× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λήγει η προθεσμία αποστολής του ψηφοδελτίου της επιστολικής ψήφου

Ήδη έχουν παραλειφθεί πάνω από 60.000 για τις ευρωεκλογές του 2024

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/5/2024

Λήγει η προθεσμία αποστολής του ψηφοδελτίου της επιστολικής ψήφου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Οι κάλπες των ευρωεκλογών θα στηθούν σε 15 μέρες αλλά οι εκλογείς που θα ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου πρέπει να σπεύσουν καθώς η προθεσμία για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος εκπνέει σε λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ομαλή διεκπεραίωση της δυσκολότερης φάσης του νέου εγχειρήματος γεννά αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, καθώς μετά τις ευρωκάλπες θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση όπως έχουν προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασαν στο κέντρο διαλογής επιστολικής ψήφου, μέσω κούριερ, τα σφραγισμένα ψηφοδέλτια πάνω από 60.000 εκλογέων, που σημαίνει ότι δεν έχουν παραληφθεί τα ψηφοδέλτια από τους 2 στους 3 ψηφοφόρους.

Οι προθεσμίες αποστολής της επιστολικής ψήφου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι, θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο (08/06) και ώρα Ελλάδας 17:00. Για να είναι εντός της προθεσμίας, οι εκλογείς του εξωτερικού θα πρέπει να αποστείλουν τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο το αργότερο μέχρι μεθαύριο, Τρίτη (28/05), ενώ οι διαμένοντες στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα (03/06) εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας και έως την Τρίτη (04/06) στην περίπτωση που καταθέσουν τον φάκελο απευθείας σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.


Αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί. Σε αυτή την περίπτωση, όπως και για όσους δεν στείλουν καθόλου τον φάκελο, θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι την ημέρα των εκλογών, αλλά μετά τις 11:00 το πρωί.

Οι 41 εγγεγραμμένοι που διαμένουν σε χώρες, όπου οι εταιρείες κούριερ δήλωσαν αδυναμία αποστολής του εκλογικού υλικού, δηλαδή σε Ουκρανία, Β. Κορέα, Κούβα, Ρωσία, Λευκορωσία και ελάσσονα εξωτερικά νησιά ΗΠΑ, μπορούν να ψηφίσουν στις τοπικές προξενικές Αρχές αφού προηγηθεί συνεννόηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία για την επιστολική ψήφο
Όπως θα έχουν διαπιστώσει οι ψηφοφόροι της επιστολικής, το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο. Στη μία σελίδα εμφανίζει και τα 31 κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και ο εκλογέας βάζει σταυρό σε αυτό που επιλέγει ή στη διακριτή επιλογή «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω – Ψηφίζω λευκό». Στην πίσω σελίδα υπάρχει πίνακας με αριθμούς από το 1 έως το 42, που είναι ο ανώτερος αριθμός υποψηφίων που μπορεί να έχει το κάθε κόμμα. Ο εκλογέας επιλέγει από κανέναν έως τέσσερις υποψηφίους, σημειώνοντας τον αριθμό που αντιστοιχεί στον καθένα, όπως αυτός αναγράφεται στον κατάλογο υποψηφίων που περιλαμβάνεται στο εκλογικό υλικό. Στη συνέχεια, σε διακριτό πεδίο θα πρέπει να κυκλώσει (ή εναλλακτικά να σημειώσει με «χ» ή με τελεία) τον συνολικό αριθμό των επιλεγμένων υποψηφίων (από 0 έως 4).


Επισημαίνεται πως αν ο εκλογέας δεν συμπληρώσει τον συνολικό αριθμό των σταυρών προτίμησης στο οικείο πεδίο, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά στον συνδυασμό, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που επιλέξει πάνω από τέσσερις υποψηφίους.

Αντίθετα, άκυρα θα θεωρούνται τα ψηφοδέλτια που έχουν επιλεγεί υποψήφιοι αλλά όχι συνδυασμός, που έχουν επιλεγεί πάνω από ένας συνδυασμός, που δεν βρίσκονται μέσα σε φακέλους ψηφοφορίας επιστολικής ψήφου, που φέρουν στίγματα, σημεία ή λέξεις, που έχουν σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από το κανονικό ψηφοδέλτιο (μέγεθος χαρτιού Α4 ή Letter) και όσα βρεθούν στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα ψηφοδέλτια ή άλλα έγγραφα ή υλικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά, έχουν κατανεμηθεί σε 237 εκλογικά τμήματα, τα οποία στεγάζονται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, όπου είναι ο τελικός προορισμός των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους από όλο τον κόσμο. Για λόγους ασφαλείας, οι χώροι φυλάσσονται από την Αστυνομία και παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης όλο το 24ώρο.


Τους φακέλους παραλαμβάνει ειδική επιτροπή και αφού τους καταγράψει τους φυλάσσει σε ειδικές κάλπες. Την ημέρα των ευρωεκλογών, οι κάλπες αυτές θα παραδοθούν στις εφορευτικές επιτροπές διαλογής επιστολικής ψήφου, οι οποίες θα ανοίξουν τους φακέλους, θα ελέγξουν τα στοιχεία των εκλογέων και θα διαχωρίσουν τους φακέλους ψηφοφορίας, τους οποίους θα τοποθετήσουν στις κάλπες ψηφοφορίας. Στις 19:00, που ολοκληρώνεται η ψηφοφορία, οι κάλπες θα ανοίξουν και οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν, ταυτόχρονα με τις ψήφους σε όλη τη χώρα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Φαναράκι Λήμνου

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Φαναράκι Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γεώργα και Μουτζούρης στο ίδιο τραπέζι για τα μεγάλα έργα της Λήμνου

Στο επίκεντρο ο προσήνεμος μώλος της Μύρινας, η αναβάθμιση της Λεωφόρου Δημοκρατίας και η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστίας
Γεώργα και Μουτζούρης στο ίδιο τραπέζι για τα μεγάλα έργα της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο ο Μουτζούρης

Συναντήσεις για την Αυτοδιοίκηση, τα έργα υποδομής και την ενεργειακή μετάβαση
Στη Λήμνο ο Μουτζούρης
ΕΛΛΑΔΑ

Αγνωστα μυστικά αποκάλυψε η συντήρηση ιστορικών τεκμηρίων του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 ανέδειξαν νέα ερευνητικά στοιχεία μετά τις εργασίες συντήρησης
Αγνωστα μυστικά αποκάλυψε η συντήρηση ιστορικών τεκμηρίων του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Καμπανάκι για αφθώδη πυρετό, πυροπροστασία και τουρισμό από τη «Νέα Δυναμική»

Η παράταξη της αντιπολίτευσης ζητά απαντήσεις για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Καμπανάκι για αφθώδη πυρετό, πυροπροστασία και τουρισμό από τη «Νέα Δυναμική»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύει μια διαφορετική ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων για το Βόρειο Αιγαίο
Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα
ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» Τραμπ για αντίποινα κατά του Ιράν

Κλιμακώνεται η πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
«Πράσινο φως» Τραμπ για αντίποινα κατά του Ιράν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Κτηματολόγιο «φρενάρει» τις οικοδομικές άδειες σε Λέσβο και Λήμνο

Το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου ζητά άμεσες λύσεις για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας
Το Κτηματολόγιο «φρενάρει» τις οικοδομικές άδειες σε Λέσβο και Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο στόχαστρο της Λαϊκής Συσπείρωσης η πολιτική για το νερό στο Βόρειο Αιγαίο

Ερώτηση στην Επιτροπή Λογοδοσίας για ύδρευση, λύματα, καθυστερήσεις έργων και τον κίνδυνο περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού.
Στο στόχαστρο της Λαϊκής Συσπείρωσης η πολιτική για το νερό στο Βόρειο Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Οι δηλώσεις δεν απηχούν τα πραγματικά γεγονότα»

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Λέσβου υπερασπίζεται τους χειρισμούς της για τον αφθώδη πυρετό και υπενθυμίζει τις επανειλημμένες επισημάνσεις της για υποστελέχωση
«Οι δηλώσεις δεν απηχούν τα πραγματικά γεγονότα»
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμική αναστάτωση στη βόρεια Εύβοια με δονήσεις έως 5,2 Ρίχτερ

Μικρές ζημιές σε σπίτια και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι
Σεισμική αναστάτωση στη βόρεια Εύβοια με δονήσεις έως 5,2 Ρίχτερ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Αριάδνη» επιστρέφει στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη

Μαζί με το «Νήσος Σάμος» θα σηκώσει το βάρος της μεταφοράς επιβατών και οχημάτων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου
Το «Αριάδνη» επιστρέφει στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη