× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/4/2024

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

Την δυσαρέσκεια του εκφράζει ο πρώην Υπουργός επι κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης με δήλωση του καθώς δεν έγινε καμία αναφορά στο έργο του στα σημερινά εγκαίνια του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η δήλωση του κ.Σηφουνάκη έχει ως εξής:

Εγκαινιάστηκε σήμερα το έργο του Οδικού Άξονα Καλλονής- Σιγρίου, παρουσία του πρωθυπουργού κ Κ. Μητσοτάκη, 22 χρόνια μετά την ανάθεση των μελετών, ήτοι με μεγάλη καθυστέρηση.Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Προσκλήθηκα να παρευρεθώ από τον Υπουργό Υποδομών και ανταποκρίθηκα. Δυστυχώς οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις τρεις δεκαετίες ενεργούς πολιτικής μου παρουσίας στην Λέσβο οραματιστήκαμε την ανάπτυξη της, και βίωσα από την αρχή έως την ολοκλήρωση έργα σταθμούς για την απομονωμένη Βορειοδυτική Λέσβο όπως:

- Ο οδικός άξονας ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΣΙΓΡΙΟΥ, που θέτει τέλος στην απομόνωση του Βορειοδυτικού και πιο απομακρυσμένου τμήματος του νησιού, έργο που δρομολογήθηκε με πρότασή μου στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, το 2001 οπότε με Φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Αιγαίου, του οποίου ήμουν επικεφαλής, ξεκίνησε η διαδικασία εκπόνησης των μελετών.

Τύχη αγαθή το έφερε να τοποθετηθώ το 2009 στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και με καθημερινή και εντατική εργασία ολοκληρώσαμε τις μελέτες, για τις οποίες είχε σταματήσει η χρηματοδότηση την περίοδο 2004-2009, και πραγματοποιήθηκεη Πρώτη Διακήρυξη Ανάθεσης εκτέλεσης του έργου την 1η Νοεμβρίου 2011 από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.Πρόκειται για το μεγαλύτερο οδικό έργο που έχει γίνει σε νησί του Αιγαίου από την απελευθέρωση και μετά.Βεβαίως για το άλλο μεγάλο οδικό έργο Καλλονής- Πέτρας, καμία δέσμευση και κανένα χρονοδιάγραμμα δεν υπήρξε, στις κατά τα άλλα πλούσιες Κυβερνητικές εξαγγελίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


- Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου,δρομολογήθηκε η δημιουργία του με τόλμη και χωρίς αρμοδιότητα από την Νομαρχία Λέσβου το 1984, η οποία προκήρυξε και ανέθεσε την μελέτη στο αρχιτεκτονικό γραφείο Στεφ. Πάντου, με συνεργάτη τον αρχιτέκτονα Σ. Φράγκου.
Προσέλαβα σύμβουλους και υπεύθυνους μελετών την αείμνηστη Νίκη Γουλανδρή, Δημιουργό του ‘’Μουσείου Φυσικής Ιστορίας των Αθηνών’’, και τον Μέγιστο Αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη, και το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Λέσβου και το Υπουργείο Αιγαίου.Νεοεκλεγείς Βουλευτής, ο Ανδρέας Παπανδρέου με τοποθέτησε στο Υπουργείο Πολιτισμού, και έχοντας την ευθύνη των έργων του Υπουργείου, την διετία 1994-1995, εισηγήθηκα και ψηφίστηκε ο Νόμος 2260/1994 με τον οποίο:

Με το Πρώτο Άρθρο του ιδρύθηκε ‘’ το Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών’’,και με το Δεύτερο άρθρο ‘’ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου’’, με βασικό σύμβουλο τον αείμνηστο Ζυλ Ντασσέν.
11 Σεπτέμβρη 1999 έγιναν τα ουσιαστικά εγκαίνια του Μουσείου με ειδική ημερίδα και τιμώμενο πρόσωπο τον αγαπημένο σύζυγο της Μελίνας Μερκούρη.
Έντεκα χρόνια μετά την έναρξη του έργου το 1995, με απόφασή μου προσλήφθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και τοποθετήθηκε Διευθυντής στο Μουσείο ο άξιος επιστήμονας Νίκος Ζούρος.

Το Μουσείο, διεθνές πλέον τοπόσημο, παγκόσμιας αξίας και εμβέλειας έργο, είναι ‘’Το Διαμαντένιο Πετράδι της Λέσβου στο Χρυσό Στεφάνι του Αιγαίου’’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Το Λιμάνι του Σιγρίου.Επίσης σημαντικό έργο, δρομολογήσαμε την εκπόνηση των μελετών, με προτεραιότητα στον σεβασμό της ευαίσθητης κλίμακας του τοπίου της περιοχής, απορρίπτοντας την φαραωνική προμελέτη.Είναι ένα μεγάλο και χρήσιμο έργο, και ευελπιστούμε οι σημερινές υποσχέσεις περί ολοκλήρωσής του να γίνουν σύντομα πραγματικότητα.

- Το Θεσμικό Πλαίσιο Προστασίας της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς με την έκδοση ειδικών Προεδρικών Διαταγμάτων για τους οικισμούς, συνέβαλε στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης του τόπου που περνά στις γενιές και μέσω της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.Αυτή η προσπάθεια συνεχίστηκε από το Υπουργείο Αιγαίου την περίοδο 2000-2004, και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την περίοδο 2010-2012 για όλο το Αιγαίο, με την έκδοση Ειδικών Προεδρικών Διαταγμάτων για τα νησιά.

Μεγάλη ικανοποίηση αλλά και συγκίνηση με διακατέχει πάντα, γιατί υπήρξε αμοιβαία η κατανόηση και η εκτίμηση με τον Λαό της Λέσβου, που ανταπέδωσε στο όνομα της όποιας προσφοράς μου, απλόχερα την αγάπη του.Ήταν ωραία δημιουργικά χρόνια η αλήθεια δεν κρύβεται και οι πολίτες την κρατούν στην μνήμη τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

H επόμενη ημέρα «μετρά» τους καμένους ελαιώνες της Μόριας

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική και οι υδροφόρες του Δήμου Μυτιλήνης- Τι λέει ο Περιφερειακός Διευθυντής, οι αντιδήμαρχοι και η πρόεδρος της κοινότητας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βοήθησαν στην κατάσβεση της φωτιάς

Στελέχη του ΚΚΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη Μόρια συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

90 μέλη χορωδίας σε μια διεθνή πολυφωνική διαδραστική συναυλία

Για τη μεγάλη σύμπραξη της «Πολυφωνίας Cantalaλούν» στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου μιλήσαμε με τη Μαρίζα Βαμβουκλή, τη Μαρία Τσιώτα και τον Παναγιώτη Καραγιάννη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Ακόμα ένα «μεθυστικό» Ouzo Fest ξεκινάει στη Λέσβο

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών- Αποσταγματοποιών Λέσβου, Δημήτρης Σπέντζας μιλά για τις εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη και το Πλωμάρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράθυρο στον Πλάτανο με θέα τα σκουπίδια

Σε καταγγελία, συμπολίτης μας αναφέρει ότι τοποθετήθηκε κάδος έξω από το παράθυρο του σπιτιού του με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια δυσάρεστη κατάσταση με σκουπίδια που αφήνει όλη η γειτονιά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων για βοήθεια στην φωτιά

Καλεί τους αγρότες που είναι στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας με κάθε μέσο να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά της Μόριας‑ Στο πόδι όλη τη νύχτα η πυροσβεστική

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς με τους πυροσβέστες να επιχειρούν πλέον να σβήσουν όλες τις μικρές εστίες από δέντρο σε δέντρο για να αποφευγχούν οι αναζωπυρώσεις
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μεγάλη φωτιά σε ελαιώνα στη Μόρια

Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης με τη συνδρομή ελικοπτέρου και αεροσκαφών. Η φωτιά κινείται γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων. Γίνεται προσπάθεια οριοθέτησής της πριν πέσει το σκοτάδι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μύρισε καπνό και φωτιά η Μυτιλήνη, καίγεται ο ΧΥΤΑ στο Αϊβαλί

Σύννεφα καπνού από τα απέναντι παράλια σκέπασαν την Επάνω Σκάλα και τον Συνοικισμό. Μυρίζει έντονα καπνός σε όλη τη Μυτιλήνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πτήσεις drone στη Λέσβο για επιτήρηση των δασών

Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στόχος η δημιουργία μιας σύγχρονης Μονάδας Ανάκτησης Ανακύκλωσης στη Λέσβο

Συναντήσεις Αλεξίου στο υπουργείο Περιβάλλοντος με όλους τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της χώρας, αναδόχους των έργων και μελετητές