× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/5/2024

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Ένα πραγματικό όνειρο πολλών, έγινε πραγματικότητα το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», Ο ήρωας Βασίλης Παπαγιάννης, ο Ταγματάρχης Διοικητής του 1ου Τάγματος των Λέσβιων στο 5ο Σύνταγμα του Αρχιπελάγους που έπεσε μαζί με εκατοντάδες άνδρες από τη Λέσβο στη Μάχη του Σκρά στις 17 Μαΐου του 1918, «επέστρεψε» στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιόσκι.

Εκεί όπου η προτομή του είχε αρχικά στηθεί με έρανο ανάμεσα σε επιζήσαντες αλλά και οικογένειες των εκατοντάδων νεκρών Λέσβιων συμπολεμιστών του. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ του 1929 «κατασκευάσθη, δαπάναις των συναδέλφων του ήρωος». Όπως είναι γνωστό, ακολούθησε η μεταφορά του στα μεταπολεμικά χρόνια στο πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου της Μυτιλήνης όπου και βανδαλίστηκε και καταστράφηκε. Καταστρεμμένη στέκει ακόμα στο πάρκο πραγματική ντροπή για τη Μυτιλήνη του σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής πραγματοποίησε η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη η οποία ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού πριν ένα χρόνο αποδέχτηκε της πρόταση του Συλλόγου των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» για τη δημιουργία μιας νέας προτομής. Μαζί της στα αποκαλυπτήρια της προτομής και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Στρατής Μπαλάσκας.

Ας σημειωθεί ότι η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου με απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και της Αναστασίας Αντωνέλλη ανέθεσε σε δυο νέους γλύπτες από τη Λέσβο, στο Γιάννη Καλάργαλη και στον Κώστα Παυλιδέλλη να τη φιλοτεχνήσουν. Και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους όπως όλοι έδειξαν με το παρατεταμένο τους χειροκρότημα αμέσως μετά την αποκάλυψη της μαρμάρινης, από Πεντελικό μάρμαρο προτομής, ήταν πραγματικά εντυπωσιακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εκδήλωση, πέραν των αποκαλυπτηρίων της προτομής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Ταγματάρχη Παπαγιάννη και των Λέσβιων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Μάχη του Σκρά. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» Στρατής Μπαλάσκας, η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, Επίσης αναφορά στο χρονικό της ημέρας έγινε από τον Αντιστράτηγο ε.α Στρατή Χαραλάμπους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων και μικρή δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών που παρέθεσε η 98 ΑΔΤΕ.

Στη εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος με κληρικούς της Μητρόπολης, ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου, οι Αντιπεριφερειάρχες Αναστασία Αντωνέλλη, Μιχάλης Δήσος, Κώστας Αρώνης και Στρατής Κυρατζής, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, οι Αντιδήμαρχοι Εριφύλη Χιωτέλλη, Νίκος Γιαννάκας, Σωτήρης Μαρινάτος και Χρήστος Τσιβγούλης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης Πανάγος Κουφέλος, η Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ζαχαρώ Ιωακείμ, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Μανώλης Ευσταθίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Παναγιώτης Τακτικός, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης, εκπρόσωποι άλλων Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών, εκπρόσωποι συλλόγων αποστράτων και εφέδρων, εκπρόσωποι του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και της Ένωσης Ποντίων και Φίλων Ποντίων Μυτιλήνης και φυσικά κάτοικοι της γειτονιάς.

Ο Σύλλογος των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» ευχαριστεί για την βοήθεια στην υλοποίηση της δράσης τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, το Δήμο Μυτιλήνης, τους εργαζομένους στην Αντιδημαρχία καθημερινότητας και τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Κατζανό ,το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, το cine-Φυτόπολις και την 98 ΑΔΤΕ και το προσωπικό της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Μυτιλήνης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο βροχερός Οκτώβρης της Λέσβου σε αριθμούς

Κρίσιμο ζήτημα είναι να υπάρξει καλή κατανομή του νερού που δέχεται το νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δείτε εδώ το ύψος της βροχόπτωσης στην πόλη και τα χωριά του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρέμβαση της Ένωσης Γονέων Μυτιλήνης για τις υποβαθμίσεις σχολείων

Η Ένωση σε επιστολή της προς τους αρμόδιους φορείς σημείωνει ότι δεν είναι ανεκτή οιαδήποτε υποβάθμιση ή αλλαγή λειτουργικότητας σχολικών μονάδων στο νησί
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ομιλία για τη συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων στη Μυτιλήνη

Η Δρ. Ευαγγελία Κυριαζή μιλά στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης για τη σημασία της συντήρησης και τις συνεργασίες με αρχιτέκτονες και μηχανικούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η Αφρίν στον καιρό της πλημμύρας», στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής

Ειδική προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Κορνάρου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κατάρρευση στέγης εγκαταλελειμμένου κτηρίου στα Λαδάδικα

Ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα από την αποκόλληση υλικών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Γέρα υποδέχθηκε ξανά τον ποδηλατικό κόσμο

5 συμμετοχές σε έξι κατηγορίες και δύο νέες κατηγορίες για e-bikes
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να πάρουν την Βάστρια και να την πάνε στην Κηφισιά ή το Κολωνάκι»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και προειδοποίησε για σοβαρούς κινδύνους στην εθνική ασφάλεια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καθυστερήσεις και κενά στα σχολεία της Λέσβου στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λέσβου κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφορία και ζητά άμεση κάλυψη των κενών στη Γενική και Ειδική Αγωγή
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τρεις ημέρες ανοιχτές πόρτες στο Εργαστήριο Συντήρησης Λέσβου

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται σε μικρά γκρουπ των πέντε ατόμων
ΧΩΡΙΑ

Κατολίσθηση βράχου στον δρόμο Μελίντας – Πλωμαρίου

Συνεργεία της Περιφέρειας πραγματοποιούν εργασίες απομάκρυνσης του βράχου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το νέο στολίδι της Μυτιλήνης γεννιέται στην Αγία Κυριακή

Ο Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε το έργο που αλλάζει την εικόνα της Μυτιλήνης – Γήπεδα, ποδηλατόδρομοι και skate park σε έναν νέο χώρο άθλησης και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους