× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Συμμετοχή του Δήμου Λήμνου στο συνέδριο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/4/2024

Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς
' χρόνος ανάγνωσης

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ιουλία Λυγδά και η Συντονίστρια Κοινωνική Λειτουργός του Κοινωνικού Φαρμακείου και του Κέντρου Πρόληψης για την Υγεία κ. Ελένη Καραγιαννάκη εκπροσώπησαν τον Δήμο Λήμνου στο Συνέδριο "Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αθήνα 2024", που πραγματοποιήθηκε στις 7-9 Απριλίου 2024, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, στην Αθήνα. Οι «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2021 με αφορμή τα 70 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού, για να παρουσιάσουν την αντανάκλαση του Δελφικού Πνεύματος στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να καθιερωθεί ως ένα Διεθνές Forum διανόησης, που θα αναδείξει πολιτικές λύσεις για τα σύγχρονα προβλήματα. Η οργανωτική επιτροπή επίλεξε να συζητηθούν η Ενιαία Υγεία και η Διπλωματία των Πόλεων, σε δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ημερίδες, στις 8 & 9 Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου 70 σημαντικοί Έλληνες και ξένοι ειδικοί, από τον Π.Ο.Υ., τον χώρο της πολιτικής και της τέχνης, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την αυτοδιοίκηση, σε 14 ομιλίες και 10 στρογγυλές τράπεζες, συναντήθηκαν και με αφετηρία το Δελφικό Πνεύμα συζήτησαν για τις προκλήσεις της νέας εποχής.
Το τριήμερο ξεκίνησε με μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση την Κυριακή 7 Απριλίου 2024, αφιερωμένη στην Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, μια «ξεχωριστή γυναίκα της εποχής της», όπου άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος ξεδίπλωσαν τις δημιουργικές πτυχές της Εύας Πάλμερ Σικελιανού και συζήτησαν για το αποτύπωμα της προσωπικότητας και του έργου της στο έργο του Άγγελου Σικελιανού, στην τέχνη αλλά και στην εξέλιξη της Δελφικής Ιδέας. Επιπλέον η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες, μία στρογγυλή τράπεζα καθώς και μουσικό δρώμενο με δικές της συνθέσεις.
Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στον Απόλλωνα και στον Ασκληπιό, καθώς και στην Πολιτική για μια Ενιαία Υγεία. Πανεπιστημιακοί και πολιτικοί συζήτησαν για την προσέγγιση “One Health” (Ενιαία Υγεία), για το Περιβάλλον και την επίδρασή του στην Υγεία. Η Ενιαία Υγεία (One Health) είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των απειλών για την υγεία στη διεπαφή ζώου, ανθρώπου και περιβάλλοντος.

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στην 1η Αμφικτιονία Πόλεων και στη σύγχρονη Διπλωματία και τα Δίκτυα Πόλεων. Με αφετηρία τη Δελφική Αμφικτιονία -το πρώτο δίκτυο πόλεων στον κόσμο- στην ημερίδα, μέλη της Βουλής των Ελλήνων, όπως ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κ. Ιωάννης Μπούγας, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσίασαν, σχολίασαν και συζήτησαν για τη Δικτύωση και τη Διπλωματία των Πόλεων.

Ήταν ένα εξαιρετικό Συνέδριο, που πρόσφερε πολύτιμες γνώσεις, καινοτόμες ιδέες και καλές πρακτικές, που μπορούν να εφαρμοστούν και στο Δήμο μας.
Η κ. Λυγδά και η κ. Καραγιαννάκη πραγματοποίησαν επαφές και συζητήσεις με Πολιτικούς, με Στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης και με επιφανείς Πανεπιστημιακούς.Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι προτάθηκε και συζητήθηκε να διοργανωθεί το επόμενο Συνέδριο του Δικτύου Υγειών Πόλεων στη Λήμνο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε 8 μέτρα στήριξης με πακέτο 500 εκατ. ευρώ

Αναλυτικά όλες οι παρεμβάσεις για συνταξιούχους, οικογένειες, ενοικιαστές και αγρότες
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε 8 μέτρα στήριξης με πακέτο 500 εκατ. ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον αφθώδη πυρετό

Μετά από πρόταση της Βάσως Χοχλάκα επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας για τα Νησιά μας»
Έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον αφθώδη πυρετό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδικάζονται οι προσφυγές ενάντια στα ορυχεία αντιμονίου της Χίου

Η Συντονιστική Επιτροπή Δράσης και Ενημέρωσης καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 22 Απριλίου έξω από το ΣτΕ
Εκδικάζονται οι προσφυγές ενάντια στα ορυχεία αντιμονίου της Χίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία αναφορά στη Λέσβο στο εβδομαδιαίο μήνυμα Μητσοτάκη

Έμφαση σε ΟΠΕΚΕΠΕ και επενδύσεις από την κυβέρνηση ενώ τα προβλήματα της περιφέρειας γενικότερα και της Λέσβου ειδικότερα μένουν χωρίς απαντήσεις
Καμία αναφορά στη Λέσβο στο εβδομαδιαίο μήνυμα Μητσοτάκη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Δήμαρχος Λήμνου πάει στη Νέα Υόρκη

Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων από την ομογένεια
Η Δήμαρχος Λήμνου πάει στη Νέα Υόρκη
ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης

Αναλυτικά η δήλωση παραίτησης του πρώην πλέον Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν ανοίγει πλήρως τα Στενά του Ορμούζ για τα εμπορικά πλοία

Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί
Το Ιράν ανοίγει πλήρως τα Στενά του Ορμούζ για τα εμπορικά πλοία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δυνατοί βοριάδες έως 8 μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο

Συστάσεις για ασφαλή πρόσδεση σκαφών και αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων στη θάλασσα από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
Δυνατοί βοριάδες έως 8 μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στάση εργασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Συμμετοχή του Συλλόγου Εργαζομένων στην κινητοποίηση για τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων
Στάση εργασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αιγαίου

Μήνυμα στήριξης εν μέσω κινητοποιήσεων στη Λέσβο
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σφοδρή επίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση στη Λέσβο

Καταγγέλλει κυβέρνηση και Περιφέρεια για αδιέξοδο στον πρωτογενή τομέα και στηρίζει τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Σφοδρή επίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση στη Λέσβο