιστα μαζί με την ίδρυση Ιδιωτικών ΑΕΙ οι καθηγητές εκτιμούν ότι «ανοίγει ο δρόμος και για την καθιέρωση του «εθνικού απολυτηρίου» με περισσότερες «πανελλαδικές εξετάσεις» σε όλες τις τάξεις του.

Όσοι λίγοι μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά θα αγοράζουν σπουδές, πτυχίο και μέλλον... χωρίς κόπο, ενώ οι πολλοί θα συνεχίσουν να περνάνε τον ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και της Τράπεζας Θεμάτων. Το σχολείο της παπαγαλίας μιας ατελείωτης ύλης χωρίς αρχή, μέση και τέλος, που επιβαρύνει δυσβάστακτα τον οικογενειακό προϋπολογισμό, θα γίνει ακόμα χειρότερο και πιο εξοντωτικό για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας».


Οι δηλώσεις Πιερρακάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στις αλλαγές που έρχονται σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης ο υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι η «η δική μας προσέγγιση είναι ότι η συζήτηση για τη βελτίωση του σχολείου πρέπει να καταλήγει στο σύστημα των Πανελλαδικών και όχι να ξεκινά από αυτό.

Και σίγουρα η συζήτηση αυτή εκτείνεται στο σύνολο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: το μάθημα της Πληροφορικής δεν συγκινεί τα παιδιά λόγω των Πανελλαδικών ή γιατί μέχρι πρόσφατα είχαμε να κάνουμε με βιβλία που μιλούσαν για δισκέτες;

Αντίστοιχα, στη Λογοτεχνία το πρόβλημα είναι μόνο ο τρόπος εξέτασης του μαθήματος ή πρέπει να δούμε και το γεγονός ότι είμαστε η μόνη χώρα που δεν διδάσκει πλήρη λογοτεχνικά έργα, αλλά περιορίζεται σε αποσπάσματα;


Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να προσεγγίσουμε το ζήτημα σφαιρικά, να πάμε μάθημα–μάθημα, να δούμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε στο περιεχόμενο της διδασκαλίας, να ενισχύσουμε τη σχέση εκπαιδευτικού–μαθητή με επιπλέον εργαλεία, όπως οι διαδραστικοί πίνακες ή το πολλαπλό βιβλίο.

Όλα αυτά συντελούνται ήδη και τα επόμενα χρόνια το σχολείο θα είναι πολύ διαφορετικό, προς το καλύτερο. Σε αυτό το πλαίσιο, ασφαλώς και εξετάζουμε και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ωστόσο, αυτό το οποίο σκοπεύουμε να διατηρήσουμε σε κάθε περίπτωση από τις Πανελλαδικές είναι το κεκτημένο της διαφάνειας, το οποίο αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Θα δούμε, λοιπόν, πώς αυτό το αδιάβλητο σύστημα μπορεί να εξελιχθεί, εστιάζοντας περισσότερο στην ουσιαστική γνώση και λιγότερο στην αποστήθιση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Οδηγείς με καφέ ή μπουφάν; Πρόστιμο!

Οι νέες ρυθμίσεις του ΚΟΚ στοχεύουν σε πλήρη συγκέντρωση πίσω από το τιμόνι, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Βόρειο Αιγαίο ανάμεσα στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης

Η Eurostat αποτυπώνει τη ζοφερή πραγματικότητα καθώς πάνω από το ένα τρίτο των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου κινδυνεύει με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τις παραμεθόριες περιοχές μας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο ράλι στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Η χονδρεμπορική τιμή φτάνει τα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών – Δύσκολη η απορρόφηση των αυξήσεων από τους παρόχους, προετοιμάζονται νέα τιμολόγια για τον Νοέμβριο
ΚΟΣΜΟΣ

Σε έξαρση οι επιζωοτίες στην Ισπανία

Καταρροϊκός πυρετός, οζώδης δερματίτιδα και γρίπη των πτητών αποδεκατίζουν το ζωϊκό κεφάλαιο της χώρας
ΚΟΣΜΟΣ

Μειώθηκε η κατανάλωση ψωμιού στην Ισπανία

Η τιμή του αυξήθηκε κατά 29% την τελευταία δεκαετία
ΕΛΛΑΔΑ

Ήρθε η ώρα να φορολογηθεί ο μεγάλος πλούτος

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης εισηγείται μια μεγάλη αλλαγή στην οικονομική πολιτική της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Θα πληρωθούν 75 εκατ. ευρώ σε 86.814 δικαιούχους ως τις 24 Οκτωβρίου

Δείτε εδώ τις καταβολές που θα κάνουν ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ την επόμενη εβδομάδα
ΕΛΛΑΔΑ

«Έβαλα μαλλιά, έκανα μπότοξ, βάζω κρέμες»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εγκαινιάζει το υπουργείο… αισθητικής πολιτικής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 113ης επετείου απελευθέρωσης του Αγίου Ευστρατίου

Το ακρητικό νησί έστειλε για άλλη μια φορά μήνυμα Εθνικής Υπερηφάνειας
ΚΟΣΜΟΣ

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμή του χρυσού

Ξεπέρασε τα 4.300 δολάρια η ουγκιά
ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιο σοκ στις αγορές από τα «κόκκινα» δάνεια στις ΗΠΑ

Μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία μετά τις ζημίες περιφερειακών τραπεζών και την αναζωπύρωση φόβων για νέα κρίση ρευστότητας