× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τα σκουπίδια είναι χρυσός και μπορούν να φέρουν μεγάλα κέρδη στους δήμους»

Ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Γιώργος Αλεξίου αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο της διαδημοτικής επιχείρησης στην οικονομία, την ανθρώπινη υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος στα νησιά μας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/7/2024

«Τα σκουπίδια είναι χρυσός και μπορούν να φέρουν μεγάλα κέρδη στους δήμους»

«Η ΔΕΔΑΠΑΛ είναι φορέας διαχείρισης απορριμμάτων και όχι γραφείο εύρεσης εργασίας στους δήμους, όπως λανθασμένα πιστεύει πολύς κόσμος» τόνισε ο νέος πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Γιώργος Αλεξίου ο οποίος έχει αναλάβει το τιμόνι της Εταιρείας από την άνοιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι», ο κ. Αλεξίου αναφέρθηκε στο ρόλο της Διαδημοτικής Επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. Σύντομα μάλιστα σημείωσε, σύμφωνα με κυβερνητικές εξαγγελίες, η ΔΕΔΑΠΑΛ θα γίνει Περιφερειακός φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων και θα συμπεριλάβει τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

«Ο ρόλος της ΔΕΔΑΠΑΛ είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Έχουμε στην αρμοδιότητά μας τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων καθώς και τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων. Μέλημα και στόχος της εταιρείας είναι καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των σκουπιδιών τα οποία όσο και αν ακούγεται περίεργο ισοδυναμούν με χρυσό.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τα στερεά απόβλητα τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει σε δύο τομείς να ρίξει βάρος για να έχει μεγάλο κέρδος και ανάπτυξη. Το ένα είναι ο τουρισμός και το δεύτερο η διαχείριση των σκουπιδιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Γιώργο Αλεξίου,  στις πρώτες προτεραιότητες της ΔΕΔΑΠΑΛ είναι η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Μονάδας Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων η οποία αναμένεται να κατασκευαστεί στη Λέσβο και έχει προϋπολογισμό 40.000.000 ευρώ μετά την τελευταία επικαιροποίηση των μελετών.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα έργο που έχει σχεδιαστεί τα προηγούμενα χρόνια ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να βρει σωστό χρηματοδοτικό εργαλείο. Στο παρελθόν είναι προενταχθεί σε διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ όμως δυστυχώς ποτέ δεν προχώρησε η υλοποίησή του.

«Τώρα είναι χρυσή ευκαιρία, αναφέρει ο Γιώργος Αλεξίου να προχωρήσει το έργο αυτό και να αποκτήσει το νησί ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο που θα αξιοποιεί τα σκουπίδια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μάλιστα θα αποφέρει και έσοδα στους Δήμους.  Εργαζόμαστε σκληρά σε συνεργασία με τους δημάρχους για την ένταξή του έργου σε πρόγραμμα και μάλιστα οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι θα ανοίξουν μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για υποδομές που θα αφορούν στην διαχείριση των απορριμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη μονάδα θα αλλάξει όλη η φιλοσοφία της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Στην Κρήτη σε αντίστοιχες μονάδες παράγονται λιπάσματα τα οποία διατίθενται στο εμπόριο. Αν καταφέρουμε να έχουμε ως εταιρεία κέρδη από αυτή τη μονάδα, ωφελημένοι θα είναι οι πολίτες, αφού μπορεί να έχουμε μεγάλη μείωση στα δημοτικά τέλη».

Σε κάθε περίπτωση όπως σημείωσε ο κ. Αλεξίου, όλα είναι έτοιμα για τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης το επόμενο διάστημα και πράσινων σημείων τα οποία θα είναι κοντά στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης και εκεί θα γίνεται διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.

«Δυστυχώς στην ανακύκλωση είμαστε ακόμη πολύ πίσω. Ως χώρα ανακυκλώνουμε μόλις το 17% των σκουπιδιών μας ενώ ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να αγγίξουμε το 95%. Στη Λέσβο φυσικά το ποσοστό της ανακύκλωσης είναι πολύ μικρότερο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο προσωπικό που απασχολείται με προγραμματικές συμβάσεις από την ΔΕΔΑΠΑΛ για λογαριασμό των Δήμων, σημείωσε ότι αυτό είναι απόρροια της μεγάλης υποστελέχωσης που υπάρχει σε όλες τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης. «Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το προσωπικό που προσλαμβάνεται μέσω ΔΕΔΑΠΑΛ για λογαριασμό των Δήμων είναι οι ίδιοι οι δήμοι οι οποίοι γνωρίζουν τις ανάγκες τους και φυσικά επιλέγουν και τα πρόσωπα. Εμείς απλά διεκπεραιώνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Δυτικής Λέσβου απασχολεί 94 άτομα  και ο Δήμος Μυτιλήνης 83 άτομα.

Η ΔΕΔΑΠΑΛ από την άλλη πλευρά απασχολεί αυτή τη στιγμή με συμβάσεις έργου περίπου 85 άτομα τα οποία εργάζονται στις υποδομές της εταιρείας, όπως είναι ο ΧΥΤΑ, οι ΣΜΑ, τα γραφεία της επιχείρησης κ.λπ.

«Στόχος μας σημείωσε ο κ. Αλεξίου είναι το επόμενο διάστημα να πάρουμε μόνιμο προσωπικό ώστε να μην έχουμε τους εργαζόμενους σε αυτό το καθεστώς εργασίας. Κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κινούμαστε κυρίως προς την κατεύθυνση ότι ως Ανώνυμη Εταιρεία μπορούμε να πάρουμε τα άτομα που χρειαζόμαστε με δικές μας δαπάνες χωρίς να επιβαρύνουμε το δημόσιο και τους Δήμους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ‑ ΠΣ ο Παύλος Πολάκης

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τέθηκε ο Παύλος Πολάκης, μετά από εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς ο βουλευτής είχε εξαπολύσει επίθεση σε συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων δημόσιων Ι.Ε.Κ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να αναγνωριστούν τα πτυχία όλων των δημόσιων Ι.Ε.Κ. της ειδικότητας του διασώστη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στην Αθήνα ο Χριστόφας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με ρητό του Αριστοτέλη η απάντηση Βάλεση στον Βέρρο

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ αποφεύγει εντάσεις και συγκρούσεις με τη Δημοτική Αρχή της Δυτικής Λέσβου, μετά την ανακοίνωση «φωτιά» του δημάρχου περί παραιτήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλεί με παραιτήσεις από τη ΔΕΥΑΛ ο Βέρρος

Ανάρτηση φωτιά του Ταξιάρχη Βέρρου ο οποίος φαίνεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την διαδημοτική επιχείρηση ύδρευσης της Λέσβου.
ΑΓΟΡΑ

Ερχεται η τρίτη καλοκαιρινή «Λευκή νύχτα» στη Μυτιλήνη

Μουσική και κεράσματα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Λέσβος: Ο όγδοος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας» με την «Καθημερινή»

Με ρεπορτάζ της δικής μας, Ανθής Παζιάνου, ανταποκρίτριας της «Κ», και άλλων εξαίρετων συναδέλφων, σε ένα τεύχος 250 σελίδων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μικροί Ηφαιστειολόγοι, σε νέες περιπέτειες

Την Κυριακή 28 Ιουλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, θα υλοποιηθεί πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά
ΘΕΑΤΡΟ

Η Φίλια ανοίγει το 12ο Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας

Το Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου προκρίθηκε με την παράσταση «Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω» στις 7 ομάδες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ
ΤΑΞΙΔΙΑ

Το καλοκαίρι… Σαν τα Βατερά δεν έχει!

Μεγάλωσε το πρόγραμμα εκδηλώσεων, αναπτύσσονται καταλύματα, στη φιλόξενη μεγαλύτερη παραλία της Λέσβου, όπου ανθούν τα κρινάκια της θάλασσας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ