× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η γεωθερμία στη Λέσβο και οι προοπτικές ανάπτυξής της

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Επιμελητήριο με ομιλητές γνωστούς επιστήμονες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/7/2024

Η γεωθερμία στη Λέσβο και οι προοπτικές ανάπτυξής της
' χρόνος ανάγνωσης

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Καινοτομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Αποδήμου Ελληνισμού διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Γεωθερμική Ενέργεια: Μια Ελπιδοφόρα, Ανανεώσιμη Ενέργεια για τη Λέσβο», στην αίθουσα «Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου. Στην ημερίδα απεύθυνε χαιρετισμό  ο  Περιφερειάρχης  Κωνσταντίνος Μουτζούρης ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών.  

Ακολούθησε  ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παντελή Μπουρνιά, που αφορούσε τη σπουδαιότητα της Γεωθερμίας και τα οφέλη της, του  Δρ Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη ο οποίος  αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει και τους στόχους του για την αξιοποίηση των επιτόπιων ενεργειακών πόρων όλα αυτά τα χρόνια ( από το1983 έως σήμερα).

Η ημερίδα  είχε ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους τοπικούς φορείς σχετικά με τις δυνατότητες και τα οφέλη της γεωθερμικής ενέργειας. Η Λέσβος, με τα σημαντικά γεωθερμικά της πεδία, όπως αυτά του Πολιχνίτου και του Λισβορίου, διαθέτει σημαντικές προοπτικές για την αξιοποίηση αυτής της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.

Στο πρόγραμμα της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από ειδικούς στον τομέα της γεωθερμίας, όπως,  ο Ομότιμος Καθηγητής της Γεωθερμίας του ΑΠΘ    κ. Μιχάλης Φυτίκας και ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου      Αθηνών κ. Γ.   Μαυρογιαννόπουλος. Επίσης, τον λόγο πήρε ο  Καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ.    Μιχάλης Βραχόπουλος, οποίος μίλησε για την αξιοποίηση Γεωθερμικού Πεδίου «Πολιχνίτου» Νομού Λέσβου και ο Δρ. Νικόλαος Κολιός, που πρότεινε εφαρμογές για την επεξεργασία γεωργικών προϊόντων με τη χρήση γεωθερμίας. Τέλος, ο κ. Ευάγγελος Σπυρίδωνος, ως Γεωλόγος και ανήκοντας στον φορέα, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Διεύθυνση Ανάπτυξης Έργων, αναφέρθηκε στοΙστορικό των γεωθερμικών ερευνών του ομίλου ΔΕΗ στη   Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημάνθηκε και στην ομιλία, ο ρόλος, γενικότερα, της Περιφέρειας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός έως και καθοριστικός στην ανάπτυξη της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας (τοπικού ενδιαφέροντος), εντός των ορίων της, αρκεί και σε επίπεδο Περιφέρειας (όπως και Χώρας και Δήμων) να υπάρξουν  τρία  διακριτά στάδια: 

-συνειδητοποίηση & πεποίθηση ότι η γεωθερμία μπορεί να συμβάλει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-βούληση και χάραξη στρατηγικής για την ανάπτυξη της γεωθερμίας και

- αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων και παροχή οικονομικών ενισχύσεων για την υλοποίηση έργων έρευνας και ανάπτυξης (εκμετάλλευσης & διαχείρισης) γεωθερμικών πεδίων εντός των ορίων της, αφού προηγηθούν τα δύο προηγούμενα στάδια.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαία η συνεχής ενημέρωση της Περιφέρειας σε θέματα γεωθερμίας και γι' αυτό το λόγο προτάθηκε, στο πλαίσιο της ομιλίας, η σύσταση ειδικού Γραφείου παρακολούθησης θεμάτων Γεωθερμίας προκειμένου να υπάρχει συνεργασία της «Περιφέρειας - οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Ε.Α.Γ.Μ.Ε. - Δήμων που έχουν μισθώσει γεωθερμικά πεδία - Α.Ε.Ι/Τεχνικών Εταιριών που εμπλέκονται σε γεωθερμικά έργα - ιδιωτών/επενδυτών», με κοινό στόχο την ανάπτυξη της Γεωθερμίας.

Τέλος, υπήρξε έκθεση με ενημερωτικό υλικό και παρουσιάσεις από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωθερμικής ενέργειας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης