× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιωματικό εργαστήρι Ξερολιθιάς από το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Το Σάββατο και την Κυριακή 25 και 26 Μαΐου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/5/2024

Βιωματικό εργαστήρι Ξερολιθιάς από το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
' χρόνος ανάγνωσης

Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμπελουργών ΑνεμώτιαςΛέσβου «ο Κάμπος», τον  Πολιτιστικό - Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Λέσβος χωρίς πλαστικά» και με τη σύμπραξη του Μουσείου  Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνουν:

Βιωματικό Εργαστήριο Ξερολιθιάς,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιθόστρωσης Μονοπατιού & Τεχνικών Αποθήκευσης Νερού στο Έδαφος

στην Ανεμώτια Λέσβου, στις 25  και 26 Μαΐου 2024

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

με τίτλο “Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα”

ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Η Κοιν.Σ.Επ. επιχειρεί τη δημιουργία και διαχείριση ενός πρότυπου παραγωγικού αγρο-οικοσυστήματος πολυετών καλλιεργειών (αμπελώνας, συκεώνας, αρωματικά φυτά), ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, με την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών κυκλικής οικονομίας και την αξιοποίηση γεωργοκτηνοτροφικών υποπροϊόντων παραγωγικών τομέων της Λέσβου (αμπελουργίας, οινοποίησης, κτηνοτροφίας, ελαιουργίας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκοπός του 1ου Βιωματικού Εργαστηρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο του πρότυπου βιολογικού αμπελώνα και στις εγκαταστάσεις της Κοιν.Σ.Επ. είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων και του λεσβιακού κοινού πάνω σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο, την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προσαρμογή, την αναγκαιότητα αναζωογόνησης των εδαφικών οικοσυστημάτων, την αξία κατασκευών, όπως η ξερολιθιά και το λιθόστρωτο, των καλλιεργητικών εργασιών με εργαλεία χειρός και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ενδιαφερόμενους.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Κάτοικοι της Λέσβου, επαγγελματίες, αγρότες, μέλη συλλογικοτήτων, φοιτητές, εθελοντές, επισκέπτες…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Το εργαστήριο είναι διήμερο με δωρεάν συμμετοχή και περιλαμβάνει πρακτική άσκηση στην κατασκευή αναβαθμίδας, σκαλοπατιών και μονοπατιού με τη μέθοδο της ξερολιθιάς και στις τεχνικές διαμόρφωσης αναγλύφου για τη συλλογή και αποθήκευση νερού στο έδαφος.

Επίσης,περιλαμβάνει θεωρητικές / διαδραστικές εισηγήσεις σχετικές με την ιστορική, την οικολογική, την οικονομική και πολιτιστική αξία των ξερολιθικών κατασκευών στη Λέσβο και αλλού, την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επιπτώσεις της στα συστήματα παραγωγής τροφής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών στις περιβαλλοντικές πιέσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ανεμώτια, χωριό της δυτικής Λέσβου (54 χλμ/ 45 λεπτά από την Μυτιλήνη και 15 χλμ/ 15 λεπτά από την Καλλονή).

Σάββατο, 25/05/2024                                

09.00-09.30: Συγκέντρωση στο πεδίο - Εγγραφές

09.30-10.00: Βιωματική γνωριμία συμμετεχόντων – Δημιουργία ομάδων

10.00-13.00: Εργασίες στο πεδίο

13.00-14.00: Διάλειμμα(μετακίνηση στις εγκαταστάσεις της Κοιν.Σ.Επ.)

14.00-17.00: Παρουσιάσεις– Συζήτηση

17.00: Γεύμα με κρασί και παραδοσιακά αποστάγματα της Κοιν.Σ.Επ., συνοδεία μουσικής

Κυριακή, 26/05/2024

09.00-09.30: Συγκέντρωση στο πεδίο - Εγγραφές

09.30-10.00: Βιωματική γνωριμία συμμετεχόντων – Δημιουργία ομάδων

10.00-13.00: Εργασίες στο πεδίο

13.00-14.00: Διάλειμμα (μετακίνηση στις εγκαταστάσεις της Κοιν.Σ.Επ.)

14.00-16.30: Παρουσιάσεις – Συζήτηση

16:30-16:45: Προβολή ντοκιμαντέρ «Ένα Ηφαίστειο που ξυπνά: το πείραμα της Ανεμώτιας»

16.45-17.00: Απολογισμός–Προτάσεις-Απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης

17.00: Γεύμα με κρασί και παραδοσιακά αποστάγματα της Κοιν.Σ.Επ.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΔΙΟΥ

Φωτεινή Γεωργούση, βιολόγος, βιοκαλλιεργήτρια, σχεδιάστρια αγροκτημάτων, εκπαιδεύτρια μη τυπικής μάθησης: «Τεχνικές διαμόρφωσης αναγλύφου για τη συλλογή και αποθήκευση νερού στο έδαφος»

Marjio Hysa, τεχνίτης πέτρας, «Ξερολιθικές κατασκευές και λιθόστρωση»

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ        

Χρήστος Χατζηλίας - Βέρα Κωφοπούλου, Εκπαιδευτικοί:  «Χτίζονταςτην Ομάδα μας»  - Γνωριμία και σύνδεση της Ομάδας με βιωματικό παιχνίδι, κατά την έναρξη του εργαστηρίου

Χρήστος Χατζηλίας - Βέρα Κωφοπούλου, Εκπαιδευτικοί: «Για να δούμε τί κάναμε...», βιωματικό κλείσιμο του εργαστηρίου (απολογισμός – προτάσεις)

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Σάββατο, 25/05/2024

Άρης Γεράκης, Γεωπόνος – Δρ. Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου - Ειρήνη Κατσαλήρου, Γεωπόνος – Δρ. Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου: «Η νέα αγρο-οικολογική δράση του Ηφαιστείου Ανεμώτιας: Από πού ξεκινήσαμε, πώς φτάσαμε έως εδώ»

Φωτεινή Γεωργούση, βιολόγος, βιοκαλλιεργήτρια, σχεδιάστρια αγροκτημάτων, εκπαιδεύτρια μη τυπικής μάθησης: «Η κλιματική αλλαγή στην ανατολική Μεσόγειο και οι επιπτώσεις της στα συστήματα παραγωγής τροφής»

Μαίρη Γιαννέλλη, Δρ. Γεωπόνος: «Το αναβαθμιδωμένο τοπίο της Ελλάδας: η περίπτωση της Λέσβου»

Κυριακή, 26/05/2024

Φωτεινή Γεωργούση, βιολόγος,βιοκαλλιεργήτρια, σχεδιάστρια αγροκτημάτων, εκπαιδεύτρια μη τυπικής μάθησης: «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας των καλλιεργειών στις περιβαλλοντικές πιέσεις της κλιματικής αλλαγής»

Ραφαήλ Παλαιοπάνης, Γεωγράφος MSc: «Η γεωγραφία των ηφαιστείων της Λέσβου»

Χρήστος Χατζηλίας, φιλόλογος, συγγραφέας: «Με πέτρα και υπομονή…», ξερολιθιές και λιθόστρωτα και γκιόλια της Λέσβου

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο Βιωματικό Εργαστήριο, μπορούν  να δηλώσουν συμμετοχή, μέσω της ιστοσελίδας της Κοιν.Σ.Επ.https://ifestio-anemotias.com.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ - ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Οι διοργανωτές  παρέχουν τον βασικό εξοπλισμό για το εργαστήριο.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να φορούν άνετα και ανθεκτικά ρούχα, υποδήματα εργασίας και καπέλο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

[email protected]

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου “Καινοτόμες πρακτικές για την προσαρμογή των αγροοικοσυστημάτων στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”, το οποίο χρηματοδοτείται από το “Πράσινο Ταμείο” του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Αρ. Απόφασης 268.5.1/2023), του προγράμματος “Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2022”, του μέτρου “Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες”.

Το εργαστήριο υποστηρίζουν το Εργαστήριο Εδαφολογίας του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Εργαστήριο Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Ερευνητικό Εργαστήριο για τη Γεωγραφία της Εργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Γενική Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβο. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο καύσωνας υποχωρεί αλλά η ζέστη μένει

Έως 38 βαθμούς κελσίου θα δείξει το θερμόμετρο στη Λέσβο αυτή την εβδομάδα. Δροσίζει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου με μελτέμια στο Αιγαίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον