× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος

Δημοσίευση 8/5/2024

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Τριάντα μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Προς τα που πάει το πράγμα; Το πολιτικό κλίμα είναι χαλαρό, βουβό χωρίς κάποια ιδιαίτερη ένδειξη ενδιαφέροντος. Όμως η κοινωνία βρίσκεται σε έναν χαμηλό βρασμό.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα είναι σημαντικά έως καθοριστικά για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις. Η πολιτική κατάσταση σήμερα είναι ένα πιεσμένο ελατήριο το οποίο μετά τις ευρωεκλογές θα εκτιναχθεί και θα υπάρξει ένα άλλο πολιτικό κλίμα. Έτσι κι αλλιώς. Στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση. Ή και στους δύο.

Ήττα της ΝΔ; Το 41% των εθνικών εκλογών του 2023 πουλί ήταν και πέταξε. Το 33% των ευρωεκλογών του 2019 είναι ένας λογικός στόχος. Αν βρεθεί κάπου εκεί, μάλλον καλό αποτέλεσμα θα το θεωρήσει. Αν βρεθεί κάτω από το 30% αμφισβητείται ή απόλυτη κυριαρχία της. Εξαρτάται βέβαια και από τη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Άλλο 29% με 20% ο δεύτερος, άλλο 29% με 15% ο δεύτερος.

ΣΥΡΙΖΑ.Π.Σ-Στέφανος Κασσελάκης. Ή καλύτερα Στέφανος Κασσελάκης-ΣΥΡΙΖΑ.Π.Σ. Όποια πέτρα και να σηκώσεις ο Στέφανος Κασσελάκης είναι από κάτω. Κακό; Για ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που τραυματικά διασπάστηκε και πολιτικά είχε φτάσει στα όρια του δεν είναι κακό. Ο Στέφανος Κασσελάκης προσεγγίζει έκτος τα κοινά του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κοινά. Διαφορετικά. Πιο απολιτικά, πιο νεανικά, πιο μέσα στο άγευστο χυλό της χαλαρής ψήφου. Είναι συμπαθητικά όμορφος, απόλυτα επικοινωνιακός, ένα αστέρι που λάμπει και δημιουργεί το δικό του κοινό. Θα κριθεί η πορεία του από το αν το αστέρι είναι αυτόφωτο ή ετερόφωτο. Είναι αριστερός; Δεν είναι ερώτημα αυτό. Είναι σε πορεία πολιτικής και ιδεολογικής συνειδητοποίησης  και προσαρμογής. Αριστερά, κεντροαριστερά, κεντρώα ο χρόνος θα δείξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το μίνιμουμ καλό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι να είναι δεύτερο κόμμα με ποσοστό γύρω στο 18% των εκλογών του Ιουνίου του 2023. Αξιοσημείωτη η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να είναι ένα σημείο αναφοράς και εγγύησης για μεγάλο μέρος των αριστερών πολιτών που εξακολουθεί να ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ-Νίκος Ανδρουλάκης. Μάλλον ο στόχος της δεύτερης θέσης πέταξε. Το ΠΑΣΟΚ όσο και αν δεν το παραδέχεται είναι ένα κόμμα του παρελθόντος. Ζει και αναπνέει λόγω του ένδοξου παρελθόντος του και όχι λόγω της τρέχουσας πολιτικής του παρουσίας. Τα χρόνια των μνημονίων και τα χρόνια της Φώφης Γεννηματά που περίπου ταυτίστηκε με τον Μητσοτάκη το τραυμάτισαν καίρια. Η έλλειψη χαρισματικού ηγέτη επιδεινώνει τα πράγματα.

Αναπόφευκτα η συζήτηση για την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θα αρχίσει μετά τις ευρωεκλογές. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Είναι δύσκολο να αποτραπεί η κυριαρχία της ΝΔ χωρίς συνεργασίες. Ο δήμος της Αθήνας δείχνει τον δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΚΚΕ. Μια από τα ίδια. 

Νέα Αριστερά. Ενώ θεωρητικά είναι μια dream team στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά κινείται χαμηλά. Πολύς κόσμος της χρέωσε την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. H πολιτική ευπρέπεια συγκεντρώνει τα καλύτερα σχόλια, όμως κατά κανόνα δεν εξαργυρώνεται σε ψήφους. Δύσκολα τα κόμματα αρχών της ριζοσπαστικής αριστεράς επικοινωνούν με τις πλατιές λαϊκές μάζες. Το γιατί είναι ένα παλιό ερώτημα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

Χώρος της λεγόμενης ακροδεξιάς ή θρησκευτικής δεξιάς. Βρίσκεται σε άνοδο. Κόσμος συντηρητικός, του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Άκρη δεν βγαίνει. Τους ενοχλεί η θέσπιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Η οικονομική ανέχεια δημιουργεί ιδεολογικά τέρατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τριάντα μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση θεωρητικά είναι πανίσχυρη και δεν ανησυχεί. Όμως υπάρχουν χρωστούμενα της προηγούμενης τετραετίας τα οποία είναι πιθανό να της επιστραφούν. Ίσως και με τόκο. Στις βουλευτικές εκλογές του 2023 η κυβέρνηση κατάφερε και αυτά τα χρωστούμενα «πάγωσαν» και εξαφανίστηκαν. Όμως μέσα στο χαλαρό κλίμα των ευρωεκλογών ήρθε η ώρα της πληρωμής. Η ακρίβεια δεν χωνεύεται. Και  τα διάφορα pass δεν υπάρχουν πλέον.

Το έγκλημα των Τεμπών σόκαρε την κοινωνία. Η συγκάλυψη που επιχειρήθηκε και επιχειρείται εξοργίζει. Η ασέβεια απέναντι στους νεκρούς και στις οικογένειες τους δεν χωνεύεται με τίποτα. Όσο τα στελέχη και οι υπουργοί της ΝΔ κάνουν δηλώσεις και δικαιολογούνται τόσο ανεξίτηλα λερώνονται.

Η ακρίβεια, το έγκλημα των Τεμπών και η προσπάθεια  συγκάλυψης του είναι ωρολογιακές βόμβες. Θα σκάσουν στα χέρια του Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Και μετά όλα θα είναι διαφορετικά…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ