× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 11/5/2024

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Το τι σημαίνει ο Άγιος Γιάννης για τη Λήμνο, δεν χρειάζονται πολλά λόγια, το ξέρουν και οι πέτρες. Όποιος, πάλι, έχει την ατυχία να μη ξέρει, το μόνο εύκολο. Μια βόλτα στη Λήμνο και το διαπιστώνει '' ιδίοις όμμασι ''. Η φωτογραφία του κειμένου δίνει μόνο μια μικρή ιδέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον Άγιο Γιάννη υπάρχουν, και χτίζονται συνέχεια, τα σπίτια των μόνιμων κατοίκων του, παραθεριστικές κατοικίες κατοίκων του Κάσπακα ,και όχι μόνο, ξενοδοχειακές μονάδες, ξενοδοχειακές κατοικίες και ενοικιαζόμενα δωμάτια που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις ομοειδείς άλλων περιώνυμων τουριστικών περιοχών της χώρας μας, το αντίθετο μάλιστα θα 'λεγα, εστιατόρια, ταβέρνες και ταβερνάκια με εκπληκτική κουζίνα, καφενεία, μπαράκια και, βέβαια το κορυφαίο όλων, οι '' άπαιχτες '' παραλίες του.

Γιατί τα γράφω αυτά; Πιστέψτε με, όχι για διαφήμιση. Ίσως, και να μη τη χρειάζεται...
Το κάνω για να αντιληφθείτε, όσο γίνεται καλύτερα, τι τόπος εισπράττει τις σκοπιμότητες, την ανικανότητα, την αδιαφορία, τον ωχαδερφισμό, την τιμωρητική '' λογική '' - ότι και όσα θέλετε βάλτε - του επίσημου κράτους δια των οργάνων του ( Περιφέρεια, Δήμος, Επαρχείο, κλπ ).

Και για να γίνω πιο σαφής και συγκεκριμένος. Για να πάει κανείς στον Άγιο Γιάννη υπάρχει, βασικά, ένας δρόμος που ξεκινά από τη Μύρινα, προχωρά προς τον Κάσπακα και πριν μπει στο χωριό στρίβει αριστερά και παρακάπτοντάς το, ύστερα από δυο χιλιόμετρα φτάνει στην παραλία του Άγιου Γιάννη. Από το τελευταίο τμήμα των δύο χιλιομέτρων ένα κομμάτι 1200 περίπου μέτρων έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τον Οκτώβρη του 2023 λόγω υποχώρησης του οδοστρώματος. Υπ' όψη αυτό φαινόταν ότι θα γίνει, δια γυμνού οφθαλμού, εδώ και πάρα πολύ καιρό, όμως οι '' υπεύθυνοι περί άλλων ... ''.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πως γίνεται, τώρα, η κυκλοφορία; Είτε μέσα από το χωριό, που ο '' κεντρικός '' του δρόμος φτιάχτηκε όταν η συγκοινωνία και οι μεταφορές γινόταν με τετράποδα και όχι με τετράτροχα και που αν ανταμώσουν δυο αυτοκίνητα ... κάθεσαι σε μια γωνιά και γελάς. Αν μάλιστα πίσω τα αυτοκίνητα αυτά τύχει να υπάρχουν και κανένα δυο ακόμα...
Όμως το έργο δεν τελειώνει εδώ. Υποθέτουμε ότι τα αυτοκίνητα καταφέρνουν και ξεμπλέκουν. Τότε υπάρχει ένας άλλος δρόμος, απότομη κατηφόρα ή ανηφόρα , που πρέπει να κατεβούν ή να ανεβούν, και που αν τύχει και ανταμώσουν πάλι δυο οχήματα μεγάλου όγκου - πούλμαν, φορτηγά, '' σκουπιδιάρα '' κλπ - , και μάλιστα αν τύχει - κακή τύχη - να ακολουθούνται από άλλα αυτοκίνητα τότε μαζεύεται η πιτσιρικαρία του χωριού και ... βάζει στοιχήματα ποιος θα πέσει πρώτος στο γκρεμό.
Να θυμίσουμε ότι σήμερα που συμβαίνουν αυτά ήδη έχει αρχίσει η τουριστική σαιζόν!

Θα πρέπει, εδώ, να πούμε ότι η αποκατάσταση του δρόμου Κάσπακας - Αγ Γιάννης έχει ενταχθεί σε ένα άλλο γενικότερο έργο που , μέχρι τώρα, έχει πάρει δυο παρατάσεις με την τελευταία να λήγει στις 13 Ιούνη!

Αν είναι δυνατόν! Ψήφισαν παράταση έργου που λήγει στα μέσα του καλοκαιριού! Και μέχρι τότε η συγκοινωνία θα γίνεται με τον τρόπο που περιγράψαμε;
Και τους επαγγελματίες της περιοχής ποιος θα τους αποζημιώσει; Οι κυρίες και οι κύριοι της Δημοτικής Επιτροπής που έδωσαν τις παρατάσεις; Και για τα ατυχήματα - ο μη γένοιτο - ποιος θα φταίει; Ο σταθμάρχης, η κακιά η ώρα, ή η ατομική ευθύνη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, για να τελειώνουμε. Η προφορική υπόσχεση για τέλος του έργου στα τέλη του Μάη, αν και είναι ήδη στο '' και πέντε '' είναι η τελευταία που μπορεί να γίνει ανεκτή από τον κόσμο.

Από κει και μετά, είναι βέβαιο, πως ο κόσμος του Κάσπακα και του Αγ Γιάννη δεν θα χτυπά με τα χέρια του μόνο τις πόρτες...

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το εργατικό κίνημα στη Λέσβο την περίοδο του μεσοπολέμου

Προσκεκλημένη του Δημήτρη Μάντζαρη στην εκπομπή «Ιστορίες στο ΝΗΣΙ», ήταν η εκπαιδευτικός Πηγή Καραβία
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 21/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας