× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Swim For Good και στη Μυτιλήνη

H Yusra Mardini κολύμπησε ξανά στις ακτές της Μυτιλήνης για πρώτη φορά από το 2015

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/7/2024

Swim For Good και στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Το Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024, το Yoga and Sport With Refugees και το Ίδρυμα Yusra Mardini κολύμπησαν 12 χιλιόμετρα, την απόσταση δηλαδή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, για αύξηση της ωραιότητας από τον υπόλοιπο κόσμο, και με ένα αίτημα ασφαλείας και προστασίας στο ταξίδι που πρέπει να διανύσουν οι άνθρωποι για να περάσουν ασφαλής στην Ευρώπη.

Στο φετινό Swim For Good, είχαμε την τιμή να ολοκληρώσουμε μια σκυταλοδρομία 12 χιλιομέτρων με 54 κολυμβητές, μαζί με την κολυμβήτρια της ολυμπιακής ομάδας των προσφύγων Yusra Mardini. Η ιστορία της Yusra Mardini ήρθε στο φως της δημοσιότητας, καθώς ανακοινώθηκε η συμμετοχή της ως Σύρια κολυμβήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Τόσο η ίδια όσο και η αδελφή της Sara Mardini διέφυγαν από τον πόλεμο της Συρίας το 2015 και έγιναν γνωστές μέσα από την συγκλονιστική ιστορία τους. Περνώντας από την Τουρκία με μια σωσίβια λέμβο, η βάρκα τους άρχισε να βυθίζεται και οι δυο τους πήδηξαν στο νερό, για να τραβήξουν τη βάρκα σε ασφαλές σημείο και στις ακτές της Λέσβου, κολυμπώντας για πάνω από τρεις ώρες για να σώσουν εκείνες αλλά και όλους τους επιβάτες της βάρκας.

Τιμώντας τους εκτοπισμένους ανθρώπους και προασπίζοντας τις ασφαλείς διόδους, το Yoga and Sport with Refugees καθώς και το Ίδρυμα Yusra Mardini Foundation σχεδίασαν το Swim For Good. Κολυμβητές από όλο τον κόσμο ενώθηκαν προκειμένου να διαδώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο.

Στη Λωζάνη, οκτώ κολυμβητές διέσχισαν τα σύνορα Ελβετίας - Γαλλίας με μια ομάδα υπό την καθοδήγηση της Παλαιστίνιας Ολυμπιονίκη Sabine Hazboun, στην Κοπεγχάγη κολύμπησαν τέσσερις γυναίκες από το Openwater Copenhagen, στην Αθήνα μια ομάδα 12 ατόμων ολοκλήρωσε τη σκυταλοδρομία, στο Παρίσι μια ομάδα 15 ατόμων και τέλος, στο Μπορντό μια ομάδα 20 ατόμων σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Bordeaux Break Borders, έκαναν μια βουτιά για να περάσουν αυτό το σημαντικό μήνυμα.

Δήλωση της Yusra Mardini:
«Το Swim For Good 2024 ήταν πολύ ιδιαίτερο για μένα. Επέστρεψα στη Λέσβο για πρώτη φορά μετά την άφιξή μας στο νησί το 2015. Το να βουτήξω ξανά σε αυτά τα νερά, έχει μια βαθιά σημασία για μένα προσωπικά.
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η Μεσόγειος εξακολουθεί να είναι μια σημαντική οδός διαφυγής για πολλούς ανθρώπους που πρέπει να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε άλλες χώρες. Αλλά είναι επίσης μια από τις πιο επικίνδυνες οδούς διαφυγής προς την Ευρώπη και δυστυχώς δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ό,τι αυτό το πέρασμα θα γίνει πιο ασφαλές στο μέλλον.
Οι πρόσφυγες είναι ένας από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Μπορούμε λοιπόν όλοι μας να κάνουμε κάτι θετικό αν τους βλέπουμε ως ανθρώπους. Έχουμε οικογένειες και ονειρευόμαστε μια ζωή σε ειρήνη. Αν μπορείτε να ασχοληθείτε, σίγουρα θα βρείτε μια οργάνωση στην περιοχή σας που μπορείτε να υποστηρίξετε με τη δράση σας ή τις δωρεές σας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδρίαση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και ο Δημαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νοτιάδες οχτώ μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμεναρχείου θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνελήφθη 28χρονος μεθυσμένος οδηγός στη Μυτιλήνη

Κυκλοφορούσε χωρίς δίπλωμα το οποίο του είχε αφαιρεθεί σε προηγούμενο τροχονομικό έλεγχο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

29 επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών του Βορείου Αιγαίου ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη

Συμμετείχαν στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών «FOOD & DRINKS by DETROP 2025», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από 14 έως 16 Νοεμβρίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Λέσβος «ποτίζει» στην επιφάνεια αλλά διψά σε βάθος

Παρά τις πρόσφατες βροχές, το νησί παραμένει σε ήπια ξηρασία στα βαθύτερα στρώματα και χρειάζεται περισσότερα νερά για τον υδροφόρο ορίζοντα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Πάτα μια πεταλιά», μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου

Η εκπομπή του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου για μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο ασφαλή, πιο ποδηλατική
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανακοίνωση για τις υπερπολύτεκνες οικογένειες της Λέσβου

Από τον Σύνδεσμο Πολυτέκνων Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Διήμερο συνάντησης και ανθρώπινης ζεστασιάς στην Ανεμώτια

Η 5η Συνάντηση Φιλίας και Επικοινωνίας ανέδειξε τη δύναμη της κοινότητας μέσα από την παράδοση της χωρικής απόσταξης και μια σειρά βιωματικών δράσεων που ένωσαν ανθρώπους κάθε ηλικίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο πλευρό των αιρετών και πολιτών ο Παναγιώτης Χριστόφας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 20 Νοεμβρίου στο δικαστικό μέγαρο Μυτιλήνης και παρακολουθεί τη δίκη για τα γεγονότα της Καράβας
ΧΩΡΙΑ

Νέα προσωρινή στέγη για το Σάρλιτζα και διαγωνισμός για τη μίσθωση των λουτρών

«Στόχος μας είναι να δώσουμε στη Λουτρόπολη Θερμής την αίγλη που της αξίζει», σημείωσε σε δήλωσή του στο «Ν» ο Κώστας Μουτζούρης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ομόφωνη στήριξη των κατηγορουμένων για τα γεγονότα της Καράβας από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης

Μεταφέρθηκε για τις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής 21 Νοεμβρίου η συζήτηση όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δράση ευαισθητοποίησης για την αναπηρία

Πραγματοποιήθηκε σε τρία σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Λευτέρη Κοτσώνη