× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι λένε οι τυροκόμοι για τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος

Στα 6,90 ευρώ αγοράζουν την φέτα τα super market. Μεγάλο πρόβλημα για τους τυροκόμους τα απούλητα τυριά του 2023

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 28/1/2024

Τι λένε οι τυροκόμοι για τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος
' χρόνος ανάγνωσης

Υπό το βάρος των αγροτικών κινητοποιήσεις και των διαμαρτυριών των κτηνοτρόφων σε όλη την χώρα για τις μειώσεις στις τιμές του γάλακτος ξεκίνησαν οι κρατικοί οργανισμοί ελέγχους στην αγορά για νοθευμένα τυροκομικά προϊόντα. Η χειρότερη τιμή για το πρόβειο γάλα δόθηκε στην Κρήτη 1,07 ευρώ ανά κιλό. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 1,40 ως 1,50 ευρώ ανά κιλό με ελάχιστες διαφοροποιήσεις προς τα πάνω. Στην Λέσβο οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από τα 1,42 ευρώ ως 1,49 ευρώ. Πρόκειται για το καθαρό ποσό που βάζει στην τσέπη του ο παραγωγός. Συνήθως σε αυτές τις τιμές προστίθενται 0,01 ως 0,03 ευρώ που είναι η προμήθεια του Συνεταιρισμού για τα έξοδα λειτουργίας του παραληπτηρίου γάλακτος. Τον Οκτώβριο του 2022 η τιμή του πρόβειου γάλακτος είχε διαμορφωθεί στα 1,60 ευρώ ανά κιλό. Η τιμή του κατσικίσιου γάλακτος στα 2/3 της τιμής του πρόβειου.

Κι ενώ οι κτηνοτρόφοι είναι απογοητευμένοι από την μείωση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος οι τυροκόμοι διαμαρτύρονται και αυτοί για μείωση των τιμών πώλησης στα super market. Τυροκόμος της Λέσβου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε πως τα super market διαμήνυσαν ότι θα αγοράζουν την φέτα στα 6,90 ευρώ ανά κιλό. Ο ίδιος τυροκόμος πουλάει στα καταστήματα λιανικής της Λέσβου την φέτα προς 7,10 ευρώ ανά κιλό, δηλαδή σε τιμή οριακά υψηλότερη από την τιμή πώλησης στα super market.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ένα άλλο σημαντικό τυροκομικό προϊόν της Λέσβου, το λαδοτύρι, η τιμή χονδρικής τον Ιανουάριο του 2024 διαμορφώθηκε στα 12 ευρώ ανά κιλό. Να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια του 2023 η λιανική τιμή για το λαδοτύρι της Λέσβου είχε ξεπεράσει τα 20 ευρώ ανά κιλό.

Ο ίδιος τυροκόμος μιλώντας στο «Ν» τονίζει υπάρχει μεγάλη αύξηση των αδιάθετων τυριών σε όλες τις τυροκομικές επιχειρήσεις. Καθώς καταγράφουν μεγάλη κάμψη τόσο οι πωλήσεις στην Ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικών των τυροκομικών προϊόντων που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα. «Το λευκό τυρί αντικατέστησε την φέτα διότι η διαφορά της τιμής είναι πολύ μεγάλη» υπογράμμισε ο συνομιλητής μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την ανάλυση των τυροκόμων δεν ξεφεύγει ούτε η μείωση του κόστους των ζωοτροφών κατά την διάρκεια του 2023. Κατά την εκτίμηση τους είναι της τάξης του 35% γι’ αυτό και θεωρούν πως η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα στα 1,42 ευρώ ανά κιλό είναι μια δίκαιη τιμή για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου. Η μείωση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα έχει ήδη συντελεστεί με την ανοχή, αν όχι συνενοχή, της κυβέρνησης.

Τώρα μένει να δούμε αν θα καταγραφεί ανάλογη υποχώρηση και στις λιανικές τιμές της φέτας. Ή αν τα super market, που καθορίζουν τις εξελίξεις στην αγορά, θα αυξήσουν τα δικά τους περιθώρια κέρδους διατηρώντας σταθερές τις τιμές λιανικής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Πανελλαδική απεργία επ’ αόριστον στις λαϊκές αγορές

Από τον Έβρο έως την Κρήτη οι πάγκοι κατεβάζουν ρολά στο πλευρό αγροτών και καταναλωτών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στα 202 ευρώ η μέση ημερήσια δαπάνη των Τούρκων τουριστών

Όμως το 2024 καταγράφηκε μείωση του μέσου όρου διανυκτερεύσεων σε σχέση με το 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αμετακίνητοι στα μπλόκα οι αγρότες με μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα

Πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 4 Γενάρη στα Μάλγαρα με αιχμή την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καθυστερημένη λύση για μια βαθιά πληγή της κτηνοτροφίας

Στρατιωτικοί κτηνίατροι στη μάχη της ευλογιάς όταν η ζημιά έχει ήδη γίνει
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλλο ένα φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ με την εξισωτική αποζημίωση

Σε άλλες περιοχές τις χώρες πληρώθηκε και σε άλλες δεν πληρώθηκε
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έρχονται νέες κινητοποιήσεις των αγροτών της Λέσβου αρχές Γενάρη

Στον αγώνα των παραγωγών στα μπλόκα όλης της χώρας και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει την ενότητα και το ηθικό τους αναφέρθηκαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
ΓΕΥΣΗ

Η Βρύση της Δάντης ξαναγέμισε γεύσεις και μνήμες

Νέος χώρος, παραδοσιακή κουζίνα και ζωντανή μουσική στο γραφικό λιμανάκι στα Πηγαδάκια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο τουρισμός του Βορείου Αιγαίου με μεγάλες δυνατότητες και ανοιχτές πληγές

Η ετήσια έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ χαρτογραφεί αδυναμίες και προτείνει δρόμους για επιμήκυνση της σεζόν στους 6 μήνες και αύξηση των χαμηλών εισπράξεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο παρά πέντε, απορίες και ασάφειες για τις πέργκολες που κατεδαφίζονται

Να συμμορφωθούμε με το νόμο καλεί τους συναδέλφους του ο πρόεδρος της εστίασης Μυτιλήνης Φώτης Κουλουμαριέτος και σημειώνει ότι απαιτείται διάλογος με τις αρμόδιες υπηρεσίες για το καλοκαίρι που έρχεται
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλο ένα τριήμερο χωρίς πλοίο από Μυτιλήνη για Πειραιά

Στις 31 Δεκεμβρίου αναχωρεί το πλοίο Διαγόρας από την Μυτιλήνη με το επόμενο πλοίο να αναχωρεί την Κυριακή 4 Ιανουαρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σαρωτικοί έλεγχοι στις επιστροφές ΦΠΑ

Στο στόχαστρο επιχειρήσεις και επαγγελματίες με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τζίρου και αιτούμενων ποσών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου

Λιγοστός καρπός, κλειστά ελαιοτριβεία και έντονη αβεβαιότητα για το εισόδημα και την επόμενη καλλιεργητική χρονιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ