× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τα σκουπίδια είναι χρυσός και μπορούν να φέρουν μεγάλα κέρδη στους δήμους»

Ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Γιώργος Αλεξίου αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο της διαδημοτικής επιχείρησης στην οικονομία, την ανθρώπινη υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος στα νησιά μας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/7/2024

«Τα σκουπίδια είναι χρυσός και μπορούν να φέρουν μεγάλα κέρδη στους δήμους»
' χρόνος ανάγνωσης

«Η ΔΕΔΑΠΑΛ είναι φορέας διαχείρισης απορριμμάτων και όχι γραφείο εύρεσης εργασίας στους δήμους, όπως λανθασμένα πιστεύει πολύς κόσμος» τόνισε ο νέος πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Γιώργος Αλεξίου ο οποίος έχει αναλάβει το τιμόνι της Εταιρείας από την άνοιξη.

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι», ο κ. Αλεξίου αναφέρθηκε στο ρόλο της Διαδημοτικής Επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. Σύντομα μάλιστα σημείωσε, σύμφωνα με κυβερνητικές εξαγγελίες, η ΔΕΔΑΠΑΛ θα γίνει Περιφερειακός φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων και θα συμπεριλάβει τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο ρόλος της ΔΕΔΑΠΑΛ είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Έχουμε στην αρμοδιότητά μας τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων καθώς και τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων. Μέλημα και στόχος της εταιρείας είναι καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των σκουπιδιών τα οποία όσο και αν ακούγεται περίεργο ισοδυναμούν με χρυσό.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τα στερεά απόβλητα τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει σε δύο τομείς να ρίξει βάρος για να έχει μεγάλο κέρδος και ανάπτυξη. Το ένα είναι ο τουρισμός και το δεύτερο η διαχείριση των σκουπιδιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Γιώργο Αλεξίου,  στις πρώτες προτεραιότητες της ΔΕΔΑΠΑΛ είναι η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Μονάδας Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων η οποία αναμένεται να κατασκευαστεί στη Λέσβο και έχει προϋπολογισμό 40.000.000 ευρώ μετά την τελευταία επικαιροποίηση των μελετών.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα έργο που έχει σχεδιαστεί τα προηγούμενα χρόνια ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να βρει σωστό χρηματοδοτικό εργαλείο. Στο παρελθόν είναι προενταχθεί σε διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ όμως δυστυχώς ποτέ δεν προχώρησε η υλοποίησή του.

«Τώρα είναι χρυσή ευκαιρία, αναφέρει ο Γιώργος Αλεξίου να προχωρήσει το έργο αυτό και να αποκτήσει το νησί ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο που θα αξιοποιεί τα σκουπίδια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μάλιστα θα αποφέρει και έσοδα στους Δήμους.  Εργαζόμαστε σκληρά σε συνεργασία με τους δημάρχους για την ένταξή του έργου σε πρόγραμμα και μάλιστα οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι θα ανοίξουν μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για υποδομές που θα αφορούν στην διαχείριση των απορριμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη μονάδα θα αλλάξει όλη η φιλοσοφία της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Στην Κρήτη σε αντίστοιχες μονάδες παράγονται λιπάσματα τα οποία διατίθενται στο εμπόριο. Αν καταφέρουμε να έχουμε ως εταιρεία κέρδη από αυτή τη μονάδα, ωφελημένοι θα είναι οι πολίτες, αφού μπορεί να έχουμε μεγάλη μείωση στα δημοτικά τέλη».

Σε κάθε περίπτωση όπως σημείωσε ο κ. Αλεξίου, όλα είναι έτοιμα για τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης το επόμενο διάστημα και πράσινων σημείων τα οποία θα είναι κοντά στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης και εκεί θα γίνεται διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.

«Δυστυχώς στην ανακύκλωση είμαστε ακόμη πολύ πίσω. Ως χώρα ανακυκλώνουμε μόλις το 17% των σκουπιδιών μας ενώ ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να αγγίξουμε το 95%. Στη Λέσβο φυσικά το ποσοστό της ανακύκλωσης είναι πολύ μικρότερο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο προσωπικό που απασχολείται με προγραμματικές συμβάσεις από την ΔΕΔΑΠΑΛ για λογαριασμό των Δήμων, σημείωσε ότι αυτό είναι απόρροια της μεγάλης υποστελέχωσης που υπάρχει σε όλες τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης. «Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το προσωπικό που προσλαμβάνεται μέσω ΔΕΔΑΠΑΛ για λογαριασμό των Δήμων είναι οι ίδιοι οι δήμοι οι οποίοι γνωρίζουν τις ανάγκες τους και φυσικά επιλέγουν και τα πρόσωπα. Εμείς απλά διεκπεραιώνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Δυτικής Λέσβου απασχολεί 94 άτομα  και ο Δήμος Μυτιλήνης 83 άτομα.

Η ΔΕΔΑΠΑΛ από την άλλη πλευρά απασχολεί αυτή τη στιγμή με συμβάσεις έργου περίπου 85 άτομα τα οποία εργάζονται στις υποδομές της εταιρείας, όπως είναι ο ΧΥΤΑ, οι ΣΜΑ, τα γραφεία της επιχείρησης κ.λπ.

«Στόχος μας σημείωσε ο κ. Αλεξίου είναι το επόμενο διάστημα να πάρουμε μόνιμο προσωπικό ώστε να μην έχουμε τους εργαζόμενους σε αυτό το καθεστώς εργασίας. Κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κινούμαστε κυρίως προς την κατεύθυνση ότι ως Ανώνυμη Εταιρεία μπορούμε να πάρουμε τα άτομα που χρειαζόμαστε με δικές μας δαπάνες χωρίς να επιβαρύνουμε το δημόσιο και τους Δήμους».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέο κύμα παγωνιάς στη Λέσβο από το Σάββατο 17 Ιανουαρίου

Με ισχυρούς βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες έως την Τρίτη
Νέο κύμα παγωνιάς στη Λέσβο από το Σάββατο 17 Ιανουαρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ποδηλατικές υποδομές και ποδηλατικός τουρισμός στη Λέσβο στην εκπομπή «Πάτα μια Πεταλιά»

Παρουσιάζονται οι τεχνικές προτάσεις του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου προς Περιφέρεια, ΕΣΠΑ και Δήμο Μυτιλήνης
Ποδηλατικές υποδομές και ποδηλατικός τουρισμός στη Λέσβο στην εκπομπή «Πάτα μια Πεταλιά»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο προσκήνιο η αδικία του Εξοικονομώ 2025 για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Κοινή αναφορά Μιχαηλίδη και Παρασκευαΐδη με αίτημα την άρση της γεωγραφικής στρέβλωσης και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών
Στο προσκήνιο η αδικία του Εξοικονομώ 2025 για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο τραπέζι η επιτάχυνση της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης

Συνάντηση πρωτοβουλίας πολιτών με Περιφέρεια και μελετητές με αίτημα την άμεση έναρξη εργασιών μετά τις αναγκαίες προσαρμογές
Στο τραπέζι η επιτάχυνση της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Βελτίωση βατότητας στον δρόμο που ενώνει το Ακράσι με τη Δρώτα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών σε έργο προϋπολογισμού 279.399,88 ευρώ
Βελτίωση βατότητας στον δρόμο που ενώνει το Ακράσι με τη Δρώτα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο πλευρό των γονέων της Μυτιλήνης ο Δουδωνής για τις σχολικές επιτροπές

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή αμφισβητεί τη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών
Στο πλευρό των γονέων της Μυτιλήνης ο Δουδωνής για τις σχολικές επιτροπές
ΧΩΡΙΑ

Αναμονή χρηματοδότησης για έργο κομβικής σημασίας στη Δυτική Λέσβο

Έτοιμη η παρέμβαση μετά την έγκριση από το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιολογίας και την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και του Ατιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Χρυσόστομου Χατζηκυριαζή
Αναμονή χρηματοδότησης για έργο κομβικής σημασίας στη Δυτική Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σπατάλη πόσιμου νερού στο Σίγρι καταγγέλλει η ΚοινΣΕπ «Ζιζάνια»

Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή η κεντρική δεξαμενή υπερχειλίζει καθημερινά με μεγάλες ποσότητες καθαρού νερού να καταλήγουν στη θάλασσα, την ώρα που η δυτική Λέσβος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης
Σπατάλη πόσιμου νερού στο Σίγρι καταγγέλλει η ΚοινΣΕπ «Ζιζάνια»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στον «αέρα» η μετακίνηση μαθητών σε Σταυρό, Βατερά και Βρίσα

17 παιδιά χωρίς λεωφορείο
Στον «αέρα» η μετακίνηση μαθητών σε Σταυρό, Βατερά και Βρίσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μπλοκάρει την συνάντηση με τους αγρότες ο Μητσοτάκης

Το Μαξίμου φωτογραφίζει τους αγροτοσυνδικαλιστές που δεν θέλει στην συνάντηση
Μπλοκάρει την συνάντηση με τους αγρότες ο Μητσοτάκης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αποκλεισμούς από το «Εξοικονομώ 2025» καταγγέλλει το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου

«Μονοκριτηριακή χρήση των βαθμοημερών αφήνει εκτός χιλιάδες πολίτες, κυρίως σε νησιά»
Αποκλεισμούς από το «Εξοικονομώ 2025» καταγγέλλει το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου