× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρέμβαση για τους εργαζόμενους του ειδικού προγράμματος 4000

Κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του ΚΚΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/6/2024

Παρέμβαση για τους εργαζόμενους του ειδικού προγράμματος 4000
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Οι αδικίες που υφίστανται οι εργαζόμενοι του ειδικού προγράμματος 4000, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες στον τομέα της υγείας και η υποστελέχωση των δομών υγείας στη Λέσβο, αποτέλεσαν αντικείμενο ερώτησης του ΚΚΕ που κατατέθηκε στην Βουλή.

Η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος ζητούν:

Την άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων του Προγράμματος 4000 στην Υγεία μέσω ΟΑΕΔ, καθώς επίσης και όλων των εργαζομένων που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

Την άμεση αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών σε βάρος τους και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

Την πλήρη στελέχωση όλων των δομών υγείας της Λέσβου, με πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμο προσωπικό  όλων των ειδικοτήτων.

 
Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:
 «4000 εργαζόμενοι από 100 περίπου ειδικότητες (νοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό, διασώστες, οδηγοί, κ.ά.) προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ το 2016 για να καλύψουν τις κραυγαλέες ελλείψεις στο χώρο της Υγείας, μέσω του Ειδικού Προγράμματος εργασιακής επανένταξης, ετήσιας διάρκειας από τον ΟΑΕΔ για έμπειρους μακροχρόνια άνεργους.  Οι εναπομείναντες περίπου 2500 εργαζόμενοι απασχολούνται σε όλο το φάσμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας επί 7 χρόνια και υπηρετούν με ζήλο, αυταπάρνηση και επαγγελματική ευσυνειδησία το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, καλύπτοντας σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της Υγείας, που διαρκώς διογκώνονται.

Παρά τις μεγάλες ελλείψεις και τις άμεσες ανάγκες οι εργαζόμενοι αυτοί παραμένουν συμβασιούχοι, σε μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια και στην ομηρία των ανανεώσεων των  συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Επιπλέον, υφίστανται μόνιμη μισθολογική αδικία, καθώς  δεν δικαιούνται να ανέβουν Μισθολογικό Κλιμάκιο (ΜΚ), ούτε λαμβάνουν το επίδομα τέκνων, το επίδομα παραμεθορίων και απομακρυσμένων περιοχών και δεν τους αναγνωρίζονται μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών,  με συνέπεια να έχουν παγιωμένες μισθολογικές απολαβές από το 2016 μέχρι σήμερα, ενώ δεν κατοχυρώνουν προϋπηρεσία στο Δημόσιο. Ακόμη, για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν τους αποδόθηκαν αυτά που δικαιούνται ανά ειδικότητα βάσει του ΦΕΚ 26/11-8-2023 του νέου ανθυγιεινού επιδόματος.

Στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου υπηρετούν με αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας 20 περίπου εργαζόμενοι, σε μια περιοχή όπου λόγω της κραυγαλέας υποστελέχωσης, ιδίως στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, τον τελευταίο χρόνο χάθηκαν άδικα τρεις ανθρώπινες ζωές. Όταν οι ελλείψεις είναι τέτοιες που για παράδειγμα στο Κέντρο Υγείας Άντισσας αδυνατούν να βγουν οι βάρδιες των νοσηλευτών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό είναι μοναδικό ανά κλάδο.

Σε όλη αυτή την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, ενώ αυτό το προσωπικό είναι απολύτως αναγκαίο για να καλύπτονται οι ανάγκες – κι ενώ χρειάζεται και επιπλέον προσωπικό, το Υπουργείο Υγείας αρνείται τη μονιμοποίησή τους, παρότι οι συμβάσεις είναι συνεχείς. Έτσι, όχι μόνο διαιωνίζεται το καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας, με καθηλωμένους μισθούς από το 2016, αλλά για ορισμένες ειδικότητες δεν προκηρύσσονται καν μόνιμες θέσεις σε καμία δομή υγείας του νησιού (π.χ. παρασκευάστριες).

Με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια υγεία, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος που πρέπει να εξορθολογιστεί», και την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

- Την άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων του Προγράμματος 4000 στην Υγεία μέσω ΟΑΕΔ, καθώς επίσης και όλων των εργαζομένων που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

- Την άμεση αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών σε βάρος τους και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

- Την πλήρη στελέχωση όλων των δομών υγείας της Λέσβου, με πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμο προσωπικό  όλων των ειδικοτήτων».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ματαιώθηκε το κυβερνητικό σχέδιο να ακυρωθεί η παρέλαση»

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής κατήγγειλε προσπάθεια να φορτωθεί η ευθύνη στους κτηνοτρόφους και συνεχάρη τους ίδιους και τα παιδιά τους για τη στάση τους
«Ματαιώθηκε το κυβερνητικό σχέδιο να ακυρωθεί η παρέλαση»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Οκτώ μήνες τώρα οι κτηνοτρόφοι ακούνε μόνο υποσχέσεις»

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ζήτησε την κατανόηση του κόσμου για την καθυστέρηση της παρέλασης και υπογράμμισε τον ειρηνικό χαρακτήρα της αγροτικής διαμαρτυρίας
«Οκτώ μήνες τώρα οι κτηνοτρόφοι ακούνε μόνο υποσχέσεις»
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»

Δήλωση από τον Θωμά Μόσχο, εκπρόσωπο Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΛΑΣ, για τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην εξέδρα των επισήμων και τον αγώνα των οικογενειών τους να παραμείνουν στη Λέσβο
«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο κόσμος περίμενε τον Στρατό, η κυβέρνηση τον απέσυρε!

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επέμεναν να ανέβουν στην εξέδρα των επισήμων, ενώ οι κτηνοτρόφοι ζητούσαν απαντήσεις για την επιβίωσή τους — Η Μυτιλήνη γιόρτασε την Απελευθέρωσή της χωρίς στρατιωτική παρέλαση
Ο κόσμος περίμενε τον Στρατό, η κυβέρνηση τον απέσυρε!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα

Μαθητές και πολιτικά τμήματα τίμησαν την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, χωρίς τη συμμετοχή του στρατού, αφού το Υπουργείο απέσυρε την άδειά του – Οι κτηνοτρόφοι και τα παιδιά των κοπαδιών που θανατώθηκαν στη θέση των επισήμων, κοντά τους ο δήμαρχος.
Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο

Οκτώ μήνες κρίσης έγιναν κραυγή διαμαρτυρίας στην προκυμαία – Η ένταση για την παρουσία των πολιτικών επισήμων, οι μαρτυρίες των παραγωγών και η παρέλαση με τους κτηνοτρόφους και τα παιδιά τους στη θέση των επισήμων
«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποσύρεται ο στρατός από την παρέλαση της Μυτιλήνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή δόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση, καθώς δεν αναγνωρίζεται η επισημότητά της
Αποσύρεται ο στρατός από την παρέλαση της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων

Χωρίς πολιτικούς επισήμους στην εξέδρα, μετά την καθυστέρηση και την αντιπαράθεση – Μαζί με τους κτηνοτρόφους η δημοτική αρχή
Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη

Αδιέξοδο με την επιμονή των πολιτικών να ανέβουν στην εξέδρα. Οι κτηνοτρόφοι δέχονται να γίνει η παρέλαση με την παρουσία στρατιωτικών και του δημάρχου Μυτιλήνης
Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από τη μνήμη της Απελευθέρωσης στην ευθύνη για το αύριο

Μήνυμα του Δημάρχου Μυτιλήνης για τα 114 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης – Τιμή στους αγωνιστές της ελευθερίας και στις γενιές που διαμόρφωσαν τη σημερινή Μυτιλήνη
Από τη μνήμη της Απελευθέρωσης στην ευθύνη για το αύριο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη τιμά την απελευθέρωση της

Πομπή από το παλαιό Δημαρχείο και επίσημη έπαρση της σημαίας στο Κάστρο Μυτιλήνης
Η Μυτιλήνη τιμά την απελευθέρωση της
ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, κατάθεση στεφάνου και συνεστίαση
Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου