× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι απαγορεύεται στις παραλίες και τα beach bars

Από 500 ευρώ έως 60.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι κάνουν παρανομίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/4/2024

Τι απαγορεύεται στις παραλίες και τα beach bars
Φωτό Αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Οι νέοι κανόνες που ορίζει ο νόμος για τις παραλίες και τον αιγιαλό φέρνουν πρόστιμα στους παραβάτες που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες με κινητά και ακίνητα μέσα.

Μάλιστα, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να καταγγέλλει τις αυθαιρεσίες μέσω ειδικής εφαρμογής, στέλνοντας τη θέση και φωτογραφίες. Οι παραβάτες θα εντοπίζονται μέσω GPS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, τα πρόστιμα κυμαίνονται μεταξύ 500 και 60.000 ευρώ, και το ύψος τους επιβάλλεται ανάλογα με το κυβικό μέτρο, που αντιστοιχεί π.χ στο όγκο της κατασκευής που εμποδίζει την πρόσβαση.

Αναλυτικά οι ποινές και τα πρόστιμα
Ειδικότερα με την απόφαση εξειδικεύονται οι περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία και ορίζονται ο τρόπος επιμέτρησης και το ποσό του προστίμου που προβλέπεται. Συγκεκριμένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις περιπτώσεις παρεμπόδισης συγκαταλέγονται:

  • Οποιαδήποτε κατασκευή, όπως ενδεικτικά, κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου, περιλαμβανομένων των ανεμοφρακτών και των καλαμωτών. Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.
  • Η τοποθέτηση κινητού στοιχείου που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, όπως ενδεικτικά αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, άλλων βαρέων τροχήλατων οχημάτων, τεντών, με τρόπο που αυτά αποτρέπουν την διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα. Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.
  • Η ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα. Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας διπλασιάζεται.
  • Η άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, κατά τρόπο που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα. Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.
  • Κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, η οποία αποτρέπει τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα. Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, αν ο παραβάτης παρεμποδίζει την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα διαπράττοντας περισσότερες από τις παραβάσεις, επιβάλλεται ενιαίο πρόστιμο, του οποίου η επιμέτρηση επιμερίζεται αναλόγως της παράβασης. Αν δύο ή περισσότεροι παρεμποδίζουν την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, τα πρόστιμα επιμερίζονται αναλόγως της συμμετοχής κάθε παραβάτη.

Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τα 60.000 ευρώ

Επίσης, επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης των παραλιών.Οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και ιδίως το αν υπάρχει σύμβαση και ο παραχωρησιούχος έχει κάνει υπέρβαση της παραχώρησης ή δεν υπάρχει οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη.

  • Σε κάθε περίπτωση οι ομπρέλες και ξαπλώστρες απομακρύνονται ενώ αν υπάρχουν παράνομες κατασκευές κατεδαφίζονται.
  • Σε περιπτώσεις αυθαίρετης κατάληψης επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος όπως και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν.
  • Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασίας και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο δρόμο ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο Αθηνών από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Η παραίτηση έρχεται λίγο πριν η Βουλγαρία ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα σου στρίψω το λαρύγγι»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει πως την απείλησε ο Γιώργος Ξυλούρης «Φραπές»
ΕΛΛΑΔΑ

Οι κρεοπώλες στο πλευρό των αγροτών

Καθολικό κλείσιμο των κρεοπωλείων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου - ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν λόγω εορταστικού ωραρίου.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα του «Φραπέ»!

Καταθέτει σήμερα ο Γιώργος Ξυλούρης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μέλι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο μεγάλο φεστιβάλ της Αθήνας

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας με δεκάδες επιχειρήσεις και βραβεύσεις παραγωγών που ανέδειξαν την αξία της νησιωτικής μελισσοκομίας
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα πρώτη στην έμμεση φορολογία

Τα νοικοκυριά πληρώνουν ακριβά ΦΠΑ και ειδικούς φόρους ενώ το κράτος αυξάνει τα έσοδά του -Δείτε τι αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πιο κοντά από ποτέ η νέα ακτοπλοϊκή γραμμή Μυτιλήνη‑Βόλος

Ήδη μία ακτοπλοϊκή εταιρεία έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη προσφορά για τη γραμμή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ