× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων

Στη Λέσβο επικεντρώνεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των Γεωπάρκων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/5/2024

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων, με αντικείμενο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και Βιώσιμη Διαχείριση», το οποίο πραγματοποιείται στη Λέσβο από 27 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων αποτελεί κπαιδευτική δράση κατάρτισης στελεχών του Διεθνούς Προγράμματος «UNESCO Global Geoparks» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Λέσβο και οργανώνεται από την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων οργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Δήμου Μυτιλήνης.

Η τελετή έναρξης του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καλωσόρισε τους συμμετέχοντες που βρέθηκαν στη Λέσβο από όλο τον κόσμο και ευχαρίστησε όλους όσου συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης στο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους συμμετέχοντες σε δύο γλώσσες και αναφέρθηκε στην αξία της Λέσβου ως παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO καθώς και στη στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις δράσεις του Μουσείου για συντήρηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και ανάδειξης των μοναδικών χαρακτηριστικών του Γεωπάρκου Λέσβου και την παραχώρηση του ΚΠΕΝ Καλλονής στο Μουσείο για την ανάπτυξη των δράσεων ορνιθοπαρατήρησης.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πρόθεση για στενή συνεργασία που έχει ξεκινήσει με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με στόχο την ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών και της πλούσιας γεωλογικής κληρονομιάς της περιοχής του Δήμου Μυτιλήνης.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος στο χαιρετισμό του τόνισε στη σημασία του θεσμού των γεωπάρκων αλλά και την πρόσφατη υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου για ανάπτυξη της συνεργασίας με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη φιλοξενία του Διεθνούς Σχολείου στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Καλλονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαιρετισμούς απεύθυναν στη συνέχεια ο Επικεφαλής του Τμήματος Γεωεπιστημών και Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO Kristof Vandenberghe, και ο του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO Δρ. Guy Martini, Πρόεδρος.

Ακολούθησε χαιρετισμός μέσα από διαδικτυακή σύνδεση από την κα. Π. Μπιθαρά εκ μέρους της Πρόεδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Αικατερίνης Τζιτζικώστα, η οποία αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του προγράμματος της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τόνωση του τουρισμού, την κινητοποίηση των τοπικών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Πρόεδρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθηγητή Νίκο Σουλακέλλη, στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη,  στο Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα και το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο για τη συνεργασία και υποστήριξη των δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αναγνώρισης της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και την οργάνωση του Σχολείου Γεωπάρκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Έργων Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής και Επιχειρηματικότητας Παντελής Βρουλής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης Παναγιώτης Προβέτζας, οι Αντιδήμαρχοι Τουρισμού Νίκος Γιαννάκας, Παιδείας Ελευθέριος Κοτσώνης και Πολιτισμού Εριφύλλη Χιωτέλλη του Δήμου Μυτιλήνης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ζαχαρούλα Ιωακείμ, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Τίμος Θεοφανέλλης, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Καθ. Xiaochi Jin (Κίνα), Ομότιμος Καθηγητής Ibrahim Komoo (Μαλαισία), Καθηγητής Jianping Zhang (Κίνα), Δρ. Kristin Rangnes (Νορβηγία), Δρ. Marie-Luise Frey (Γερμανία), κ. Driss Achbal (Μαρόκο), κ. John Calder (Καναδάς), κα. Kana Furusawa (Ιαπωνία), Καθ. Artur Sá (Ισπανία) καθώς και ο Καθ. Setsuya Nakada (Ιαπωνία), Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ο κ. Μπάμπης Φασουλάς, Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, η κα. Emmaline Rosado (Μεξικό), Συντονίστρια του Δικτύου Γεωπάρκων Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο Δρ. Asier Hilario (Ισπανία), Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Γεωκληρονομιάς της IUGS.

Στο Σχολείο συμμετέχουν περισσότερα από 100 στελέχη γεωπάρκων, στελέχη στον τομέα του τουρισμού, ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθηγητές Πανεπιστημίων από 48 χώρες από όλο τον κόσμο και ειδικότερα από την Αγγλία, την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Βέλγιο, το Βιετνάμ, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γκάμπια, τη Γκάνα, τη Γερμανία, τη Δανία, το Εκουαδόρ (Ισημερινός), τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κένυα, την Κίνα, την Κούβα, την Κροατία, τη Μαλαισία, το Μαρόκο, το Μεξικό, τη Ναμίμπια, τη Ν. Αφρική, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, το Πακιστάν, τη Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρουάντα, τη Ρωσία, τα νησιά Σαμόα, τη Σαουδική Αραβία, τη Σενεγάλη, τη Σερβία, τη Σουηδία, την Ταϊλάνδη, την Τανζανία, την Τουρκία, την Τυνησία και την Ελλάδα.

Οι εργασίες του Διεθνές Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ενώ παράλληλα προβάλει την Λέσβο ως κέντρο εκπαίδευσης και πρότυπο για τη δημιουργία και λειτουργία των Γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Πού θα ξεφορτώνουν τα εμπορεύματα στη Μυτιλήνη;

Θέσεις φορτοεκφόρτωσης στην Προκυμαία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Αλλο οι δημοσιογράφοι, άλλο οι δημοσιολογούντες»

«Ο δημοσιογράφος λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι προς ίδιον όφελος», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης μιλώντας στο «Ν» με αφορμή την επίσκεψη της Ενωσης στη Λέσβο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη Σμύρνη ο Παναγιώτης Χριστόφας για την ενίσχυση του τουρισμού

Συναντήσεις του Δημάρχου Μυτιλήνης με τον Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης και τη Δήμαρχο του Δήμου Κονάκ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εγκαίνια στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, στις αποθήκες Σαπλιτζά

Την Δευτέρα 17 Ιουνίου 7.30 το απόγευμα με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στη Μυτιλήνη!

Μια συναρπαστική μουσική βραδιά στο Κτήμα Οινοφόρος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία «Λέσβος, γη… μελωδική»!

Συμπράττουν οι «Αιολείς» και η Muhabbet Orchestra- Οι μαέστροι των συνόλων, Μαρία Σεϊτανίδου και Αριστείδης Αποστολής μιλούν στο «Ν»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Διαμαρτύρονται οι γονείς για το μονοπώλιο στα Τσαμάκια

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Δ.Σ. της ΑΔΕΛ το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που δίνει τρία τμήματα της πλαζ σε μία μόνο εταιρεία. Στα κάγκελα οι γονείς διαμαρτύρονται για την κατάσταση
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης σε Πελόπη και Κάπη

Συναντήθηκε με την διοίκηση του Συνεταιρισμού Κάπης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επτά χρόνια από τον σεισμό της Βρίσας

Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας περί άρσης της επικινδυνότητας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός «ξεδίψασε» τους περαστικούς της Ερμού στη Μυτιλήνη

Δράση ανακούφισης από τον καύσωνα- Τι είπε ο πρόεδρος του παραρτήματος Λέσβου, Θεόδωρος Βαλσαμίδης στο «Ν»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Αρίωνος στη Μυτιλήνη

Λόγω επισκευής του δικτύου ύδρευσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιστικά LED στην Αγία Βαρβάρα στα Πάμφιλα

Υπεγράφη από το Δήμαρχο Μυτιλήνης η προκήρυξη προϋπολογισμού 117.000 ευρώ