× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/4/2024

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑ Λέσβου τονίζουμε με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων της εταιρίας. Υπογραμμίζουν πως ο αριθμός των εργαζομένων είναι μόλις 62 όταν το οργανόγραμμα προβλέπει 195 θέσεις. Σύντομα θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία εννέα εργαζόμενοι και έτσι το δυναμικό της επιχείρησης θα περιοριστεί στους 53. Από αυτούς οι 13 προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την αποτροπή διάδοσης του COVID-19, σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται με βάση δικαστικές αποφάσεις. Αν απολυθούν τότε η ΔΕΥΑΛ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρει:    

Από το 2015, η ΔΕΥΑ Λέσβου μετά την εφαρμογή των διατάξεων του «Καλλικράτη» έχει προσπαθήσει να βρει βιώσιμες λύσεις για την διαχείριση της ύδρευσης- αποχέτευσης σ’όλο το νησί.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων  ΔΕΥΑΛ το 2012,ανέθεσε την σύνταξη οικονομοτεχνικής  μελέτης, με την οποία αναδείχθηκε  το μεγάλο αδιέξοδο της διαχείρισης Υδρευσης - Αποχέτευσης  σε όλο το νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τεράστιο αδιέξοδο της διαχείρισης ύδρευσης – αποχέτευσης σε όλο το νησί από τις τότε υφιστάμενες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΛ, οι οποίες μάλιστα ήταν καλύτερα στελεχωμένες σε σχέση με σήμερα, το είχε παρουσιάσει τόσο, στο τότε  Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ, όσο, και στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δυστυχώς δεν είχε εισακουστεί.      

Σήμερα, η ΔΕΥΑΛ απασχολεί 62 άτομα με σύμβαση αορίστου χρόνου εκ των οποίων σύντομα θα αποχωρήσουν εννέα άτομα από το τακτικό προσωπικό που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, θα μείνουν επομένως 53 μόνο άτομα ως τακτικό προσωπικό, με σύμβαση αορίστου χρόνου!

Είμαστε πολύ κάτω και από το μισό αυτού του απαιτούμενου προσωπικού, των 195 ατόμων που προβλέπονται στον ΟΕΥ της ΔΕΥΑΛ. Κοντεύουμε να φθάσουμε κάτω και από το ένα τρίτο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, σήμερα εντάσσονται στο ανθρώπινο δυναμικό της 13 άτομα που αρχικά προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την αποτροπή διάδοσης του COVID-19. Οι εργαζόμενοι αυτοί επιτελούν πολύ σημαντικό  έργο για την επιχείρηση και η παραμονή τους στην εργασία βάσει δικαστικών αποφάσεων έχει αποδειχθεί πολύτιμη για τη ΔΕΥΑ Λέσβου και εξυπηρετούν καθημερινά τις ανάγκες των πολιτών όλου του νησιού.

Με την αναλογία ένας εργαζόμενος για 1400 δημότες κανείς δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η ΔΕΥΑΛ μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο του πληθυσμού του νησιού ,γεγονός όμως που συμβαίνει, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει το υφιστάμενο προσωπικό.

Με την συνεχόμενη όμως, μείωση του προσωπικού χωρίς την άμεση δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού,  η ΔΕΥΑ Λέσβου βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αντικείμενο της επιχείρησης είναι κοινωφελούς χαρακτήρα και συνεπάγεται ότι πρέπει να παρέχονται αδιάλειπτα και με υψηλή ποιότητα υπηρεσίες κοινής ωφέλειας με ετοιμότητα προς εργασία και επεμβάσεις σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες του χρόνου και συγκεκριμένα: αποκαταστάσεις βλαβών ύδρευσης αποχέτευσης, ΜΕΛ, αντλιοστασίων λυμάτων, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, χλωρίωσης κλπ ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή και ασφαλής υδροδότηση των οικισμών, η ποιότητα και καταλληλότητα του πόσιμου νερού, η επιβαλλόμενη κατά νόμο συχνότητα δειγματοληψιών για έλεγχο του νερού, η υγειονομική προστασία πηγών – δεξαμενών και ο έλεγχος για τη διαρκή και εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων λυμάτων και αντλιοστασίων ύδρευσης - αποχέτευσης σε όλο το νησί.

Ενόψει της θερινής περιόδου καθώς της αύξησης του πληθυσμού του νησιού λόγο έναρξης της τουριστικής περιόδου και της αύξησης της θερμοκρασίας είναι σίγουρη η επιβάρυνση του συστήματος ύδρευσης - αποχέτευσης καθώς και των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων.

Σε μία πιθανή μείωση του προσωπικού των 13 ατόμων που εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου που στελεχώνουν τα συνεργεία ύδρευσης αποχέτευσης η κατάσταση θα είναι τραγική και μη διαχειρίσιμη. Δεν θα μπορούν να καλυφθούν ούτε οι βασικές ανάγκες. Το συνεργείο της Ύδρευσης θα αποτελείται από πέντε άτομα τακτικό προσωπικό και το συνεργείο της Αποχέτευσης από τρία άτομα τακτικό προσωπικό ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ!!!

Με το τακτικό προσωπικό των οκτώ ατόμων που θα παραμείνουν, όσες ώρες και να εργαστούν συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων και των αργιών, θα είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ, να καλύψουν το πλήθος των αναγκών για την συντήρηση των υποδομών και των δικτύων και να επεμβαίνουν άμεσα στις βλάβες που προκύπτουν σε όλο το νησί, σε ένα μεγάλο νησί, όπως είναι το νησί της Λέσβου και όταν μάλιστα σύμφωνα με τις φετινές προβλέψεις, ο πληθυσμός του νησιού, θα πολλαπλασιαστεί σε λίγες εβδομάδες και κατά συνέπεια θα πολλαπλασιαστούν και οι ανάγκες.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λέσβου επισημαίνει την άμεση και επιτακτική ανάγκη, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των ήδη εργαζομένων υπαλλήλων με σύμβαση ορισμένου χρόνου αλλά και να αυξηθεί ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ, το υπηρετούν προσωπικό της ΔΕΥΑ ΛΕΣΒΟΥ!!!

Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος για αδυναμία, αντιμετώπισης της ομαλής λειτουργίας της υδροδότησης, και ελλιπούς συντήρησης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Είναι κατανοητό ότι οριακά θα μπορεί στοιχειωδώς να εξυπηρετηθεί το σύνολο του πληθυσμού του νησιού, και το πλήθος των τουριστών, που έρχονται τους καλοκαιρινούς μήνες, στο νησί μας και ήδη από τα μέσα Απριλίου κάθε χρονιά, τόσο από τη γειτονική Τουρκία όσο και από όλη την Ευρώπη και από όλα τα μέρη του κόσμου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση οι ύβρεις Γεωργιάδη κατά εργαζομένων και υγειονομικών

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και εργατικό κίνημα πού δε θα αρκείται σε συμβολικές κινήσεις, μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική σημειώνει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λέσβου σε σχόλιο της για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Blue Carrier 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Πρώτη προσέγγιση του Ro - Ro της Blue Star Ferries στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ευρώ στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευΐδη αποκαλύπτει πως από τα 17,7 δις ευρώ προνομιακών δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ούτε ευρώ δεν έφθασε στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Στη Λέσβο το Αγιο Φως με την Sky Express

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός προς όλους τους προορισμούς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη