× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για την 93η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ που ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΤΟΛΙΟΣ*

Δημοσίευση 3/7/2024

Για την 93η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ που ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες

Ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουνίου στην Αθήνα η 93η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) με την εκλογή των νέων μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν η ΑΣΕ λαμβάνει 3 έδρες, η ΔΑΚΕ 2, η ΔΗΣΥ 2, οι Παρεμβάσεις 2 και το Αυτόνομο Δικτυο 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο διεκδικητικο πλαίσιο υπερψηφίστηκε η πρόταση του Αυτόνομου Δικτύου, η οποία στηρίχτηκε τελικά και από την ΑΣΕ και τις Παρεμβάσεις. Σύμφωνα με αυτή, επαναβεβαιώθηκε η απόφαση ενάντια στην ατομική αξιολόγηση απέναντι στην οποία ο κλάδος θα απαντήσει με την απεργία- αποχή και τις στάσεις εργασίας, ενώ ελήφθη και απόφαση για υιοθέτηση των Ενιαίων Κειμένων ενάντια στην αξιολόγηση σχολικής μονάδας, θέση την οποία μέχρι τώρα δεν υιοθετούσε η ΑΣΕ και στήριζε μόνο το ένα από τα δύο μέλη των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΔΟΕ.

Στη συνέλευση είχα την ευκαιρία να παρέμβω ως αντιπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου και να κάνω την εισήγηση του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών για τις Υπηρεσιακές Μεταβολές και ζητήματα τα οποία άπτονται της λειτουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Στην τοποθέτησή μου στηλίτευσα τη στάση της ΑΣΕ, η οποία εδώ και δύο χρόνια αποκαλεί τους εκλεγμένους αιρετούς του κλάδου “νόθους” παρά το γεγονός ότι και η ίδια κατά πάσα πιθανότητα θα επιχειρήσει να εκλέξει δικούς της τον Νοέμβριο. Ζήτησα να ενισχυθεί η αξιοπιστία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με σαφή νομοθεσία και ενιαία χρονοδιαγράμματα για όλη την Ελλάδα, ώστε τα Συμβούλια σε όλη την Ελλάδα να παίρνουν ίδιες αποφάσεις για ίδια θέμα. Καυτηρίασα στραβλώσεις της νομοθεσίας που αναγνωρίζουν πχ την συνυπηρετηση για τις γυναίκες των ιερέων, όχι όμως και των εκπαιδευτικών, ή που παραλείπουν τις περισσότερες μορφές καρκίνου και άλλων σημαντικών ασθενειών σε σχέση με την ένταξη των εκπαιδευτικών σε ειδικές κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έθεσα μια σειρά από διεκδικήσεις όπως την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως χρόνου υπηρεσίας, μοριοδότηση για τις μονογονεϊκές οικογένειες, κατάργηση της διετούς υποχρεωτικής παραμονής στον τόπο διορισμού για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, αύξηση μοριοδοτησης για τις απομακρυσμένες περιοχές, σίτιση και κυρίως λύση του προβλήματος στέγασης που υφίσταται σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου παρατηρείται, κυρίως σε τουριστικές περιοχές, οι εκπαιδευτικοί να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους ή σε αντίσκηνα κατά τους μήνες με αυξημένη τουριστική κίνηση ή να δαπανούν περισσότερα από το ήμισυ του μισθού τους σε ενοίκια.

Υπενθύμισα το πρόβλημα των χαμηλών μισθών και ζήτησα μαζικούς διορισμούς, αφού κάθε χρόνο καλύπτεται μόλις το ένα δέκατο των κενών που προκύπτουν από μόνιμο προσωπικό. Υποστήριξα ότι οι αναπληρωτές θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και ξεχώρισα για να αναφέρω την απαράδεκτη κατάσταση του να μην δικαιούνται οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί την 9μηνη άδεια ανατροφής.

Καταδίκασα, ακόμα, τη στάση της κυβέρνησης να στήνει μόνο ηλεκτρονικές κάλπες για τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια και να δίνεται η δυνατότητα στη Διοίκηση να αντικαθιστά αιρετούς που παραιτούνται από όποιο πρόσωπο επιθυμεί, ανεξαρτήτως από το αν το πρόσωπο που προκρίνεται ανήκει στο ψηφοδέλτιο του παραιτηθέντος αιρετού ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζήτησα, τέλος, να υπάρχουν αιρετοί σε όλα τα πειθαρχικά συμβούλια και στα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αξιοκρατία.
Έκλεισα τον λόγο μου υπενθυμίζοντας ότι παρά τις αλλαγές που διεκδικεί το συνδικαλιστικό κίνημα στο πλαίσιο των υπηρεσιακών μεταβολών, θα πρέπει και οι ίδιοι οι αιρετοί με τη στάση τους να διαφυλάσσουν τον θεσμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις που αναφέρθηκαν δεν ενσωματώθηκαν στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, αφού καταψηφιστηκαν τόσο απο την ΑΣΕ όσο και από τις Παρεμβάσεις, παρά το γεγονός ότι οι δύο αυτές παρατάξεις δεν κατέθεσαν δικό τους πλαίσιο για το συγκεκριμένο θέμα.

Από την πλευρά μου, αλλά και μιλώντας εκ μέρους ολοκλήρου του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών Λέσβου, θα συνεχίσω να μεταφέρω τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι/ισσες στον νομό και να πιέζω για τη διεκδικηση λύσεων. Θεωρούμε ότι η εκπροσώπηση στη ΔΟΕ αλλά και στην ΑΔΕΔΥ (στην οποία εκλέχτηκα αντιπρόσωπος) είναι μια σημαντική διαδικασίατην οποία οι αντιπρόσωποι που εκλέγουμε από τον τοπικό ΣΕΠΕ δεν μπορούμε να υποτιμούμε.

*Ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος είναι αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στα συμβούλια ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ, μέλος του νεοεκλεγέντος ΔΣ του ΣΕΠΕ Λέσβου, Ταμίας του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λέσβου και μέλος της ΚΕΓ του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ηχορύπανση και διατάραξη κοινής ησυχίας από τα πλοία

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλαδικές εξετάσεις και τα χάλια μας τα μαύρα

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας, ταξίαρχος ε.α.
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τιμές και ατιμίες...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απόψεις για τη λειτουργία του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010).
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Νέα πνοή στην Ίμβρο δίνει η επαναλειτουργία των σχολείων

Νέα ζευγάρια αποφασίζουν να επιστρέψουν στο νησί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το μυστικό!

Γράφει ο ΠANAΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ναμίμπια: Το Μαργαριτάρι της Αφρικανικής Ηπείρου

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνήμη Γιάννη Καρανικόλα

Γράφει ο Δημήτρης Πατίλας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Η ισχύς εν τη ενώσει»

Γράφει ο γιατρός και πρώην Νομάρχης Σάμου ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κασσελάκης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τι γίνεται;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, Οικονομολόγος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πανηγύρι του Ταύρου

Γράφει ο Αριστείδης Καλάργαλης Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας