× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/4/2024

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Τις προτάσεις της για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας έδωσε στην δημοσιότητα η Νέα Αριστερά. Οι προτάσεις αυτές είχαν υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 23 Φεβρουαρίου. Παράλληλα ζητήθηκε να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.Τελικά η συζήτηση έγινε στις 9 Απριλίου με μεγάλη καθυστέρηση όπως αναφέρει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση της. Παράλληλα το κόμμα αναφερόμενο στον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη σημειώνει: «όπως αποδείχθηκε τόσο στην προσχηματική και ετεροχρονισμένη αυτή συζήτηση, όσο και στις πρόσφατες δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, με τις οποίες προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες για την ψήφιση αυτής, στους Πράσινους και στην Αριστερά, δείχνει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η αποποίηση των ευθυνών του  για τα προβλήματα που δημιούργησε  η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου που συνέταξε η κυβέρνηση της ΝΔ».

Οι προτάσεις του κόμματος ξεκινούν με την ανάγκη αύξησης των πόρων της ΚΑΠ,  την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών ελέγχου και εφαρμογή πολιτικών μέτρων που θα εξασφαλίζουν την δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς έχουν ως εξής

Προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

 1. Αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, διεύρυνση των μέτρων διοικητικής απλούστευσης, επιπλέον εργαλεία πολιτικής για την εφαρμογή της και δίκαιη κατανομή των πόρων για να μην ακυρωθεί η πράσινη μετάβαση και για να διασφαλιστεί η παραγωγικότητα της γεωργίας και η βιωσιμότητα του γεωργικού εισοδήματος.
 2. Αναθεώρηση της ΚΑΠ με βάση σοβαρές και ευρύτερα αποδεκτές μελέτες αντικτύπου και αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των ενσωματωμένων στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.
 3. Εξαίρεση των παραγωγών κάτω των 100 στρεμμάτων από τους ελέγχουςσυμμόρφωσης προς τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις ΚΓΠΣ (GAECs).
 4. Απλοποίηση και διευκόλυνση επιλογής των οικολογικών σχημάτων για να μην αποτελούν απειλή απώλειας ενισχύσεων για τους παραγωγούς.
 5. Η περιβαλλοντική πολιτική θα πρέπει να αποκτήσει «ενθαρρυντικό» και όχι «τιμωρητικό» χαρακτήρα με συνοδεία κινήτρων για την εφαρμογή της.
 6. Αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης της οργανικής γεωργίας στο 25% της γεωργικής έκτασης της ΕΕ μέχρι το 2030 και μέτρα στήριξης της κατανάλωσης αυτώ των προϊόντων.
 7. Επιπλέον εργαλεία διαχείρισης κινδύνου στους παραγωγούς για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
 8. Ενίσχυση της θέσης του παραγωγού στην αλυσίδα εφοδιασμού με αυστηροποίηση της Οδηγίας 2019/633 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, με κλαδική συνεκτίμηση της ελάχιστης τιμής παραγωγού.
 9. Άρση των συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού στις εμπορικές σχέσεις με τρίτες χώρες.

Προτάσεις για την τροποποίηση του Στρατηγικού ΣχεδίουΚΑΠ της χώρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νέα Αριστερά θεωρεί ότι στην τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου θα πρέπει να υιοθετηθεί μια νέα προσέγγιση που θα στοχεύει στην στρατηγική επισιτιστική αυτονομία της χώρας, σε έναν ανασχεδιασμό της πολιτικής που θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στην επισιτιστική μας ασφάλεια και στηνστήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, προτείνει:

 1. Αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της σύγκλισης των δικαιωμάτων για τις μικρές εκμεταλλεύσεις με υψηλά ιστορικά δικαιώματα.
 2. Αναθεώρηση της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, με λήψη μέτρων για την ενίσχυση των αποκλειόμενων μικρών εκμεταλλεύσεων σε όλες τις κατηγορίες των αγρονομικών περιφερειών.
 3. Αύξηση της ποσοστιαίας στήριξης στους νέους γεωργούς πάνω από το 2% των άμεσων ενισχύσεων.
 4. Επανεξέταση τωνσυνδεδεμένων ενισχύσεωνμε στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής για την επισιτιστική αυτονομία της χώρας.
 5. Αναθεώρηση και απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων με στόχο την διασφάλιση της μέγιστης δυνατής αναπλήρωσης των πόρων του «πρασινίσματος».
 6. Οριστικοποίηση της ενσωμάτωσης στο Στρατηγικό Σχέδιο των επιπλέον επιλέξιμων βοσκοτόπων από την εφαρμογή του νέου ορισμού τους σύμφωνα με τον κανονισμό Omnibus του 2017.
 7. Ανασχεδιασμό των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για καλύτερη στρατηγική στοχοθέτηση και την κατάρτιση ενός ειδικού προγράμματος, που θα συμβάλει σε ένα σχέδιο οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

Έρχεται «Λευκή νύχτα» και ηλεκτρονικό εμπόριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Με δυναμικές κινήσεις, διοργάνωση εκδηλώσεων, και προτάσεις για τον εξωραϊσμό της αγοράς, προσπαθεί ο Εμπορικός Σύλλογος να ξορκίσει τον δύσκολο χειμώνα και να γυρίσει το παιχνίδι με αύξηση τζίρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά στη Νυφίδα από εργασίες ηλεκτροκόλλησης

Ευτυχώς σβήστηκε γρήγορα χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναφορά στη βουλή για το ΕΠΑΛ Μούδρου από την Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους της κατέθεσαν την επιστολή της διεύθυνσης του σχολείου για λειτουργία εξεταστικού κέντρου πιστοποίησης μαθητείας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο πλευρό των πυρόπληκτων της Μόριας ο Δήμος Μυτιλήνης

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου με αντιδημάρχους και μηχανήματα βρέθηκε από νωρίς στο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς
ΥΓΕΙΑ

Απινιδωτές και εκπαιδευμένο προσωπικό σε πλατεία Σαπφούς και Ιστορικό Κέντρο

Την Πέμπτη παραδόθηκαν τα πτυχία σε εκπαιδευμένους λιμενικούς οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες με απινιδωτή που είναι τοποθετημένος στον περίφραχτο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις Χριστόφα στην Αθήνα για χρηματοδοτήσεις και έργα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης συναντήθηκε με στελέχη του πράσινου Ταμείου, του Υπουργείου Υποδομών και του Υπουργείου Ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο μέτωπο της φωτιάς από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αρώνη βρέθηκαν στην πυρκαγιά της Μόριας με μηχανήματα και υδροφόρες για να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

H επόμενη ημέρα «μετρά» τους καμένους ελαιώνες της Μόριας

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική και οι υδροφόρες του Δήμου Μυτιλήνης- Τι λέει ο Περιφερειακός Διευθυντής, οι αντιδήμαρχοι και η πρόεδρος της κοινότητας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βοήθησαν στην κατάσβεση της φωτιάς

Στελέχη του ΚΚΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη Μόρια συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

90 μέλη χορωδίας σε μια διεθνή πολυφωνική διαδραστική συναυλία

Για τη μεγάλη σύμπραξη της «Πολυφωνίας Cantalaλούν» στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου μιλήσαμε με τη Μαρίζα Βαμβουκλή, τη Μαρία Τσιώτα και τον Παναγιώτη Καραγιάννη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Ακόμα ένα «μεθυστικό» Ouzo Fest ξεκινάει στη Λέσβο

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών- Αποσταγματοποιών Λέσβου, Δημήτρης Σπέντζας μιλά για τις εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη και το Πλωμάρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράθυρο στον Πλάτανο με θέα τα σκουπίδια

Σε καταγγελία, συμπολίτης μας αναφέρει ότι τοποθετήθηκε κάδος έξω από το παράθυρο του σπιτιού του με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια δυσάρεστη κατάσταση με σκουπίδια που αφήνει όλη η γειτονιά