× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/4/2024

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης την Δευτέρα το βράδυ η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για πιλοτική πεζοδρόμηση των δρόμων του ιστορικού κέντρου και της αγοράς, από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο.

Στη συζήτηση που έγινε συμμετείχαν και φορείς όπως η τροχαία, η πυροσβεστική, το σωματείο των οδηγών, το ΕΚΑΒ, ο σύνδεσμος ΤΑΞΙ και ο Σύλλογος των κατοίκων Κουλμπάρας και Κιόσκι «Κιρκινέτσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μελέτη παρουσιάστηκε από τον κ. Προβατά ο οποίος εξήγησε αναλυτικά το σκεπτικό της.

Ειδικότερα, η τελική πρόταση αφορά την πιλοτική πεζοδρόμηση όλων των δρόμων του ιστορικού κέντρου όπως αυτό περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως, Αρχιπελάγους και Ερμού, όπως επίσης και για την οδό Ερμού από το ύψος της οδού Κορνάρου στην Επάνω Σκάλα έως την οδό Αγίου Θεράποντος, με εξαίρεση δύο τμήματα στο ύψος της Μητρόπολης και του Γενί Τζαμί, καθώς και τις κάθετες διελεύσεις των οδών Πιττακού και Αλκαίου, για την εξυπηρέτηση περιοίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην οδό Ερμού θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων και αυτό έως τις 10:00 το πρωί, ενώ για τις υπόλοιπες ώρες θα οριοθετηθούν σημεία κατά μήκος της οδού Π. Κουντουριώτου στην προκυμαία της Μυτιλήνης, όπου θα επιτρέπεται η στάθμευση μόνο σε οχήματα εταιρειών μεταφορών και ταχυμεταφορών για φορτοεκφόρτωση.

Στην τοποθέτησή του ο Διοικητής της Τροχαίας Μυτιλήνης Γεώργιος Λιάκος, σημείωσε ότι για την σωστή πεζοδρόμηση της περιοχής απαιτείται το ολικό κλείσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου της Ερμού. Όπως τόνισε όσο παραμένει εκ περιτροπής ανοιχτή, οι οδηγοί θα μπαίνουν μέσα όταν είναι κλειστή η αγορά με διάφορες δικαιολογίες. Σε κάθε περίπτωση τόνισε απαιτούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με χώρους στάθμευσης και δίκτυο αστικής συγκοινωνίας ώστε οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της υπηρεσίας σε περίπτωση πυρκαγιάς αφού ο εξοπλισμός που διαθέτει της επιτρέπει να επιχειρεί στην περιοχή σε συνδυασμό με τους πυροσβεστικούς κρουνούς που υπάρχουν. Πρόσθεσε ότι ίσως η τοποθέτηση ενός ακόμη κρουνού θα βοηθούσε στην καλύτερη εξυπηρέτηση της πυροσβεστικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης Γιώργος Καβλακώνης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις πιθανές δυσκολίες που θα υπάρξουν κατά την μεταφορά ασθενή, πρόσθεσε ωστόσο ότι με τη συνεργασία των πολιτών και των καταστηματαρχών εκτιμάται ότι αυτά θα ξεπεραστούν. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, ότι η τοποθέτηση στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου αυτόματων απινιδωτών θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια στο έργο των διασωστών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξί Μυτιλήνης, Κώστας Νέστορας, στη σύντομη τοποθέτησή του σημείωσε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν το καθολικό κλείσιμο της Ερμού ώστε να μην μπαίνουν καθόλου οχήματα σε αυτήν.

Την αντίθεσή του με το καθολικό κλείσιμο της Ερμού εξέφρασε ο εκπρόσωπος του σωματείου των επαγγελματιών οδηγών κ. Ελευθερίου, ο οποίος στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι σε περίπτωση που γίνει αυτό, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την εκφόρτωση των εμπορευμάτων και την εξυπηρέτηση των καταστημάτων της αγοράς και του ιστορικού κέντρου γενικότερα.

Στη συζήτηση για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου των κατοίκων της περιοχής του Ιστορικού Κέντρου,  «Κιρκινέτσι» Στρατής Χαραλαμπίδης. Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες και στα προβλήματα που προκύπτουν κάθε χρόνο κατά την πεζοδρόμηση της περιοχής και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να διασφαλίση την απρόσκοπτη πρόσβαση των κατοίκων στα σπίτια τους, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλους τους κατοίκους της Μυτιλήνης.

Αν και όπως είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Πανάγος Κουφέλος, συμφωνεί με την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου, εντούτοις πρόσθεσε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει λευκό διότι επισήμανε ότι δεν υπάρχουν οι έγγραφες διαβεβαιώσεις και προτάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Τροχαία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική κ.λπ) για το τι θα γίνει σε περίπτωση ανάγκης στην περιοχή.

Λευκό ψήφισε και η παράταξη της Λαϊκή Συσπείρωση της Νίκης Τσιριγώτη, με την επικεφαλής να εξηγεί ότι η μελέτη της πεζοδρόμησης θα έπρεπε να δίνει σαφείς και ξεκάθαρες λύσεις για την διέλευση των οχημάτων ασφαλείας σε περίπτωση ανάγκης στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την πεζοδρόμηση και πρόσθεσε πως τον Αύγουστο όπου θα είναι σε πλήρη εξέλιξη η τουριστική περίοδος, σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα στην εφαρμογή της μελέτης θα αξιολογηθούν και θα γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί τη συζήτηση που έγινε για το θέμα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ματαιώθηκε το κυβερνητικό σχέδιο να ακυρωθεί η παρέλαση»

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής κατήγγειλε προσπάθεια να φορτωθεί η ευθύνη στους κτηνοτρόφους και συνεχάρη τους ίδιους και τα παιδιά τους για τη στάση τους
«Ματαιώθηκε το κυβερνητικό σχέδιο να ακυρωθεί η παρέλαση»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Οκτώ μήνες τώρα οι κτηνοτρόφοι ακούνε μόνο υποσχέσεις»

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ζήτησε την κατανόηση του κόσμου για την καθυστέρηση της παρέλασης και υπογράμμισε τον ειρηνικό χαρακτήρα της αγροτικής διαμαρτυρίας
«Οκτώ μήνες τώρα οι κτηνοτρόφοι ακούνε μόνο υποσχέσεις»
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»

Δήλωση από τον Θωμά Μόσχο, εκπρόσωπο Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΛΑΣ, για τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην εξέδρα των επισήμων και τον αγώνα των οικογενειών τους να παραμείνουν στη Λέσβο
«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο κόσμος περίμενε τον Στρατό, η κυβέρνηση τον απέσυρε!

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επέμεναν να ανέβουν στην εξέδρα των επισήμων, ενώ οι κτηνοτρόφοι ζητούσαν απαντήσεις για την επιβίωσή τους — Η Μυτιλήνη γιόρτασε την Απελευθέρωσή της χωρίς στρατιωτική παρέλαση
Ο κόσμος περίμενε τον Στρατό, η κυβέρνηση τον απέσυρε!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα

Μαθητές και πολιτικά τμήματα τίμησαν την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, χωρίς τη συμμετοχή του στρατού, αφού το Υπουργείο απέσυρε την άδειά του – Οι κτηνοτρόφοι και τα παιδιά των κοπαδιών που θανατώθηκαν στη θέση των επισήμων, κοντά τους ο δήμαρχος.
Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο

Οκτώ μήνες κρίσης έγιναν κραυγή διαμαρτυρίας στην προκυμαία – Η ένταση για την παρουσία των πολιτικών επισήμων, οι μαρτυρίες των παραγωγών και η παρέλαση με τους κτηνοτρόφους και τα παιδιά τους στη θέση των επισήμων
«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποσύρεται ο στρατός από την παρέλαση της Μυτιλήνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή δόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση, καθώς δεν αναγνωρίζεται η επισημότητά της
Αποσύρεται ο στρατός από την παρέλαση της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων

Χωρίς πολιτικούς επισήμους στην εξέδρα, μετά την καθυστέρηση και την αντιπαράθεση – Μαζί με τους κτηνοτρόφους η δημοτική αρχή
Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη

Αδιέξοδο με την επιμονή των πολιτικών να ανέβουν στην εξέδρα. Οι κτηνοτρόφοι δέχονται να γίνει η παρέλαση με την παρουσία στρατιωτικών και του δημάρχου Μυτιλήνης
Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από τη μνήμη της Απελευθέρωσης στην ευθύνη για το αύριο

Μήνυμα του Δημάρχου Μυτιλήνης για τα 114 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης – Τιμή στους αγωνιστές της ελευθερίας και στις γενιές που διαμόρφωσαν τη σημερινή Μυτιλήνη
Από τη μνήμη της Απελευθέρωσης στην ευθύνη για το αύριο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη τιμά την απελευθέρωση της

Πομπή από το παλαιό Δημαρχείο και επίσημη έπαρση της σημαίας στο Κάστρο Μυτιλήνης
Η Μυτιλήνη τιμά την απελευθέρωση της
ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, κατάθεση στεφάνου και συνεστίαση
Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου