× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Συμμετοχή του Δήμου Λήμνου στο συνέδριο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/4/2024

Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ιουλία Λυγδά και η Συντονίστρια Κοινωνική Λειτουργός του Κοινωνικού Φαρμακείου και του Κέντρου Πρόληψης για την Υγεία κ. Ελένη Καραγιαννάκη εκπροσώπησαν τον Δήμο Λήμνου στο Συνέδριο "Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αθήνα 2024", που πραγματοποιήθηκε στις 7-9 Απριλίου 2024, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, στην Αθήνα. Οι «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2021 με αφορμή τα 70 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού, για να παρουσιάσουν την αντανάκλαση του Δελφικού Πνεύματος στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος της διοργάνωσης είναι να καθιερωθεί ως ένα Διεθνές Forum διανόησης, που θα αναδείξει πολιτικές λύσεις για τα σύγχρονα προβλήματα. Η οργανωτική επιτροπή επίλεξε να συζητηθούν η Ενιαία Υγεία και η Διπλωματία των Πόλεων, σε δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ημερίδες, στις 8 & 9 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου 70 σημαντικοί Έλληνες και ξένοι ειδικοί, από τον Π.Ο.Υ., τον χώρο της πολιτικής και της τέχνης, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την αυτοδιοίκηση, σε 14 ομιλίες και 10 στρογγυλές τράπεζες, συναντήθηκαν και με αφετηρία το Δελφικό Πνεύμα συζήτησαν για τις προκλήσεις της νέας εποχής.
Το τριήμερο ξεκίνησε με μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση την Κυριακή 7 Απριλίου 2024, αφιερωμένη στην Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, μια «ξεχωριστή γυναίκα της εποχής της», όπου άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος ξεδίπλωσαν τις δημιουργικές πτυχές της Εύας Πάλμερ Σικελιανού και συζήτησαν για το αποτύπωμα της προσωπικότητας και του έργου της στο έργο του Άγγελου Σικελιανού, στην τέχνη αλλά και στην εξέλιξη της Δελφικής Ιδέας. Επιπλέον η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες, μία στρογγυλή τράπεζα καθώς και μουσικό δρώμενο με δικές της συνθέσεις.
Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στον Απόλλωνα και στον Ασκληπιό, καθώς και στην Πολιτική για μια Ενιαία Υγεία. Πανεπιστημιακοί και πολιτικοί συζήτησαν για την προσέγγιση “One Health” (Ενιαία Υγεία), για το Περιβάλλον και την επίδρασή του στην Υγεία. Η Ενιαία Υγεία (One Health) είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των απειλών για την υγεία στη διεπαφή ζώου, ανθρώπου και περιβάλλοντος.

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στην 1η Αμφικτιονία Πόλεων και στη σύγχρονη Διπλωματία και τα Δίκτυα Πόλεων. Με αφετηρία τη Δελφική Αμφικτιονία -το πρώτο δίκτυο πόλεων στον κόσμο- στην ημερίδα, μέλη της Βουλής των Ελλήνων, όπως ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κ. Ιωάννης Μπούγας, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσίασαν, σχολίασαν και συζήτησαν για τη Δικτύωση και τη Διπλωματία των Πόλεων.

Ήταν ένα εξαιρετικό Συνέδριο, που πρόσφερε πολύτιμες γνώσεις, καινοτόμες ιδέες και καλές πρακτικές, που μπορούν να εφαρμοστούν και στο Δήμο μας.
Η κ. Λυγδά και η κ. Καραγιαννάκη πραγματοποίησαν επαφές και συζητήσεις με Πολιτικούς, με Στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης και με επιφανείς Πανεπιστημιακούς.Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι προτάθηκε και συζητήθηκε να διοργανωθεί το επόμενο Συνέδριο του Δικτύου Υγειών Πόλεων στη Λήμνο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.