× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρέμβαση Παρασκευαΐδη για την καθυστέρηση πληρωμής των κτηνοτρόφων

Όπως αναφέρει στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου μαζί με άλλους συναδέλφους του από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ παρατηρείται καθυστέρηση πληρωμής στο πρόγραμμα «Αμάλθεια»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/5/2024

Παρέμβαση Παρασκευαΐδη για την καθυστέρηση πληρωμής των κτηνοτρόφων
' χρόνος ανάγνωσης

Νέα παρέμβαση, ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης από τους Βουλευτές των νησιωτικών περιοχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης για την προκλητική καθυστέρηση πληρωμής στους κτηνοτρόφους των νησιών της Έκτακτης οικονομικής Ενίσχυσης με τίτλο «Αμάλθεια».

Αναλυτικά σε αυτή αναφέρεται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 113 παρ. του ν. 4926/2022 όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 5039/2023, θεσπίστηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση «ΑΜΑΛΘΕΙΑ».

Σκοπός της τελευταίας είναι η οικονομική ενδυνάμωση της κτηνοτροφικής παραγωγής αρχικά στην Κρήτη και εν συνεχεία στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα (Ιόνιο, Βόρειο, Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο κτλ), για την αντιμετώπιση της  σημαντικής αύξησης του κόστους στις βασικές πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων, η οποία επιτάθηκε με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Αρμόδιο δε όργανο υλοποίησής τους ορίστηκε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημαίνεται ότι το εν το λόγω μέτρο,  λήφθηκε με πρώτη εφαρμογή στην Κρήτη και κατ’ επέκταση στις λοιπές νησιωτικές περιφέρειες, δεδομένου ότι οι παραγωγοί της Κρήτης έχουν εξαιρεθεί αναίτια και αδικαιολόγητα από το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχουμε ήδη προβεί στην κατάθεση 2 Ερωτήσεων με αρ. πρωτ. 1259/2023 και 2803/2024, απευθυνόμενοι προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, με αίτημα τον ορισμό ακριβούς χρονοδιαγράμματος καταβολής της, εξαιτίας και των παρατάσεων που έλαβαν χώρα.

Την 30η Οκτωβρίου 2023, ως απάντηση στη με αρ. πρωτ. 1259/2023 Ερώτηση, λάβαμε την ακόλουθη απάντηση, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, μετά από παράταση που δόθηκε .. έληξε την 30η Σεπτεμβρίου 2023…» και ότι μετά ο πέρας της ελεγκτικής διαδικασίας .. η υπηρεσία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες …. αναφορικά με την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, την 16η Φεβρουαρίου 2024, ως απάντηση στη με αρ. πρωτ. 2803/2024 Ερώτηση, λάβαμε την ακόλουθη απάντηση, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης… δημιουργήθηκε σχετικός λογαριασμός στο Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, προκειμένου η ΕΔΥΤΕ να προχωρήσει στους ελέγχους των δικαιούχων..

Μετά το πέρας της διαδικασίας του ελέγχου σώρευσης από την ΕΔΥΤΕ, η αρμόδια Yπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, αν και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 2 ετών από την εξαγγελία του μέτρου και ένα έτος από τότε που άνοιξε το σύστημα,  δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί καμία καταβολή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μας να εξακολουθούν να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση που επιτείνεται από τις πρόσφατες αστοχίες στην πληρωμή  της βασικής ενίσχυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επειδή οι καθυστερήσεις στην καταβολή της είναι τεράστιες και αδικαιολόγητες.

Επειδή εξαιτίας και των αστοχιών στην πληρωμή της βασικής ενίσχυσης οι κτηνοτρόφοι μας έχουν επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο με συνέπεια να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Επειδή η ως άνω οικονομική ενίσχυση θα έπρεπε ήδη να έχει καταβληθεί δεδομένου ότι αφορούσε την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής του προηγούμενου έτους.

Επειδή οι νησιωτικές περιοχές έχουν αυξημένο κόστος παράγωγης.

Ερωτάσθε εκ νέου  κ.κ. Υπουργοί:

1) Που οφείλονται οι αλλεπάλληλες αυτές καθυστερήσεις στην καταβολή της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης;

2) Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της προς τους κτηνοτρόφους παραγωγούς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα δεδομένων των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που έχουν λάβει χώρα;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Γιατί πάτερ διαφέρω από τα άλλα παιδιά;»

Συγκινητική μαρτυρία του παπα-Στρατή Γιουσμά από τον αγιασμό σε σχολείο της ενορίας του
ΧΩΡΙΑ

Δήλωση χωρίς απαντήσεις

Συλλογική δήλωση φορέων του Πλωμαρίου ενάντια στις, όπως οι ίδιοι τις χαρακτηρίζουν, «ρατσιστικές» φωνές κατά Ισραηλινών ιδιωτών και εταιρειών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Βρέθηκε απαγχονισμένος στο κοιμητήριο της Αγίας Κυριακής στη Μυτιλήνη

Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδήλατο, συνεργασίες και βιώσιμη κινητικότητα στη Λέσβο

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με εκδηλώσεις και διεθνείς συμμετοχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχές του Πανάγου Κουφέλου για τη νέα σχολική χρονιά

«Ας κάνουμε το ταξίδι της μάθησης μια εμπειρία πλούσια και ουσιαστική»
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Με το βλέμμα στα παιδιά ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εγκαινίασε το ενεργειακά αναβαθμισμένο σχολείο της Αγίας Παρασκευής, τονίζοντας τη δέσμευση της Περιφέρειας για σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές στην εκπαίδευση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα παιδιά είναι το μέλλον μας»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης παρευρέθηκε σε αγιασμούς σχολείων της Μυτιλήνης και έστειλε μήνυμα στήριξης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επένδυσε στο μέλλον του παράκτιου περιβάλλοντος

Επίλεξε το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

«Ναι» για πάντα από τον Βασίλη Τινέλλη και την Τζίνα Σαλβάρα

Ένας όμορφος γάμος στον Άγιο Βασίλειο με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους
ΧΩΡΙΑ

«Μέρα μεσημέρι» τουρκικά αλιευτικά στον Μανταμάδο

Ντοκουμέντο παραβίασης της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας – Άμεση κινητοποίηση ζητά ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«HELP» για τις μητέρες με βιωματική διαλεκτική συζήτηση

Άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και αυτοεκτίμηση παιδιών στο τραπέζι του διαλόγου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατατακτήριες εξετάσεις στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Αιτήσεις συμμετοχής έως 21 Σεπτεμβρίου