× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΚΚΕ: Να ανακληθεί η εγκύκλιος για την ευέλικτη προσέλευση στην εργασία

Βουλευτές του κόμματος, ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα, κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/7/2024

ΚΚΕ: Να ανακληθεί η εγκύκλιος για την ευέλικτη προσέλευση στην εργασία
' χρόνος ανάγνωσης

Την κατάργηση της εγκυκλίου που αφορά την ευέλικτη προσέλευση των εργαζομένων στην εργασίας ζητά το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή βουλευτές του κόμματος μεταξύ των οποίων και η Μαρία Κομνηνάκα.  Η ερώτηση εξηγεί σημείο προς σημείο πως στην ουσία η εγκύκλιος καταργεί κάθε πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων η συγκεκριμένη εγκύκλιος και ζητούν την απόσυρση της.

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέχεια του αντεργατικού νόμου 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) που νομοθέτησε σωρεία αντιδραστικών μέτρων, όπως αυτό της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου και της «ψηφιακής κάρτας», το Υπουργείο Εργασίας έφερε την προηγούμενη βδομάδα την ερμηνευτική εγκύκλιο (37271/21-06-2024), η οποία προβλέπει σωρεία εξαιρέσεων, ώστε να νομιμοποιείται η παραβίαση του ωραρίου. Κυρίως γίνεται σαφές ότι η θέσπιση αυτού του εργαλείου γίνεται για να μετράει «ψηφιακά» την ένταση της εκμετάλλευσης και να διευκολύνει την εργοδοσία να επιβάλλει τα ωράρια – λάστιχο.

Μια από τις εξαιρέσεις είναι η δυνατότητα της εργοδοσίας να εφαρμόζει το μέτρο της «ευέλικτης προσέλευσης» του εργαζόμενου μέχρι και 120 λεπτά. Έτσι ο εργοδότης μπορεί: Πρώτον, να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας, χωρίς να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου! Δεύτερον, μέσα από το «ευέλικτο ωράριο» να καλύπτει τα ίχνη της υποδηλωμένης εργασίας, η οποία θα είναι ανασφάλιστη και απλήρωτη, τουλάχιστον στον βαθμό που δεν καταγράφεται ως υπερωρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επόμενη «εξαίρεση» αφορά τον χρόνο προετοιμασίας για την έναρξη και λήξη της εργασίας των βιομηχανικών εργατών, τον οποίο δεν θεωρεί χρόνο εργασίας και ο οποίος μπορεί να φθάνει τουλάχιστον τη μία επιπλέον ώρα τη μέρα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ είχε διατυπώσει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο έσπευσε να ικανοποιήσει τους βιομηχάνους.

Η τρίτη «εξαίρεση» αφορά τους εργαζόμενους που θεωρούνται «διευθυντικά στελέχη» και οι οποίοι «εξαιρούνται από την υποχρέωση σήμανσης της ψηφιακής κάρτας». Εδώ το «κόλπο» βρίσκεται στην αλλαγή προϋποθέσεων για να χαρακτηριστεί ένας εργαζόμενος διευθυντικό στέλεχος, η οποία έγινε με μια άθλια Υπουργική Απόφαση μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη.

Η επόμενη «εξαίρεση» είναι ένα ακόμα δωράκι στους εργοδότες και συγκεκριμένα η πρόβλεψη ότι υπάρχει η περίπτωση να μη «χτυπηθεί» η κάρτα από «αμέλεια» του εργαζόμενου! Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, για «μέχρι τρια μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο» δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο, παρά θα γίνεται σύσταση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος (37271/21-06-2024) άμεσα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης