× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τέλος το πενθήμερο από 1ης Ιουλίου

Έρχεται η 6ήμερη εργασία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/5/2024

Τέλος το πενθήμερο από 1ης Ιουλίου

Από την 1η Ιουλίου 2024, χιλιάδες εργαζόμενοι εισέρχονται στο καθεστώς της εξαήμερης εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα ορίζει την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας για το Δημόσιο, τα ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται επιπλέον για την έκτη ημέρα με το 40% του ημερομισθίου τους και με το 115% αν η έκτη ημέρα είναι αργία.

Η εισαγωγή της εξαήμερης εργασίας από την 1η Ιουλίου θα συνδυαστεί με τη χρήση ψηφιακής κάρτας στις βιομηχανίες και το λιανικό εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη πραγματοποιούνται δοκιμές στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Το άρθρο 25 του νόμου 5053/2023 καθορίζει την έναρξη της εξαήμερης εργασίας για τους εργαζομένους με πενθήμερο ωράριο.

Έτσι, πλέον η απασχόληση κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας γίνεται δυνατή υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις και περιορισμούς:

  • Πρώτον, ορίζεται υποχρεωτική προδήλωση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας.
  • Δεύτερον, δεν προβλέπεται δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, απαγορεύονται η υπερεργασία και η υπερωρία.
  • Τρίτον, το ημερομίσθιο για την έκτη ημέρα απασχόλησης θα προσαυξάνεται κατά 40%.

Ποια η διαφορά της πενθήμερης με της εξαήμερης εργασίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κύρια αλλαγή σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς είναι ότι οι επιχειρήσεις τώρα θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις εξαήμερης απασχόλησης αντί για «σύμβαση πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της έκτης ημέρας».

Μέχρι σήμερα, η εξαήμερη απασχόληση προβλέπεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις, όπως στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν οι εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης εργάζονται τις ημέρες ανάπαυσής τους, λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή σε μορφή αποζημίωσης ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάζονται. Αυτή η αποζημίωση προσαυξάνεται κατά 75% εάν η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα την Κυριακή ή σε κάποια από τις ημέρες αργίας που έχουν θεσπιστεί από την εργατική νομοθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την 14.02.1984 ΕΓΣΣΕ, η εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας καθορίζεται στις 40 ώρες, γνωστές και ως συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο. Παράλληλα, με την ίδια σύμβαση εισήχθη το πενθήμερο σύστημα εργασίας, κατά το οποίο ο χρόνος εργασίας της έκτης ημέρας διανέμεται σε πέντε ημέρες, προσφέροντας συνολικά 40 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα. Το σύστημα εξαήμερης εργασίας παραμένει σε ισχύ χωρίς να καταργείται.

Το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών και η ευελιξία στην κατανομή των ωρών εργασίας σε πέντε ή έξι ημέρες της εβδομάδας επιβεβαιώνονται και μέσω του άρθρου 55 του Νόμου 4808/2021.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Eπίσκεψη εργασίας Μουτζούρη στη Λήμνο

Συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες Αντωνέλλη και Χατζηκυριαζή καθώς και τον Εκτελεστικό Γραμματέα Αρη Ελευθερίου
ΓΕΥΣΗ

Τα Αμπέλια και το κρασί της Λήμνου στην άυλη κληρονομιά της UNESCO

Είναι το τρίτο στοιχείο από το νησί, που εντάσσεται στην UNESCO μετά την «Τέχνη της παρασκευής του τυριού Μελίπαστο (Μελίχλωρο) και της «Μάντρας της Λήμνου»
ΕΛΛΑΔΑ

«Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν»

Βαριές κατηγορίες κατά του ελληνικού Λιμενικού Σώματος εξαπολύει έρευνα του BBC για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός‑Εστίαση: 700 ευρώ για 14ωρη εργασία

Μέσω της πλατφόρμας JOBmatch της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές στη θαυμαστή λίστα του Politico

Ανάμεσά τους ο Φρέντη Μπελέρη, ο Κύπριος Φειδίας Παναγιώτου, η 76χρονη Γαλάτω από την Αλεξανδρούπολη και η Αφροδίτη Λατινοπούλου
ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονίζει νεαρή γυναίκα που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από το σύζυγό της

Ένα σοκαριστικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας είδε το φως της δημοσιότητας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύντομα, πολυχώρος πολιτισμού, το Αρχοντικό Γεωργιάδη

Η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε την σύμβαση εκτέλεσης του έργου προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχεται νέος παραλιακός δρόμος Σκάλας Σκαμνιάς ‑ Εφταλούς

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, παρέδωσε τη μελέτη που έκανε η Περιφέρεια στους προέδρους των χωριών της περιοχής
ΕΛΛΑΔΑ

Ανασχηματισμός: Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης

Η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Tα προβλήματα των δήμων στον Λιβάνιο

Συνάντηση της δημάρχου Λήμνου και μελων της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών
ΚΟΣΜΟΣ

Παγώνουν την αγορά του ελαιολάδου αλλά…

Το κλειδί των εξελίξεων στο άνοιγμα μεταξύ του Ιταλικού και του Ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ