× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η παραγωγή φαρμάκων θα μπορεί να καλύψει έως και το 75% των αναγκών της χώρας...»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPΕΝ, Θεόδωρος Τρύφων για τις επενδύσεις στον χώρο του φαρμάκου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/4/2024

«Η παραγωγή φαρμάκων θα μπορεί να καλύψει έως και το 75% των αναγκών της χώρας...»

Το περασμένο Σάββατο διοργανώθηκε στην Τρίπολη ενημερωτική εκδήλωση για τις επενδύσεις, την έρευνα και την καινοτομία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην περιοχή, με ανακοινώσεις για την προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.Με 1.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και επενδύσεις ύψους 180 εκ.€ με ιδιαίτερα υψηλή πολλαπλασιαστική επίδραση, για κάθε 1 € επένδυσης = 3,2 € στην εθνική οικονομία. Επιπλέον, η χώρα μας, εκτός των 3 εργοστασίων στην Τρίπολη, θα διαθέτει συνολικά 10 νέα εργοστάσια παραγωγής εξελιγμένων μορφών φαρμάκων στην επόμενη 3ετία. Παράλληλα θα καλύπτεται το 70% των θεραπευτικών αναγκών των Ελλήνων ασθενών σε κρίσιμες θεραπευτικές κατηγορίες όπως ογκολογία, αιματολογία και καρδιομεταβολικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Θεόδωρος Τρύφων: «Η παραγωγή φαρμάκων θα μπορεί να καλύψει έως και το 75% των αναγκών της χώρας...»

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPΕΝ, Θεόδωρος Τρύφων «η παραγωγή φαρμάκων θα μπορεί να καλύψει έως και το 75% των φαρμακευτικών αναγκών της χώρας, από το 60% που είναι σήμερα, περιορίζοντας δραστικά τις ελλείψεις που υπάρχουν».

Αναφερόμενος στη δεκαετή οικονομική κρίση και την απόφαση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από το 2018 – 2019 να γίνουν επενδύσεις, μέσω ΣΔΙΤ στο φάρμακο, ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε πως «είμαι περήφανος πέντε χρόνια μετά, που είμαι στην Τρίπολη, διότι δείχνουν στην πράξη ότι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, κάναμε πράξη αυτό που συμφωνήσαμε τότε. Η Τρίπολη, με τις επενδύσεις τριών φαρμακοβιομηχανιών, μπορεί να γίνει ένα hub φαρμάκου. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία άντεξε, παρά το μικρό μερίδιο αγοράς και τις χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα, καθώς το 10% του παραγωγικού ιστού της Ευρώπης, βρίσκεται στην Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παραγωγικό campus της DEMO

Στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη, η κατασκευαστική φάση του οποίου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Η επένδυση, άνω των 80 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια.


Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα, όπως είπε ο Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, Director of Industrial Development της εταιρείας DEMO. Τονίζεται πως σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Η επένδυση θα είναι έτοιμη μέσα στο 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ της Win Medica

Στα 50 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επένδυση της Win Medica του ομίλου ELPEN στην Τρίπολη. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Σωτηρίου, η κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας, μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική εταιρεία.


Η νέα μονάδα θα «ανοίξει» 250 θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες). Τα οφέλη της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εταιρεία έχει συνάψει ήδη συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει φαρμακευτικά σκευάσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία.

Νέα μονάδα και από τη FARAN

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το νέο επενδυτικό σχέδιο της FARAN στην Τρίπολη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Κάτσικας θα δημιουργηθεί μία σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ. η οποία θα χτιστεί επί οικοπέδου 36.000 τ.μ. στην ΒΙΠΕ Τρίπολης.

«Πενταπλασιάσαμε τον κύκλο εργασιών της εταιρείας τα τελευταία πέντε χρόνια προχωρώντας στα επόμενα πλάνα μας» υποστήριξε ο κ. Κάτσικας.

Στη μονάδα θα αναπτυχθούν, αρχικά, γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας παρεντερικών σκευασμάτων, μικρού όγκου, σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και παραγεμισμένες σύριγγες και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση, προγραμματίζεται μελλοντικά, να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα.

Η μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα, εισάγοντας νέα standard στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής και σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί από την EMA και από τον FDA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στην διεθνή αγορά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ