× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φτιάξε απολυμαντικό στο… εργαστήριο!

Ο καθηγητής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης μοιράζεται στο «Ν» επιστημονική συνταγή

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/3/2020

Φτιάξε απολυμαντικό στο… εργαστήριο!
' χρόνος ανάγνωσης

Στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ ο συντοπίτης μας, Καθηγητής  Χημείας Νίκος Θωμαΐδης μάς πληροφορεί πώς μπορούμε να φτιάξουμε γρήγορα σε εργαστήριο απολυμαντικό ενάντια στους ιούς, αν μειωθεί η προσφορά στα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μια εύκολη, φτηνή και εξίσου αποτελεσματική συνταγή είναι η παρακάτω:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναμιγνύουμε σταδιακά:

ΙΣΟΠΡΟΠΥΛΙΚΗ ΑΛΚΟΟΛΗ (99.8%): 7515 ml

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΥΠΕΡΟΞΕΊΔΙΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ (3%): 417 ml

ΓΛΥΚΕΡΟΛΗ (98%): 145 ml

Συμπληρωματικά: Στο φαρμακειο εχει οξυζενέ (Υπεροξείδιο του υδρογονου), Εχει κ γλυκερίνη, αλλά και να να μην έχουν μποτούν τα φαρμακεια να προμηθευτούν ισοπροπυλική αλκοόλη κ γλυκερίνη κ να βοηθήσουν τους ανθρώπους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ποσοστά ειναι του εκαστοτε διαλύματος:

Το πρωτο ειναι πρακτικά 100% ισοπροπανόλη

Το δευτερο ειναι οξυζενες του φαρμακείου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και το  τελευταιο ειναι γλυκερόλη ουσιαστικά 100% Ολα δηλ ειναι αυτα που προμηθευομαστε

Οπότε ανακατευεις απλά οερίοιυ 7,5 λίτρα ισοπροπανόλη με 0,42 λίτρα υπεροξειδιο υδτογκνου 3% και τέλος προσθέτεις 0,145 λίτρα γλυκερόλη

Πηγή: https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf?fbclid=IwAR101AomGwsIOoo64IB0WRkQCZ74Qz1GyVAYWBJc1fZlOruVp_zR8bqFrsQ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Λέσβος γεύεται το φως της ελιάς

Γευσιγνωσία Oleve στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στις 29 Ιουλίου –Μια γαστρονομική εμπειρία υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Lesvos Geopark Gastronomy
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πέρασαν στους ημιτελικούς Μηλένα Κοντού και Βάλια Λυκομήτρου

Σημαντικές επιτυχίες στην πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κ23 για τα Ελληνικά χρώματα της κωπηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Χρυσή διάκριση για τη Λέσβο!

Η Κοιν.Σ.Επ ΜΟΔΟΥΣΑ κατέκτησε το χρυσό βραβείο γεύσης στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στην Καλαμάτα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δεινοθήρια, Αλιγάτορες και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου!

Ιούλιος 2025 : Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00 – 12:00
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου κατασκήνωσαν στο Μάναγρο της Χίου

Στη σκιά των δέντρων και δίπλα στο κύμα, γεννιούνται οι καλύτερες ιστορίες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Μπαχ στον Στραβίνσκι! Tο καλοκαίρι της Λέσβου με φόντο το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Για όλο το πρόγραμμα μιλούν στο «Ν» η Λητώ Ντάκου με τον Δήμο Αβδελιώδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Animato ανοίγει το Φεστιβάλ Μουσικής του Δήμου Μυτιλήνης

Μια συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη από τις χορωδίες της Μυτιλήνης και τον Κώστα Μακεδόνα
ΓΕΥΣΗ

Παστές σαρδέλες: Πώς φτιάχνεται το «σούσι» της Λέσβου

Η συνταγή της γιαγιάς Μυρσινούλας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βόλτα στη «Λίμνη» της Ερεσού

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το ούζο γίνεται εμπειρία στο καλοκαίρι της Λέσβου

OuzoFest 2025 με αρώματα γλυκάνισου, γεύσεις τοπικών αποσταγμάτων και παγωτό ούζο σε μια αυθεντική γιορτή πολιτισμού στο πάρκο Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η ποδηλασία στη Λέσβο έχει χορηγούς με ψυχή

Η δύναμη πίσω από τα πεντάλ: ευχαριστίες σε χορηγούς, υποστηρικτές και συνοδοιπόρους από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου