× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για την επιστροφή επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν 28 βουλευτές του κόμματος μεταξύ αυτών και ο Παναγιώτης Παρασκευαϊδης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/7/2024

Παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για την επιστροφή επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος
' χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην κοινωνία οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος που απέστειλαν οι πάροχοι ενέργειας, απαιτώντας από τους καταναλωτές την επιστροφή των επιδοτήσεων ρεύματος παλαιότερων λογαριασμών σημειώνει σε ανακοίνωση του ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης. Παράλληλα χαρακτηρίζει ως πολιτική εξαπάτησης και εμπαιγμό των καταναλωτών την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3268 Β΄ τεύχος/ 10-6-24, μία μέρα μετά τις Ευρωεκλογές (!!!) και η οποία τροποποιεί προηγούμενη σχετική ΚΥΑ, επιτρέποντας στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να εισπράξουν από τους καταναλωτές την κρατική επιδότηση για την περίοδο Φεβρουάριος 2022 έως Δεκέμβριος 2023, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιδότηση αυτή αποδείχθηκε «ακάλυπτη επιταγή της Κυβέρνησης τονίζει ο βουλευτής».

Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και άλλοι 28 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ φέρνουν το θέμα στη Βουλή με την υπ’ αρ. πρωτ. 5825/12-7-24 ΕΡΩΤΗΣΗ τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας εξηγήσεις και λύση στο μείζον πρόβλημα που η Κυβέρνηση δημιούργησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ερώτηση - αίτηση κατάθεση εγγράφων αναφέρει:

Θέμα: «Ερωτήματα για τις επιστροφές επιδοτήσεων ρεύματος»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 10 Ιουνίου 2024, δηλαδή μία ημέρα μετά τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό Β’ 3268 δημοσιεύτηκε η αριθμ. ΥΠΕΝ/Δ ΗΕ/62035/1037 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Με την ανωτέρω Κ.Υ.Α. τροποποιείται πολλαπλώς η προγενέστερηΥΠΕΝ/ΔΗΕ/152/4/2.1.2023Κ.Υ.Α. και συγκεκριμένα τα άρθρα 2, 3 και 4 αυτής. Ενδεικτικά, «η περ. Β) του άρθρου 2 “Δικαιούχοι της επιδότησης” αντικαθίσταται ως εξής: «Β) Από τον μήνα Φεβρουάριο του 2022 έως τον μήνα Ιούλιο του 2022 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (“Εφεξής κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας”) και από τον μήνα Αύγουστο του έτους 2022 έως τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 2023 είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (Α΄ 129), όπως ισχύει. (“Εφεξής κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής”)».

Τις τελευταίες ημέρες, σφοδρές υπήρξαν οι δίκαιες αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου. Ειδικότερα, με την εφαρμογή της προαναφερθείσας Κ.Υ.Α. και σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), επιχειρήσεις λαμβάνουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με υπέρογκες χρεώσεις, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα υφιστάμενα τιμολόγια. Οι αυξημένοι αυτοί λογαριασμοί ρεύματος έχουν εκδοθεί ύστερα από τις προβλέψεις της παραπάνω Κ.Υ.Α., με την οποία δίδεται η δυνατότητα στους παρόχους ενέργειας να ζητήσουν την επιστροφή χρημάτων, τα οποία αντιστοιχούσαν σε επιδοτήσειςπου δόθηκαν από το Φεβρουάριου του 2022 έως το Δεκέμβριο του 2023, περίοδο κατά την οποία η ενεργειακή κρίση κορυφωνόταν και έπληττε ασύμμετρα και άνισα κυρίως τους μικρούς και μεσαίους καταναλωτές ρεύματος. Πρόκειται για επιδοτήσεις που προσέγγισαν τα 800 εκ. ευρώ και προήλθαν από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τη σχετική Ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ το «χαράτσι» αυτό θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις της χώρας. Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών «πρόκειται για ποσά που είχαν καταχωρηθεί εκείνη την περίοδο ως κρατική επιδότηση. Μόνο που τελικά δεν εγκρίθηκε ποτέ η καταβολή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πλέον, μετά από πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία είσπραξης αυτών των ποσών».

Δεδομένου ότι με την έκδοση των σχετικών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματίες καλούνται ξαφνικά να επιστρέψουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Δεδομένης της σύγχυσης που επικρατεί στον εν εξελίξει δημόσιο διάλογο για το ύψος των ποσών που πρέπει να επιστραφούν, την έκταση του προβλήματος, αλλά και για τη συγκεκριμένη ημερομηνία στην οποία προέκυψε το πρόβλημα και ενημερώθηκε η Ελληνική Κυβέρνηση γι’ αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεδομένου ότι στα “έχοντας υπόψη” της προμνησθείσας Κ.Υ.Α. και συγκεκριμένα στο αριθμ. 24 σημείο γίνεται αναφορά στην «από 10.8.2023 έως και 15.9.2023επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδίως το από 15.9.2023 μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας».

Δεδομένου ότι το μείζον αυτό πρόβλημα προσθέτει ένα ακόμα πλήγμα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που ήδη βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση λόγω της εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους, των υπέρογκων εξόδων της καθημερινότητας, με τη “στρόφιγγα” της τραπεζικής ρευστότητας να είναι ουσιαστικά κλειστή.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Πόσες επιχειρήσεις και πόσοι επαγγελματίες θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα, ύστερα από την έκδοση της ανωτέρω Κ.Υ.Α.;

2) Ποιο είναι το συνολικό ποσό που πρέπει επιστραφεί στους παρόχους;

3) Ποιος είναι ο ακριβής λόγος για τον οποίο εκδόθηκε την επομένη των Ευρωεκλογώνη εν λόγω Κ.Υ.Α.και πότε ακριβώς ενημερώθηκε η Ελληνική Κυβέρνηση;

4)Οι Αρχές της Ε.Ε. είχαν εγκρίνει αυτές τις επιδοτήσεις; Γνώριζαν τα ερωτώμενα Υπουργεία για τις σχετικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και, εάν ναι, τότε γιατί επέλεξαν αυτό το μοντέλο επιδοτήσεων ρεύματος;

5)Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την επίλυση του αδιεξόδου που η Κυβέρνηση προκάλεσε, ώστε -χωρίς βεβαίως να παραβιάζεται το ενωσιακό πλαίσιο- να  μην επιβαρυνθούν αιφνιδιαστικά και υπέρμετρα οι συμπολίτες μας;

6)Ποια ήταν τα κέρδη των παρόχων (και ειδικότερα κάθε μίας εταιρείας) κατά τα αντίστοιχα έτη 2022 και 2023;

Επιπροσθέτως, για την ενημέρωση της Βουλής, παρακαλούμε όπως καταθέσετε:

- Τις σχετικές αποφάσεις για τις επιδοτήσεις της συγκεκριμένης περιόδου.

- Τα έγγραφα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

- Τα αναφερόμενα στα σημεία 24, 25 και 26 της ανωτέρω Κ.Υ.Α., ήτοι «την από 10.8.2023 έως και 15.9.2023επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδίως το από 15.9.2023μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας», «το υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/35537/629/03.04.2024 Υπηρεσιακό Σημείωμα του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», καθώς και την «υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΠΔΑ/35548/806/14.04.2024 εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

- καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η υποχρέωση επιστροφής επιδοτήσεων ρεύματος, ο χρόνος και τρόπος ενημέρωσης της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και οι σχετικές με το ζήτημα διαφοροποιήσεις στο ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο πριν και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τελευταίο αντίο στα παιδιά που χάθηκαν, την Τετάρτη 27 Μαΐου στη Χρυσομαλλούσα

Στις 4 απόγευμα θα γίνει η ακολουθία για τον Θανάση και στις 6 το απόγευμα για τον Κωνσταντίνο στην εκκλησία της Παναγίας στη Χρυσομαλλούσα
Τελευταίο αντίο στα παιδιά που χάθηκαν, την Τετάρτη 27 Μαΐου  στη Χρυσομαλλούσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μπαίνει «φρένο» στην αλιεία κοντά σε λουόμενους στις παραλίες της Λέσβου

Ποιες περιοχές αφορά η απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης και ποιες αποστάσεις προβλέπονται
Μπαίνει «φρένο» στην αλιεία κοντά σε λουόμενους στις παραλίες της Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Απάντηση Ζαχαράκη σε Παρασκευαΐδη για τις Πανελλαδικές των μαθητών της Λέσβου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο από την Υπουργό Παιδείας για ειδική ρύθμιση μετά τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού στις τοπικές κοινωνίες
Απάντηση Ζαχαράκη σε Παρασκευαΐδη για τις Πανελλαδικές των μαθητών της Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO

Επίσκεψη στην ΚοινΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με γευσιγνωσία κρασιών, τοπικά εδέσματα και αναφορές στη βιώσιμη ανάπτυξη
Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη

Οι κοινωνικές υπηρεσίες είχαν παρέμβει το προηγούμενο διάστημα ενώ οι γείτονες κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία

Στο επίκεντρο κοινές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις και δράσεις εξωστρέφειας με τη συμμετοχή του ΟΠΑΝΔΑ
Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης
Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»

Δήλωση του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Δράση Νέος Δήμος» Πανάγού Κουφέλου για την απώλεια των δυο νέων παιδιών
«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας εξέφρασε δημόσια τη θλίψη του για την τραγωδία που συγκλόνισε το νησί και ανακοίνωσε την αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα
Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο

Εργαστήρι κυανοτυπίας, προβολή βραβευμένου ντοκιμαντέρ και ξενάγηση στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο