× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ερώτηση ΚΚΕ για τους εργαζόμενους υγειονομικούς στο προσφυγικό

Μεταξύ των βουλευτών και η Μαρία Κομνηνάκα απευθύνουν ερώτημα για τη συνέχιση του προγράμματος PHILOS ΙΙ και το νέο πρόγραμμα περίθαλψης προσφύγων ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/6/2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τους εργαζόμενους υγειονομικούς στο προσφυγικό

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ ανάμεσά τους και η Μαρία Κομνηνάκα. Η ερώτηση σχετίζεται με την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων του προγράμματος «PHILOS ΙΙ-Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» και για το νέο πρόγραμμα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ - Παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ερώτηση αναφέρεται: 

«Το ΚΚΕ έχει αναδείξει διαχρονικά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της προστασίας της υγείας, της ψυχικής υποστήριξης και της υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών και προσφύγων συνολικά, όπως και ιδιαίτερα μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις δομές προσφύγων. Το σχετικό χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα Philos I και II αποδείχτηκε ένα καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, οι όποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και υποστήριξης στους ευάλωτους πληθυσμούς των δομών προσφύγων ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς, αποσπασματικές και συχνά ανύπαρκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην δομή της Σάμου, που διαφημίζεται ως «πρότυπο» από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν υπήρχε για μήνες γιατρός.

Μάλιστα, στην υπ΄αριθμό 107/17.07.2023 ερώτηση του ΚΚΕ με θέμα «Για την ένταξη των εργαζόμενων του προγράμματος “PHILOS ΙΙ-Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση” σε αναγκαίες κρατικές δομές υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», προς τους κ. Υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου, το Υπουργείο Υγείας δεν είχε απαντήσει, το Υπουργείο Εργασίας είχε δηλώσει αναρμόδιο και το Υπουργείο Μετανάστευσης είχε απαντήσει ότι επίκειται η έναρξη του νέου προγράμματος «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ - Παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης» με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, με πολύτιμη πείρα, πολλοί από τους οποίους καλύπτουν κενά στο διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ, είναι διαχρονικά αντιμέτωποι με ένα καθεστώς ομηρίας, ανασφάλειας και εμπαιγμού.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι του προγράμματος Philos II καταγγέλλουν ότι ανακοινώθηκε η λύση των συμβάσεων τους στις 30.06.2024, χωρίς να έχει διασφαλιστεί στοιχειωδώς η όποια «συνέχεια» για την προστασία των προσφύγων. Το νέο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ - Παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης» φέρεται να έχει ανατεθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος με τη σειρά του φέρεται να το έχει αναθέσει σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο της ιδιωτικής υγείας, σε συνεργασία με ΜΚΟ. Ήδη στελέχη της επιχείρησης έχουν επισκεφθεί τις δομές προσφύγων για σχετική ενημέρωση, υποσχόμενοι την «απορρόφηση» ορισμένων από τους εργαζόμενους του προγράμματος Philos II, σε απροσδιόριστο χρόνο. Οι διερμηνείς και οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι βέβαιο ότι δεν θα συμπεριληφθούν. Κανένας, ωστόσο, δεν γνωρίζει ούτε τις διαδικασίες και τα κριτήρια ανάθεσης στον επιχειρηματικό όμιλο ούτε τους όρους πρόσληψης και εργασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και συνολικά των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με τους περίπου 400 εργαζόμενους του υπάρχοντος προγράμματος PHILOS ΙΙ, οι οποίοι διαχειρίστηκαν επί 5 χρόνια την παροχή υγείας εν μέσω πανδημίας σε ΚΥΤ/ΚΕΔ/ΚΦΠΜ καθώς και σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη τους σε αναγκαίες κρατικές δομές Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ - Παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης».

- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ουσιαστική προστασία και η υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Εκλογές στο Σύλλογο Κάμπου Αντισσας

Την Κυριακή 4 Αυγούστου στις 7:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση της Ελεονώρας Γεώργα με τον Ιωάννη Μασούτη

Συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος επιδιώκει ο Δήμος Λήμνο για την τουριστική προβολή του νησιού
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μάντσεστερ – Μυτιλήνη από 4 Μαΐου 2025

Η Jet2.com προσθέτει 11 νέες συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025 το πρόγραμμα που θα προσφέρει στους πελάτες της
ΧΩΡΙΑ

Όχι στον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Αρνητική ήταν η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύση του Κατράνη ζητά η ΛΑΣ Δυτικής Λέσβου

Νέα επίθεση από τον Συμπαραστάτη του Δημότη της Δυτικής Λέσβου κατά τις Μαρίας Καρυστιανού
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε το 3ο Summer Art Camp στο Λευκό Χαρτί Μυτιλήνης

Ο βιωματικός πολυχώρος τέχνης προγραμματίζει ήδη νέες δράσεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πανηγύρια, ανταμώματα, γιορτή του ούζου και μουσικές στα χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αλλαγή ωραρίου στους αρχαιολογικούς χώρους της Λέσβου

Ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου λόγω καύσωνα
ΧΩΡΙΑ

Πολιτιστικός πολυχώρος η οικία Ζόλκου στη Νάπη Λέσβου

Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης- αυτοψία Δημάρχου Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αυτοψία στο έργο αποκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου

Δήμαρχος Μυτιλήνης με στελέχη της Δημοτικής Αρχής ενημερώθηκαν για τις εργασίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα έχουμε κολυμβητήριο σε τρία χρόνια;

Εγκρίθηκε εκ νέου η χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας, έδωσε το πράσινο φως η Δημοτική Επιτροπή Μυτιλήνης, μένει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και η… δημοπράτηση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ