× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τουρισμός‑Εστίαση: 700 ευρώ για 14ωρη εργασία

Μέσω της πλατφόρμας JOBmatch της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ)

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/6/2024

Τουρισμός‑Εστίαση: 700 ευρώ για 14ωρη εργασία
' χρόνος ανάγνωσης

Από τον περασμένο Μάιο, όταν ξεκινούσε η τουριστική περίοδος, η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τουρισμό και Επισιτισμό είχε καταγγείλει ότι οι νέες προσλήψεις ενόψει της σεζόν, προκειμένου να καλυφθούν 80.000 κενές θέσεις εργασίας, είχαν ως προϋπόθεση την παράκαμψη της πρόσφατης κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα μέσα του Ιουνίου διαπιστώνεται ότι οι προσλήψεις μέσω της πλατφόρμας JOBmatch της ΔΥΠΑ ακυρώνουν στην πράξη τη συλλογική σύμβαση, καθώς οι νεοπροσληφθέντες υποχρεώνονται σε χαμηλότερους μισθούς και σε αυξημένες ώρες εργασίας σε σχέση με τα προβλεπόμενα της κλαδικής σύμβασης. Με απλά λόγια, το υπουργείο Εργασίας υπονομεύει ανοιχτά την κλαδική σύμβαση με όχημα τη ΔΥΠΑ και τη σχετική πλατφόρμα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται και έμμεσες απολύσεις (οικειοθελείς αποχωρήσεις) εργαζομένων που αμείβονται με βάση την κλαδική σύμβαση, οι οποίοι αντικαθίστανται με προσληφθέντες μέσω της πλατφόρμας JOBmatch της ΔΥΠΑ.


Ατομική σύμβαση
Πώς συμβαίνει αυτό; Η πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο όσον αφορά τον μισθό και το ωράριο, καταλήγοντας με τον τρόπο αυτό σε συμφωνία ατομικής σύμβασης εργασίας που δεν λαμβάνει υπόψη τους όρους αμοιβής και τις θεσμικές προβλέψεις της κλαδικής σύμβασης. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό και στο Επισιτισμό, οι αμοιβές για τις προσλήψεις μέσω της πλατφόρμας και της ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης πέφτουν ακόμα και στα 700 ευρώ για 10ωρη έως 14ωρη εργασία την ημέρα. Δηλαδή δεν τηρούνται το πενθήμερο και το κατώφλι της αμοιβής που προβλέπει η κλαδική σύμβαση, ενώ, επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις τα ένσημα του εργαζόμενου περιορίζονται κάτω από την πίεση του εργοδότη μόλις στα 100.


Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα έχουν ήδη εγγραφεί 1.920 επιχειρήσεις και 10.317 πολίτες, 4.683 (45%) εκ των οποίων είναι άνεργοι, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 14.114 matches (αντιστοιχίσεις) ανάμεσα σε επιχειρήσεις και υποψηφίους και έχουν ολοκληρωθεί 5.297 συνεντεύξεις χωρίς καμία διαμεσολάβηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποσύρετε την πλατφόρμα

Η ΠΟΕΕΤ καλεί το υπουργείο Εργασίας να επαναφέρει την απονομή του εφάπαξ στην 20ετία, να χορηγήσει το επίδομα μητρότητας και στις εποχικά εργαζόμενες και να στελεχώσει επιτέλους τον ΣΕΠΕ ώστε να εποπτεύεται η εφαρμογή των ΚΣΣΕ.

«Κυβέρνηση και ΔΥΠΑ αποφάσισαν να παρέμβουν στους όρους αμοιβής και εργασίας του τουρισμού και του επισιτισμού, οι οποίοι έχουν ρυθμιστεί με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που είναι εν ισχύ και έχουν κηρυχθεί και γενικώς υποχρεωτικές από το υπουργείο Εργασίας. Η πλατφόρμα με την ονομασία JOBmatch που ενεργοποίησε η ΔΥΠΑ δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο όσον αφορά τον μισθό και το ωράριο και έτσι να καταλήγουν σε συμφωνία μέσω ατομικής σύμβασης, παρακάμπτοντας τη συλλογική σύμβαση, τους θεσμικούς όρους και τα επιδόματα» σημειώνει η Ομοσπονδία, καλώντας το υπουργείο Εργασίας «να αποσύρει την εν λόγω πλατφόρμα κι αν θέλει επιτέλους να λύσει το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού, να υιοθετήσει τις προτάσεις μας για επαναφορά της χρονικής ισχύος του ταμείου ανεργίας στα προ Μνημονίων επίπεδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί αποχωρούν οι εποχικοί εργαζόμενοι
Στη μεθοδική αποψίλωση του τουρισμού και της εστίασης από εργαζόμενους και επαγγελματίες αναφέρθηκε, μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου.

«Έχουμε μπει σε μία τουριστική σεζόν πολλά υποσχόμενη, τα μηνύματα δείχνουν πολύ καλές επισκεψιμότητες και πληρότητες. Ωστόσο για άλλη μια χρονιά έχουμε 80.000 κενές θέσεις εργασίας, εκτοξεύοντας την εντατικοποίηση της δουλειάς, την παραβατικότητα, την καταπάτηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και της εργασιακής νομοθεσίας.

Ο Γ. Χότζογλου ανέφερε ότι ακόμα και εργοδότες που σέβονται την υπογραφή τους και θέλουν να εφαρμόζουν την νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις έρχονται σε δύσκολη θέση λόγω της έλλειψης προσωπικού, ενώ τόνισε καταλήγοντας: «Το ωράριο αυτή τη στιγμή ειδικά στα ξενοδοχεία είναι από 13 ώρες την ημέρα και πάνω χωρίς ρεπό. Ο μέσος μισθός είναι 1.200-1.300 ευρώ μεικτά (950-1.015 ευρώ καθαρά), έχουμε χάσει το 40% της αγοραστικής αξίας του μισθού λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Το επίδομα ανεργίας παραμένει στους τρεις μήνες αντί για τους πέντε και αυτός είναι ο κύριος λόγος αποχώρησης μεγάλου μέρους των εργαζομένων από την εποχική απασχόληση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνουν 79 εκατ. ευρώ σε πάνω από 90.000 δικαιούχους

Δείτε εδώ τα βοηθήματα και τα επιδόματα που θα καταβάλουν ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 23 Μάη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία δρομολόγια σε δύο εβδομάδες

Ενισχύεται η παρουσία του οχηματαγωγού «Τάλως» στις ακτοπλοϊκές γραμμές του Βορείου Αιγαίου όσο καθυστερεί η έναρξη των δρομολογίων του έτερου οχηματαγωγού «Θαλασσίτης»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παράταση στην ακινησία του Νήσος Σάμος

Μετά τις 22 Μάη η επιστροφή του στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αυξήσεις αντί για μειώσεις στους ναύλους των φορτηγών

Καρκινοβατεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές των ναύλων στα πλοία της ακτοπλοΐας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα δρομολογίων του πλοίων Blue Star Myconos και Αqua Blue
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επέστρεψε για μια εβδομάδα στο Βόρειο Αιγαίο το «Διαγόρας»

Από 22 Μάη αναλαμβάνει τα δρομολόγια του Blue Star Patmos
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενισχύει την παρουσία της στο Βόρειο Αιγαίο η SeaJets

Η εταιρεία του Μάριου Ηλιόπουλου αμφισβητεί το μονοπώλιο της Group Attica
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δράσεις του Κέντρου Κοινότητας σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Μύρινας

Ειδικότερα, στις 3 και 4 Απριλίου, μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

60 εκατομμύρια ευρώ για έργα θωράκισης των νησιών από την λειψυδρία

Πυρετωδώς προετοιμάζεται η Περιφέρεια για την αναθεώρηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Θα προκριθούν τα έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα των 10 νησιών δηλώνει ο Κώστας Μουτζούρης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Μπαλώματα στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του Βορείου Αιγαίου»

Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου και των εργαζομένων στις Π.Ε. Σάμου και Λήμνου, ενάντια στις αναγκαστικές μετακινήσεις
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει δράση για τα αδέσποτα ιπποειδή του Βορείου Αιγαίου

θα ανατεθεί σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα η παροχή υπηρεσιών για την συλλογή μεταφορά και φιλοξενία των ανεπιτήρητων ζώων