× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρέμβαση για τους εργαζόμενους του ειδικού προγράμματος 4000

Κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του ΚΚΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/6/2024

Παρέμβαση για τους εργαζόμενους του ειδικού προγράμματος 4000

Οι αδικίες που υφίστανται οι εργαζόμενοι του ειδικού προγράμματος 4000, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες στον τομέα της υγείας και η υποστελέχωση των δομών υγείας στη Λέσβο, αποτέλεσαν αντικείμενο ερώτησης του ΚΚΕ που κατατέθηκε στην Βουλή.

Η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος ζητούν:

Την άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων του Προγράμματος 4000 στην Υγεία μέσω ΟΑΕΔ, καθώς επίσης και όλων των εργαζομένων που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

Την άμεση αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών σε βάρος τους και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

Την πλήρη στελέχωση όλων των δομών υγείας της Λέσβου, με πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμο προσωπικό  όλων των ειδικοτήτων.

 
Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:
 «4000 εργαζόμενοι από 100 περίπου ειδικότητες (νοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό, διασώστες, οδηγοί, κ.ά.) προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ το 2016 για να καλύψουν τις κραυγαλέες ελλείψεις στο χώρο της Υγείας, μέσω του Ειδικού Προγράμματος εργασιακής επανένταξης, ετήσιας διάρκειας από τον ΟΑΕΔ για έμπειρους μακροχρόνια άνεργους.  Οι εναπομείναντες περίπου 2500 εργαζόμενοι απασχολούνται σε όλο το φάσμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας επί 7 χρόνια και υπηρετούν με ζήλο, αυταπάρνηση και επαγγελματική ευσυνειδησία το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, καλύπτοντας σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της Υγείας, που διαρκώς διογκώνονται.

Παρά τις μεγάλες ελλείψεις και τις άμεσες ανάγκες οι εργαζόμενοι αυτοί παραμένουν συμβασιούχοι, σε μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια και στην ομηρία των ανανεώσεων των  συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Επιπλέον, υφίστανται μόνιμη μισθολογική αδικία, καθώς  δεν δικαιούνται να ανέβουν Μισθολογικό Κλιμάκιο (ΜΚ), ούτε λαμβάνουν το επίδομα τέκνων, το επίδομα παραμεθορίων και απομακρυσμένων περιοχών και δεν τους αναγνωρίζονται μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών,  με συνέπεια να έχουν παγιωμένες μισθολογικές απολαβές από το 2016 μέχρι σήμερα, ενώ δεν κατοχυρώνουν προϋπηρεσία στο Δημόσιο. Ακόμη, για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν τους αποδόθηκαν αυτά που δικαιούνται ανά ειδικότητα βάσει του ΦΕΚ 26/11-8-2023 του νέου ανθυγιεινού επιδόματος.

Στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου υπηρετούν με αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας 20 περίπου εργαζόμενοι, σε μια περιοχή όπου λόγω της κραυγαλέας υποστελέχωσης, ιδίως στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, τον τελευταίο χρόνο χάθηκαν άδικα τρεις ανθρώπινες ζωές. Όταν οι ελλείψεις είναι τέτοιες που για παράδειγμα στο Κέντρο Υγείας Άντισσας αδυνατούν να βγουν οι βάρδιες των νοσηλευτών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό είναι μοναδικό ανά κλάδο.

Σε όλη αυτή την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, ενώ αυτό το προσωπικό είναι απολύτως αναγκαίο για να καλύπτονται οι ανάγκες – κι ενώ χρειάζεται και επιπλέον προσωπικό, το Υπουργείο Υγείας αρνείται τη μονιμοποίησή τους, παρότι οι συμβάσεις είναι συνεχείς. Έτσι, όχι μόνο διαιωνίζεται το καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας, με καθηλωμένους μισθούς από το 2016, αλλά για ορισμένες ειδικότητες δεν προκηρύσσονται καν μόνιμες θέσεις σε καμία δομή υγείας του νησιού (π.χ. παρασκευάστριες).

Με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια υγεία, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος που πρέπει να εξορθολογιστεί», και την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

- Την άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων του Προγράμματος 4000 στην Υγεία μέσω ΟΑΕΔ, καθώς επίσης και όλων των εργαζομένων που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

- Την άμεση αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών σε βάρος τους και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

- Την πλήρη στελέχωση όλων των δομών υγείας της Λέσβου, με πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμο προσωπικό  όλων των ειδικοτήτων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα έχουμε κολυμβητήριο σε τρία χρόνια;

Εγκρίθηκε εκ νέου η χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας, έδωσε το πράσινο φως η Δημοτική Επιτροπή Μυτιλήνης, μένει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και η… δημοπράτηση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ξεκινούν οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στο Πλωμάρι

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα με τις ημέρες και ώρες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Πώς να ξοδέψετε δημόσιο χρήμα άσκοπα

Η ξεχασμένη λιμνοδεξαμενή του Βαφειού και ακριβή μεταφορά νερού στο Μόλυβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσικό φεστιβάλ, Λεσβιακό Καλοκαίρι και επισκευή των πολιτιστικών κέντρων

Ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους του πολιτισμού στη Λέσβο, αλλά και γεμάτη νιώθει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μυτιλήνης Eριφύλη Χιωτέλλη που έκανε στο «Ν» έναν απολογισμό των 6,5 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ολυμπιονίκης Πολύμερος μιλά για τη Μηλένα Κοντού που πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Εν όψει της Ολυμπιάδας στη Γαλλία, όπου βρίσκεται η Μηλένα, μιλήσαμε με τον Εφορο Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας και τον πρόεδρο του ΝΟΜ, Τάσο Μπαλή στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΓΕΥΣΗ

Γοργόνα: Η Ταβέρνα που συνδυάζει παράδοση και γεύση στη Σκάλα Ερεσού

Ιδανική επιλογή για την καλοκαιρινή έξοδο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ακατάλυτοι οι δεσμοί της Σερβικής πόλης Μπρόντ με τη Μυτιλήνη

Το χορευτικό του Δήμου Μπρόντ που συμμετείχε στην έναρξη των εκδηλώσεων της 4ης έκθεσης βιβλίου έφερε στη μνήμη τις ιστορίες φιλοξενίας των παιδιών του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας στη Μυτιλήνη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για την επιστροφή επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν 28 βουλευτές του κόμματος μεταξύ αυτών και ο Παναγιώτης Παρασκευαϊδης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 στις ώρα 11 π.μ. στη θέση Μπαλή Αλώνια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα ζητά το Εργατικό Κέντρο Λέσβου

«Δεν χαρίζουμε την υγεία και τη ζωή μας»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή τραχανά στην πλατεία της Ανεμώτιας

Γλέντι με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς Λεσβιακούς σκοπούς