× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης ο μετασχηματισμός της δημόσιας υγείας»

Συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα stonisi.gr παραχώρησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Κοντοζαμάνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/4/2024

«Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης ο μετασχηματισμός της δημόσιας υγείας»
' χρόνος ανάγνωσης

Οι Ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδράνεια υπογραμμίζει ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Κοντοζαμάνης στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα stonisi.gr κατά την επίσκεψη του στη Μυτιλήνη. Παράλληλα μιλά για την Ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην οποίο συμμετέχει η Ν.Δ., ως την δύναμη που μπορεί να φέρει σε πέρας υλοποιήσιμες πρωτοβουλίες και πολιτικές που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα

Διαβάστε την συνέντευξη του κ. Κοντοζαμάνη:

Ποιος είναι ο λόγος που αποδεχτήκατε την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να είστε υποψήφιος στις Ευρωεκλογές;

Αξίζει να εξετάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η επόμενη πενταετία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ευρώπη, κυρίως, όμως, για τη διεκδίκηση των ελληνικών συμφερόντων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άμεσα συνυφασμένη με την καθημερινή μας ζωή, όσο και να ακούγεται υπερβολικό, ενώ παράλληλα ένα κύμα άκριτου ευρωσκεπτικισμού δείχνει να παγιώνεται. Ταυτόχρονα, η χώρα μας βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων, όχι ως αντικείμενο κριτικής, αλλά ως πρότυπο προς ακολούθηση. Συνεπώς, η ευρωπαϊκή πολιτική δεν αφορά μόνο μια ελίτ, αφορά τις ζωές μας και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους, που θεωρώ ταυτόχρονα τιμή και πρόκληση τη συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξης που υπηρετώ απο τα νεανικά μου χρόνια. Πιστεύω ότι έχω τις γνώσεις, την εμπειρία και την αποτελεσματικότητα, ώστε να δώσω νέες μάχες και φανώ χρήσιμος και αποτελεσματικός για τα εθνικά συμφέροντα, για τα παιδιά μας, την Πατρίδα και τον απανταχού ελληνισμό. Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο και εν μέσω μιας ιδιαίτερα ταραχώδους περιόδου χρειάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο, να στείλουμε ανθρώπους που αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές αξίες της ελληνικής κοινωνίας και είναι συνδεδεμένοι με αυτήν και όχι αποκομμένοι.

Ποιο θα θέλατε να είναι το αποτύπωμά σας στο ευρωκοινοβούλιο;

Στο δρόμο προς το ευρωκοινοβούλιο χρειάζεται να δείξουμε ποιοι είμαστε, να αποδείξουμε, γιατί οι Ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδράνεια και για έωλη αντίδραση και να αναδείξουμε όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που κάνουν τη Νέα Δημοκρατία το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Στο ευρωκοινοβούλιο, λοιπόν, αν και εφόσον με επιλέξουν οι συμπολίτες μου να τους εκπροσωπήσω, θα ήθελα να μεταφέρω τις πραγματικές αξίες της παράταξης μας, της Νέας Δημοκρατίας. Τα όσα πρεσβεύουμε, οραματιζόμαστε και υλοποιούμε εδώ και 50 χρόνια. Γιατί, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει το αξιακό και πολιτικό βάρος που έχει ανάγκη η Ελλάδα, για να συνεχίσει να προχωράει μπροστά με σιγουριά και χωρίς σημάδια αποσταθεροποίησης.

Ποια θα είναι τα θέματα στα οποία θα δώσετε βαρύτητα και θα προωθήσετε αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής;

Η επόμενη πενταετία είναι πενταετία προκλήσεων και αλλαγών. Η ταχύτητα που ο κόσμος μετασχηματίζεται είναι πλέον ιλιγγιώδης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κινείται με αργούς ρυθμούς. Πρέπει να αντιμετωπίσει με συντεταγμένο σχέδιο, όρους του μέλλοντος και κυρίως αποφασιστικότητα τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Υπάρχουν τεράστια ζητήματα, λοιπόν, όπως το ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της πράσινης μετάβασης με δίκαιους όρους. Από την εξίσωση δεν μπορεί να λείπουν θέματα, όπως το μεταναστευτικό. Αν θέλουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε και να κατηγοριοποιήσουμε τις κρίσιμες στρατηγικές προτεραιότητες της επόμενης μέρας, τότε κατά τη γνώμη μου είναι τρεις: αυτονομία, αυτάρκεια, ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να εργαστούμε για την ενίσχυση της αυτονομίας, της αυτάρκειας και της ανταγωνιστικότητας απέναντι σε κράτη όπως η Κίνα, που αυξάνει συνεχώς την επιρροή της. Χρειάζεται να δούμε θέματα όπως η ασφάλεια, η επισιτιστική ασφάλεια και η καινοτομία. Αυτό θα διασφαλίσει την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα. Χρειάζονται, συνεπώς, Ευρωομάδες, όπως η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, αναγνωρίζουν και μπορούν να στηρίξουν με υλοποιήσιμες πρωτοβουλίες και πολιτικές όλα αυτά τα ζητήματα και να φέρουν λύσεις.

Έχοντας διατελέσει Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας και σήμερα ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας θα θέλαμε την γνώμη σας για την γενικότερη κατάσταση στο ΕΣΥ. Θεωρείτε, πως η Κυβέρνηση θα κερδίσει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού;

Ο μετασχηματισμός της Δημόσιας Υγείας και του ΕΣΥ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της δεύτερης θητείας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τα χρόνια της πανδημίας με βρήκαν στη θέση του Υφυπουργού και στη συνέχεια Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας. Τότε, είδαμε την κρίση ως ευκαιρία για να ρίξουμε τα θεμέλια της επόμενης μέρα του ΕΣΥ. Το σύγχρονο Ε.Σ.Υ. που έχει σχεδιάσει η παρούσα Κυβέρνηση και έχει αποτυπωθεί στον προγραμματικό της λόγο ήδη από το 2019, χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, καινοτομία, καλύτερο συντονισμό, διαλειτουργικότητα και διασύνδεση και περιλαμβάνει αναβάθμιση των υποδομών, ενίσχυση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, στοχευμένα, σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Παράλληλα, παρά τους μικροπολιτικούς ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, το Ε.Σ.Υ. παραμένει ακλόνητο στις βασικές καταστατικές αρχές του που είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι για να συνεχίσει να αποδίδει και να καλύπτει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του συνόλου των πολιτών δεν πρέπει να αποστεί από αυτές. Αυτό είναι και το μεγάλο πολιτικό διακύβευμα της επόμενης τετραετίας, ένα στοίχημα το οποίο θα κερδίσουμε.


Βιογραφικό σημείωμα του Βασίλη Κοντοζαμάνη

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και έχει καταγωγή από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από το Άστρος Κυνουρίας.

Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ενώ είναι κάτοχος MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το ALBA - The American College of Greece.

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου από το 2004 έως το 2008 και Πρόεδρός του τη διετία 2008-2009. Ήταν Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής από το 2012 έως το 2014, ενώ την περίοδο 2014-2015 διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας.

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας ως Υφυπουργός και μετέπειτα Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ενώ ηγήθηκε του σχεδιασμού και της υλοποίησης δομικών μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας.

Σήμερα, είναι Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα Υγείας και εκπροσωπεί την Ελλάδα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην Αρχή Ετοιμότητας και Εκτάκτων Καταστάσεων (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι παντρεμένος με τη Νατάσα Φραγκουδάκη.

Δείτε την δήλωση του κ. Κοντοζαμάνη κατά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δουδωνής:Η εξωτερική πολιτική και η επιστολική ψήφος απαιτούν σοβαρότητα

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τόνισε στη Βουλή ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, ενώ χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο εθνική υπόθεση που απαιτεί ευρεία συναίνεση.
Δουδωνής:Η εξωτερική πολιτική και η επιστολική ψήφος απαιτούν σοβαρότητα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι σε όλα» από Παρασκευαΐδη στην ψηφοφορία για τους αποδήμους

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Λέσβου στήριξε την κυβερνητική πρόταση για την περιφέρεια αποδήμων σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν
«Ναι σε όλα» από Παρασκευαΐδη στην ψηφοφορία για τους αποδήμους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κριτική για την καθυστέρηση ψήφισης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου Νέα Δυναμική μιλά για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και έλλειψη σαφούς σχεδιασμού για τα νησιά
Κριτική για την καθυστέρηση ψήφισης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επιστολές στήριξης Βέρρου προς Δήμους της Κύπρου

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου εκφράζει αλληλεγγύη προς Ακάμα Πάφου και Λευκονοίκου
Επιστολές στήριξης Βέρρου προς Δήμους της Κύπρου
ΧΩΡΙΑ

Επένδυση στους μικρούς δημότες της Θερμής από τον Δήμο Μυτιλήνης

Ξεκινούν έργα αναβάθμισης παιδικών χαρών σε Κώμη και Νέες Κυδωνίες με νέο εξοπλισμό, φωτισμό, φυτεύσεις και πιστοποίηση ασφάλειας
Επένδυση στους μικρούς δημότες της Θερμής από τον Δήμο Μυτιλήνης
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Διερεύνηση για κακοποίηση ζώων σε πανηγύρια της Λέσβου ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

Μεταξύ άλλων αναφέρονται επιδείξεις «σούζας» αλόγων, μαστίγωμα, συγκρούσεις μεταξύ ζώων και άλλα
Διερεύνηση για κακοποίηση ζώων σε πανηγύρια της Λέσβου ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Όταν ο κόσμος φλέγεται και η Λέσβος δεν μένει έξω

Ο Θράσος Αβραάμ, η Ανθή Παζιάνου και η Μαρία Χατζηγεωργίου σχολιάζουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, την καταδίκη για σοκαριστική υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων και τις κρίσιμες εξελίξεις στη Βάστρια
Όταν ο κόσμος φλέγεται και η Λέσβος δεν μένει έξω
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πάνω από 700 άνθρωποι στα όρια της εξαθλίωσης στον Δήμο Μυτιλήνης

Ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, μονογονειϊκές και πολύτεκνες οικογένειες ζουν με επιδόματα 300 ευρω το μήνα. Σκληρή πραγματικότητα μέσα απο το Μητρώο Ευάλωτων Δημοτών
Πάνω από 700 άνθρωποι στα όρια της εξαθλίωσης στον Δήμο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εντυπωσιακή αύξηση καταθέσεων στο νομό Λέσβου

Διαβάστε στο «Ν» τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την εξέλιξη των αποταμιεύσεων και τις κοινωνικές ανισότητες που μαρτυρούν
Εντυπωσιακή αύξηση καταθέσεων στο νομό Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: Η χώρα μετατρέπεται σε στόχο αντιποίνων

Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την αποστολή δυνάμεων στην Κύπρο και τη βαθύτερη εμπλοκή στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη πορεία που εκθέτει τον λαό σε μεγάλους κινδύνους
Κομνηνάκα: Η χώρα μετατρέπεται σε στόχο αντιποίνων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση εργασίας με την Δημοτική Αρχή της Λήμνου είχε ο Αθανασίου

Ο βουλευτής του νομού ενημερώθηκε για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο νησί από τις βροχοπτώσεις της 21 Φεβρουαρίου και για την πορεία των αποζημιώσεων
Συνάντηση εργασίας με την Δημοτική Αρχή της Λήμνου είχε ο Αθανασίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος και Χαρίτσης ζητούν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Έστειλαν επιστολές σε Μητσοτάκη και Τασούλα για χάραξη εθνικής στρατηγικής απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Φάμελλος και Χαρίτσης ζητούν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών