× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/4/2024

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Κατά της ιδιωτικοποίησης του Φράγματος Ερεσού τάσσεται ο Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος «Πρωτοβουλία Ερεσού» με αφορμή πληροφορίες που επικαλείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Εδώ καιρό έχουμε πληροφορηθεί ότι η εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Ανεμος Ρες έχει πάρει άδεια παραγωγού για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού με την χρήση του φράγματος Ερεσού αλλά και για την τοποθέτηση 6 γιγάντιων ανεμογεννητριών ύψους 110 μέτρων στα βουνά Βίγλα - Πλάκες - Αετός. Το έργο βρίσκεται ήδη στο δεύτερο στάδιο καθώς υπάρχει εδώ και λίγες μέρες ανοιχτή η διαβούλευση για την των μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που λήγει στις 5 Ιούνη.

Ο σύλλογος μας εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στο εν λόγω έργο, και θα κάνει τα πάντα για να ενημερώσει τον κόσμο της Ερεσού για τις επιπτώσεις του. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την διαδικασία που απαιτείται για να συμμετέχουμε στην διαβούλευση μαζί με τους δικηγόρους μας, και σύντομα θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια συσπείρωσης συλλόγων και πολιτών επί το πεδίο. Σε αυτό τον αγώνα πρέπει να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Εναντιωνόμαστε γιατί το φράγμα Ερεσού, μαζί με το αρδευτικό του σύστημα είναι ένα τεράστιο δημόσιο έργο για την περιοχή που κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες του κάμπου Ερεσού. Τις παραγωγικές ανάγκες του κάμπου, των κατοίκων, ιδιαίτερα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Ερεσού. Είναι μία δημόσια υποδομή της κοινότητας που κατασκευαζόταν επί 3 διαφορετικές δημοτικές αρχές Ερέσιων Δημάρχων και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το πλήρες ξεπούλημα της. Το φράγμα ανήκει στην Ερεσιώτικη κοινωνία και καλύπτει τις ανάγκες της. Αν η εταιρία κάνει το υδροηλεκτρικό αυτό σημαίνει ότι το φράγμα Ερεσού δεν θα ανήκει στην κοινότητα μας. Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Ένα παράδειγμα μόνο θα φέρουμε. Στην άδεια παραγωγού η εταιρία οφείλει να δεσμεύει τους φυσικούς πόρους (νερό) για να εξασφαλίζει την καθημερινή λειτουργία του υδροηλεκτρικού. Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι όταν το φράγμα δεν θα έχει πολύ νερό, όσο μένει θα δεσμεύεται για τις ανάγκες κερδοφορίας της εταιρίας η οποία θα κλείνει την κάνουλα προς την άρδευση του κάμπου Ερεσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εναντιωνόμαστε γιατί τα βουνά που αναμένεται να ισοπεδωθούν για χάριν της εταιρίας είναι βοσκοτόπια χάρις τα οποία πολλές οικογένειες Ερεσιωτών και άλλων ανθρώπων της Δυτικής Λέσβου κατάφεραν να επιβιώνουν εδώ και δεκάδες χρόνια μέσω της κτηνοτροφίας. Όλοι ξέρουν ότι λόγω του ηφαιστειογενούς τοπίου τα κοπάδια στην περιοχής μας χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις για να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να τα βγάλουν πέρα. Επίσης τα μέρη αυτά ανήκουν σε Ερεσιώτες κτηνοτρόφους από πάππου προς πάππου. Δεν έχει κανένα δικαίωμα μία εταιρία να διεκδικεί τα μέρη αυτά για να βγάλει κέρδος. Αν αυτή η εταιρία καταφέρει να υλοποιήσει το έργο θα επέλθει ένα σημαντικό πλήγμα στην κτηνοτροφία μέσω της συρρίκνωσης των βοσκότοπων της περιοχής. Ενδεικτικό μόνο να πούμε ότι η βάση μίας ανεμογεννήτριας είναι όσο 2 γήπεδα ποδοσφαίρου και απαιτεί τόνους τσιμέντου και σκυροδέματος, ενώ για να ανέβουν τα τριαξονικά που θα μεταφέρουν τα κομμάτια των ανεμογεννήτριών από το λιμάνι του Σιγρίου προβλέπεται να γίνουν γιγάντιοι χωματόδρομοι - λεωφόροι πλάτους μίνιμουμ 8 μέτρων! Ενώ επίσης προβλέπονται μεγάλα έργα ισοπέδωσης του Αετού για την κατασκευή νέου φράγματος αλλά και άλλων εγκαταστάσεων περιμετρικά και από την πλευρά που είναι οι μοναδικοί καταρράκτες Ερεσού.

Εναντιωνόμαστε γιατί το μέρος περιμετρικά του φράγματος, και ειδικά από την πλευρά του δρόμου Πιθαριού που θα γίνουν οι παρεμβάσεις αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, με πολύ πράσινο, και διάφορα δέντρα, ενώ στο φράγμα Ερεσού πλέον καταφύγιο βρίσκουν εκατοντάδες αποδημητικά πουλιά και άλλα που ζουν εκεί περισσότερο. Οι παρεμβάσεις του έργου αυτού θα διαλύσουν το τοπίο και θα καταστρέψουν την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Εναντιωνόμαστε τέλος γιατί το έργο βρίσκεται μέσα σε περιοχή Natura, μέσα στο παγκόσμιο Γεωπάρκο Λέσβου, όπως και μέσα σε αρχαιολογική ζώνη, αλλά και γιατί το βουνό Αετός έχει μεγάλη ιστορική μνήμη για την κοινότητα Ερεσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους συλλόγους της περιοχής και της Ερεσού να σταθούν δίπλα μας και να εναντιωθούμε σύσσωμοι απέναντι στο ξεπούλημα του φράγματος Ερεσού και της ισοπέδωσης του τοπίου και των αναφερόμενων βουνών.

Καλούμε ΌΛΟΥΣ τους Ερεσιώτες και φίλους της Ερεσού, ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους να σταθούν δίπλα μας και να παλέψουμε μαζί για την ΓΗ και το ΝΕΡΟ.

Καλούμε τέλος τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και κάθε άλλη υπηρεσία και φορέα όπως τον Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και την Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου να εναντιωθούν στην καταστροφή του τόπου μας και στο στυγνό ξεπούλημα μία τόσο σημαντικής υποδομής για την Ερεσό. Τους καλούμε να γνωμοδοτήσουν αρνητικά και εμπεριστατωμένα για το σχεδιαζόμενο έργο της εταιρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν μπαίνουμε σε καμία διαδικασία συζήτησης περί ανταποδοτικών για τον πολύ απλό λόγο ότι το φράγμα Ερεσού φτιάχτηκε για τους κατοίκους και τις ανάγκες τους. Αυτόν τον σκοπό πρέπει να συνεχίζει να υπηρετεί ως δημόσια υποδομή της κοινότητας και δεν σκοπεύουμε να δώσουμε τα κλειδιά του σε μία ουρανοκατέβατη εταιρία. Το φράγμα και το δίκτυο άρδευσης θέλουν συντήρηση και ότι ξεπούλημα. Οι κτηνοτρόφοι θέλουν αγροτικούς δρόμους και στήριξη και όχι να τους πετάν έξω από τους τόπους τους.

Μην ξεχνάμε πως πήγαν τα “ανταποδοτικά” για τις ανεμογεννήτριες της Άντισσας. Χιλιάδες ευρώ έχουν κάνει φτερά και κανείς δεν ξέρει που πήγαν όλα αυτά τα χρόνια. Η κοινωνία της Άντισσας δεν είδε σχεδόν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ. Επίσης το ότι το φράγμα αφέθηκε στην μοίρα του τόσα χρόνια χωρίς συντήρηση δεν αποτελεί σήμερα επιχείρημα υπέρ του ξεπουλήματος του, αλλά αποτελεί σημάδι ενοχής και διαχρονικής συμμετοχής κάποιων από θέσεις ευθύνης σε αυτό που τελικά μας ανακοινώνουν σήμερα.

Τέλος να θυμίσουμε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα και από την ΔΕΗ και από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου στον τομέα της Γεωθερμίας. Λύσεις λοιπόν αυτόνομης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την Λέσβο, πέρα από το ρυπογόνο εργοστάσιο, υπάρχουν! Έχουν βρεθεί και ήδη προχωράνε προς υλοποίηση στην κατεύθυνση αυτή. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ανάγκη να ξεπουλάμε τον τόπο μας σε εταιρίες για ή χωρίς ψίχουλα. Να δίνουμε τις δημόσιες υποδομές μας και τα βουνά μας, με καταστροφικές αλλαγές δίχως επιστροφή σε εταιρίες.

Δεν ξεπουλάμε ούτε την ΓΗ ούτε το ΝΕΡΟ.

Το φράγμα ανήκει στην κοινωνία
Αγώνας για ΓΗ, ΝΕΡΟ και Ελευθερία.

Ούτε βήμα πίσω!»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Δεν πληρώνουν δεδουλευμένες εφημερίες στους νοσοκομειακούς γιατρούς του Αιγαίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λέσβου με ανακοίνωση του καταγγέλλει την κυβερνητική επιλογή τονίζοντας «υγειονομικοί των νοσοκομείων μας, δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από την παρούσα κυβέρνηση, παρά μόνον ύβρεις, ειρωνείες και περικοπές των αμοιβών τους»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλη μια σύσκεψη για τα προβλήματα του κτηματολογίου στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Ιουνίου, στις 11:30 το πρωί στο Επιμελητήριο Λέσβου, σύμφωνα ανακοίνωση του βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προσλήψεις γεωτεχνικών για την δακοκτονία

17 τομεάρχες θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα δακοκτονίας της Λέσβου το 2024
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκίνηση για τα 20 χρόνια από την αδελφοποίηση Μυτιλήνης ‑ Πόρτλαντ

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας μαζί με πρώην δημάρχους και αυτοδιοικητικούς της πόλης υποδέχθηκαν την αντιπροσωπεία του ελληνικού συλλόγου σε εκδήλωση στο Παλιό Δημαρχείο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγή κυκλοφορίας στον Συνοικισμό

Λόγω επισκευής βλάβης της ΔΕΥΑΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επιστολή ΤΕΕ για τα προβλήματα δόμησης στη Βαρειά Μυτιλήνης

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Τμήματος Β.Α. Αιγαίου Στρατής Μανωλακέλλης ζητά Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος την επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει
ΓΕΥΣΗ

Roll Ice cream & more: Παγωτό μπροστά στα μάτια σας

Αυθεντικές γεύσεις, πρωτότυπες επιλογές και κλασικές γλυκές αποδράσεις στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σε τηλεδιάσκεψη με την Marketing Greece ο Περιφερειάρχης

Στο πλαίσιο της Σύμπραξης Τουρισμού που έχουν δημιουργήσει στην Λέσβο και με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου δράσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγει την αυλαία του το Διεθνές Συνέδριο HydroΜediT 2024 στη Μυτιλήνη

Το Συνέδριο ξεκινά την Πέμπτη 30 Μαΐου και θα διαρκέσει ως τις 2 Ιουνίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τελειώνουν οι διαγραμμίσεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα η ελεύθερη στάθμευση στο λιμάνι της πόλης. 102 δωρεάν θέσεις και 35 με ελεγχόμενη στάθμευση
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η καλοσύνη και το χαμόγελό του θα μας συντροφεύουν πάντα»

O Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου για το θάνατο του Ραφαήλ Μωραΐτη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων στη Λέσβο

Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής για την στρατηγική ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου