× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/4/2024

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Τις προτάσεις της για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας έδωσε στην δημοσιότητα η Νέα Αριστερά. Οι προτάσεις αυτές είχαν υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 23 Φεβρουαρίου. Παράλληλα ζητήθηκε να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.Τελικά η συζήτηση έγινε στις 9 Απριλίου με μεγάλη καθυστέρηση όπως αναφέρει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση της. Παράλληλα το κόμμα αναφερόμενο στον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη σημειώνει: «όπως αποδείχθηκε τόσο στην προσχηματική και ετεροχρονισμένη αυτή συζήτηση, όσο και στις πρόσφατες δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, με τις οποίες προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες για την ψήφιση αυτής, στους Πράσινους και στην Αριστερά, δείχνει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η αποποίηση των ευθυνών του  για τα προβλήματα που δημιούργησε  η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου που συνέταξε η κυβέρνηση της ΝΔ».

Οι προτάσεις του κόμματος ξεκινούν με την ανάγκη αύξησης των πόρων της ΚΑΠ,  την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών ελέγχου και εφαρμογή πολιτικών μέτρων που θα εξασφαλίζουν την δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς έχουν ως εξής

Προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

 1. Αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, διεύρυνση των μέτρων διοικητικής απλούστευσης, επιπλέον εργαλεία πολιτικής για την εφαρμογή της και δίκαιη κατανομή των πόρων για να μην ακυρωθεί η πράσινη μετάβαση και για να διασφαλιστεί η παραγωγικότητα της γεωργίας και η βιωσιμότητα του γεωργικού εισοδήματος.
 2. Αναθεώρηση της ΚΑΠ με βάση σοβαρές και ευρύτερα αποδεκτές μελέτες αντικτύπου και αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των ενσωματωμένων στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.
 3. Εξαίρεση των παραγωγών κάτω των 100 στρεμμάτων από τους ελέγχουςσυμμόρφωσης προς τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις ΚΓΠΣ (GAECs).
 4. Απλοποίηση και διευκόλυνση επιλογής των οικολογικών σχημάτων για να μην αποτελούν απειλή απώλειας ενισχύσεων για τους παραγωγούς.
 5. Η περιβαλλοντική πολιτική θα πρέπει να αποκτήσει «ενθαρρυντικό» και όχι «τιμωρητικό» χαρακτήρα με συνοδεία κινήτρων για την εφαρμογή της.
 6. Αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης της οργανικής γεωργίας στο 25% της γεωργικής έκτασης της ΕΕ μέχρι το 2030 και μέτρα στήριξης της κατανάλωσης αυτώ των προϊόντων.
 7. Επιπλέον εργαλεία διαχείρισης κινδύνου στους παραγωγούς για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
 8. Ενίσχυση της θέσης του παραγωγού στην αλυσίδα εφοδιασμού με αυστηροποίηση της Οδηγίας 2019/633 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, με κλαδική συνεκτίμηση της ελάχιστης τιμής παραγωγού.
 9. Άρση των συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού στις εμπορικές σχέσεις με τρίτες χώρες.

Προτάσεις για την τροποποίηση του Στρατηγικού ΣχεδίουΚΑΠ της χώρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νέα Αριστερά θεωρεί ότι στην τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου θα πρέπει να υιοθετηθεί μια νέα προσέγγιση που θα στοχεύει στην στρατηγική επισιτιστική αυτονομία της χώρας, σε έναν ανασχεδιασμό της πολιτικής που θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στην επισιτιστική μας ασφάλεια και στηνστήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, προτείνει:

 1. Αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της σύγκλισης των δικαιωμάτων για τις μικρές εκμεταλλεύσεις με υψηλά ιστορικά δικαιώματα.
 2. Αναθεώρηση της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, με λήψη μέτρων για την ενίσχυση των αποκλειόμενων μικρών εκμεταλλεύσεων σε όλες τις κατηγορίες των αγρονομικών περιφερειών.
 3. Αύξηση της ποσοστιαίας στήριξης στους νέους γεωργούς πάνω από το 2% των άμεσων ενισχύσεων.
 4. Επανεξέταση τωνσυνδεδεμένων ενισχύσεωνμε στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής για την επισιτιστική αυτονομία της χώρας.
 5. Αναθεώρηση και απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων με στόχο την διασφάλιση της μέγιστης δυνατής αναπλήρωσης των πόρων του «πρασινίσματος».
 6. Οριστικοποίηση της ενσωμάτωσης στο Στρατηγικό Σχέδιο των επιπλέον επιλέξιμων βοσκοτόπων από την εφαρμογή του νέου ορισμού τους σύμφωνα με τον κανονισμό Omnibus του 2017.
 7. Ανασχεδιασμό των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για καλύτερη στρατηγική στοχοθέτηση και την κατάρτιση ενός ειδικού προγράμματος, που θα συμβάλει σε ένα σχέδιο οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο «Αρίων Παλαιοκήπου» στο πλευρό των παιδιών της «Κυψέλης»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσέφερε στο Κέντρο Διημέρευσης Αναπήρων τρόφιμα μακράς διαρκείας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκσυγχρονίζονται τα ΚΕΠ Μυτιλήνης

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας ενημερώθηκε από τα στελέχη του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών για την διαδικασία αντικατάστασης του παλιού εξοπλισμού με νέα συστήματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του πολίτη»

Στη Λέσβο βρίσκεται, στο πλαίσιο πολιτικής εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, την Παρασκευή 24 Μαΐου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

29 Γαλάζιες σημαίες στις παραλίες της Λέσβου

Ολοκληρώθηκε η βράβευση των ακτών της χώρας που πληρούν τα κριτήρια για ασφαλή κολύμβηση. Το νησί μας κέρδισε 6 ακόμη παραλίες στον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Δείτε αναλυτικά ποιες είναι αυτές
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΩΡΙΑ

«Όπου ακούς πολλά κεράσια...» ή αλλιώς 6η γιορτή κερασιού στην Αγιάσο

Την Κυριακή 2 Ιουνίου με πολλές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, ξενάγηση σε κερασιώνα, έκθεση φωτογραφίας, πλούσια κεράσματα και φυσικά ζωντανή μουσική και γλέντι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει το Αγιασώτικο κεράσι

Την Κυριακή 2 Ιουνίου, οι επισκέπτες του γραφικού χωριού της Λέσβου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δωρεάν τα Αγιασώτικα κεράσια και να συμμετάσχουν σε πολλές δράσεις
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στην συνδιάσκεψη αθλητισμού και αυτοδιοίκησης ο Σωκράτης Γιακουμής

Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Μυτιλήνης συμμετείχε στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από Δεκέμβρη ραντεβού για μαστογραφίες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης

Συμπολίτης μας καταγγέλει ότι δεν μπόρεσε να κλείσει άμεσα ραντεβού στο Βοστάνειο η καρκινοπαθής μητέρα του. Κάνουμε 1.500 μαστογραφίες το χρόνο δηλώνει ο διοικητής, οι δυνατότητές μας έχουν κάποιο όριο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Σεμινάριο βυζαντινής μουσικής με τον π. Ευστράτιο Γιουσμά

Ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ζήτησαν από το παράρτημα Μυτιλήνης του Εθνικού Ωδείου να το επαναλάβουν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδεία Ζαχαρούλας Τσιριγώτη στη Λέσβο

Με εκπροσώπους φορέων θα συναντηθεί η υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
ΧΩΡΙΑ

Αναβάθμιση πρασίνου και εργασίες στη Σκάλα Πολιχνίτου

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση Παρασκευαΐδη για την υποστελέχωση της Αστυνομίας στη Λέσβο

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη