ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αισχροκέρδεια σε βάρος κτηνοτρόφων και καταναλωτών
Μείωση τιμών και καθυστερήσεις πληρωμών αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι της Λέσβου. Στα ύψη η τιμή της φέτας παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για αυστηρούς ελέγχους
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/4/2024
Μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή του αιγοπρόβειου γάλακτος καλούνται να αντιμετωπίσουν την φετινή χρονιά εκατοντάδες κτηνοτρόφοι της Λέσβου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του «Ν». Πρόκειται για το τρίτο πλήγμα που δέχεται το εισόδημα των κτηνοτρόφων του νησιού μετά την μείωση των τιμών του γάλακτος που την τρέχουσα γαλακτοπαραγωγική περίοδο κυμαίνεται από τα 1,42 ως τα 1,50 ευρώ ανά κιλό (την περίοδο 2022/2023 είχε διαμορφωθεί στα 1,60 ευρώ ανά κιλό) και την δραστική περικοπή των επιδοτήσεων που λαμβάνουν.
Σε μία περίπτωση τυροκομική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο νησί πλήρωσε το γάλα που της παραδόθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024 με εξάμηνη επιταγή. Σε άλλη περίπτωση οι κτηνοτρόφοι περιμένουν να πληρωθούν το γάλα που παρέδωσαν τους πρώτους μήνες του χρόνου στα τέλη του Απριλίου, δηλαδή πριν από το Πάσχα.
Με την πρακτική αυτή ένα μεγάλο μέρος του χρηματοοικονομικού κόστους που αντιμετωπίζουν οι τυροκομικές επιχειρήσεις μεταφέρεται στους κτηνοτρόφους. Ή για να το πούμε πιο απλά κτηνοτρόφοι λειτουργούν – χωρίς να το θέλουν – ως δανειστές για ορισμένους τυροκόμους.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως για αυτή την κατάσταση, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες είτε από κτηνοτρόφους, είτε από συνεταιρισμούς και αγροτικούς συλλόγους. Παρότι πολλοί κτηνοτρόφοι φοβούνται πως τους επόμενους μήνες τα προβλήματα θα γίνουν ακόμη πιο έντονα.
Εκείνο που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως ενώ οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκαν από 0,10 ως 0,17 ευρω ανά κιλό στην Λέσβο, οι τιμές των τοπικών τυροκομικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ βρίσκονται στα ύψη.
Στα τέλη του Ιανουαρίου το «Ν» είχε αποκαλύψει πως τα super market αγοράζουν την φέτα προς 6,90 ευρώ ανά κιλό από τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου. Ωστόσο οι καταναλωτές πληρώνουν το ίδιο προϊόν μέχρι 15 ευρώ ανά κιλό.
Με λίγα λόγια παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυστηρούς ελέγχους στην αγορά τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας καλά κρατούν.