Από τη Σεβίλλη στο 3ο γυμνάσιο Μυτιλήνης
Εκπαιδευτικές ανταλλαγές με επίκεντρο την καινοτομία και το περιβάλλον
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/5/2024

Το 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης υλοποιεί από τον Οκτώβριο του 2023 έως και τον Μάρτιο του 2025 Ευρωπαϊκό σχέδιο ανάπτυξης του σχολείου, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+, με τίτλο « Προωθώντας την καινοτομία και την περιβαλλοντική συνείδηση στο σχολικό περιβάλλον»
Μεταξύ 13 και 17 Μαϊου υλοποιήθηκε με επιτυχία από τις καθηγήτριες του σχολείου Εριφύλη Ιατρού (ΠΕ06, Αγγλικών) και Μαρία Τζιώτη (ΠΕ04, Βιολόγων) μία από τις δράσεις του σχεδίου, που αφορούσε παρακολούθηση εργασίας (job shadowing) σε σχολείο της Πορτογαλίας. Οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το σχολείο Agrupamento de Escolas Alexandre Herculano στην πόλη Santarém της Πορτογαλίας, με σκοπό την παρατήρηση του τρόπου λειτουργίας των σχολείων και εν γένει του εκπαιδευτικού συστήματος μίας άλλης Ευρωπαϊκής χώρας.
Επί 5 μέρες παρακολούθησαν διάφορα μαθήματα στο σχολείο υποδοχέα, πήραν συνεντεύξεις από στελέχη του σχολικού συγκροτήματος, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του και συμμετείχαν σε δράσεις του.
Στα πλαίσια του ίδιου Ευρωπαϊκού Προγράμματος, το σχολείο συνεργάστηκε με το σχολείο IES Albert Einstein από την Σεβίλλη της Ισπανίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες από το 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, ταξίδεψαν στην Σεβίλλη (11-17/5/2024) και μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων προσέγγισαν θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την αειφορία, την επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση αντικειμένων, ενω φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των μαθητών της Ισπανικής ομάδας. Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων, οι μαθητές επισκέπτονταν αντιπροσωπευτικά αξιοθέατα της Σεβίλλης και κοντινών περιοχών. Οι υπεύθυνοι καθηγητές του σχολείου, (Γαλετσέλη Μυρσίνη και Παλάζης Βασίλης)
σε συνεργασία με μαθητές και γονείς, οργάνωσαν τα προβλεπόμενα για τις μετακινήσεις, συνόδευσαν τους μαθητές και τους υποστήριξαν σε ό,τι χρειάστηκαν.
Ακολούθησε η επίσκεψη της ισπανικής ομάδας στην Μυτιλήνη, στο διάστημα μεταξύ 18 και 25/5/2024. Κατά την φιλοξενία τους στο νησί οργανώθηκαν δράσεις σχετικές με το θέμα του Προγράμματος στο σχολείο, καθώς και αντίστοιχες δραστηριότητες εκτός σχολικού ωραρίου, για την ανταπόδοση της φιλοξενίας που παρείχαν στη δική μας ομάδα οι εταίροι από την Ισπανία.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι δράσεις: εργαστήριο δημιουργίας μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά και χρήση τους στην δημιουργία τραγουδιών, εργαστήριο δημιουργίας ψηφιακής αφίσας του Προγράμματος με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο απολιθωμένο δάσος, στον υδροβιότοπο Καλλονής, στο ΚΠΕ Ευεργέτουλα και τον καστανιώνα της Αγιάσου κα.
Η όλη εμπειρία για τους συμμετέχοντες μαθητές κυρίως, ήταν τόσο έντονη και χρήσιμη, που διεύρυνε τους ορίζοντες τους και δημιούργησε νέες φιλίες.
Στον άμεσο σχεδιασμό του σχολείου είναι η υλοποίηση νέων κινητικοτήτων παρακολούθησης εργασίας αλλά και κύκλων σεμιναρίων, με σκοπό τον εμπλουτισμό και την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.