× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βάσανο για την Λήμνο οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις

Υποσχέσεις για επίλυση του προβλήματος έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελος Κυριαζόπουλος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/4/2024

Βάσανο για την Λήμνο οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις
' χρόνος ανάγνωσης

Στην Λήμνο βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι γενικοί γραμματείς Δημόσια Ταξης Μάνος Λογοθέτης και Ναυτιλίας Ευάγγελος Κυριαζόπουλος για ενημερώσουν το Δήμο και τους φορείς του νησιού για την εφαρμογή του μέτρου της επταήμερης θεώρησης εισόδου (visa) σε Τούρκους υπηκόους, που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ και στο νησί της Λήμνου. Όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δημιουργεί στο νησί η αβεβαιότητα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Κι αυτό γιατί από τα τέλη του 2023 και μέχρι σήμερα 7 Απριλίου δεν έχει αναδειχθεί οριστικός ανάδοχος της άγονης γραμμής Λαύριο – Αη Στράτης Λήμνος – Καβάλα. Η γραμμή καλύπτεται με προσωρινές δρομολογήσεις πλοίων, γεγονός που δεν δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να προγραμματίσουν τα ταξίδια τους. Η ζημιά για την τουριστική κίνηση της Λήμνου είναι πολύ μεγάλη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Λήμνου αναφέρει:

Η Δήμαρχος Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα συνόδευσε την Πέμπτη 4 Απριλίου τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνο Λογοθέτη και τον Γ.Γ. Ναυτιλίας & Λιμένων, του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν στον νέο λιμένα της Μύρινας, αλλά και στον παλαιό, εν όψει της εφαρμογής του μέτρου της επταήμερης θεώρησης εισόδου (visa) σε Τούρκους υπηκόους, που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ και στο νησί της Λήμνου.  

Ειδικότερα, η αυτοψία στους χώρους και τις εγκαταστάσεις των λιμένων έγινε παρουσία του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μύρινας Σωκράτη Κρομμυδέλλη και του Λιμενάρχη Μύρινας Χρήστου Καλτσούνη, καθώς επίσης και του έως πρότινος υπαλλήλου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λήμνου Νικολάου Μαρινάκη.

Την ίδια ημέρα, ακολούθησε σύσκεψη των Γενικών Γραμματέων με εκπροσώπους φορέων του τουριστικού κλάδου (ξενοδόχους, ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, ταξιδιωτικούς πράκτορες), παρουσία της Δημοτικής Αρχής, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι φορείς ενημερώθηκαν εκτενώς για το μέτρο της χορήγησης επταήμερης visa σε Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται ελληνικά νησιά, την οποία θα μπορούν να εκδίδουν άμα τη αφίξει τους και όχι αποκλειστικά σε Πρεσβείες και Προξενεία, μέτρο το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Λογοθέτης, αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά. Οι φορείς εξέφρασαν τα ερωτήματα τους και τοποθετήθηκαν καταθέτοντας το δεδομένο της απόστασης του νησιού από τις ακτές της Τουρκίας, τα στοιχεία των ανέμων και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν πιθανά την προοπτική εφαρμογής του μέτρου.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου με το Λαύριο, με τους εκπροσώπους του τουρισμού να τονίζουν τις συνέπειες της καθυστέρησης ανακοίνωσης δρομολογίων για την περίοδο του Πάσχα και την επικείμενη θερινή σεζόν.

Οι Γενικοί Γραμματείς αναφέρθηκαν στο ιστορικό του διαγωνισμού και την εκκρεμή εκδίκαση της προσφυγής που κατέθεσε συμμετέχουσα εταιρεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του οποίου αναμένεται άμεσα. Έκαναν λόγο για πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν και άλλοι πολλοί προορισμοί που εξυπηρετούνται από άγονες γραμμές.

Χθες, Παρασκευή 5 Απριλίου, ακολούθησε συνάντηση της Δημάρχου με τους δύο Γενικούς Γραμματείς στο Δημαρχείο. Κατά τη συνάντηση, η Δήμαρχος επανήλθε στο θέμα του ακτοπλοϊκού, σε συνέχεια της με αριθ. πρωτ. 4814/02-04-2024 επιστολής προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη με κοινοποίηση προς τον κ. Κυριαζόπουλο, η οποία εστάλη πριν ακόμη γίνει γνωστή η επίσκεψή των Γενικών Γραμματέων στο νησί.

Στην επιστολή, η κ. Γεώργα είχε σημειώσει :

«Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην τουριστική ανάπτυξη της Λήμνου, καθώς καθιστά αδύνατο τον έγκαιρο προγραμματισμό των κρατήσεων, κατάσταση που επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα. Χαρακτηριστικά μας αναφέρεται ότι μεγάλος αριθμός κρατήσεων αναβάλλονται και ότι γίνονται πλέον κρατήσεις με περιθώριο απόκλησης δύο ημερών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των μικρών και μεγαλύτερων τουριστικών επιχειρήσεων και την ομαλή διοργάνωση του ταξιδιού των επισκεπτών μας. Επαναλαμβάνουμε την αναγκαιότητα να καθορίσετε σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς τους όρους των επόμενων προκηρύξεων».

Εξάλλου, η Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Πυρομάγλου βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε τακτική επαφή με το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, επιδιώκοντας την επίλυση του θέματος και έχει γίνει επανειλημμένως ενημέρωση για το ζήτημα, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου και στα ΜΜΕ.

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Δημαρχείο, υπήρξε δέσμευση από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα για επίλυση του θέματος του ακτοπλοϊκού σε σύντομο χρονικό ορίζοντα, καθώς επίσης και ρητή διαβεβαίωση ότι, σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο θα φροντίσει για την απρόσκοπτη εκτέλεση των δρομολογίων.

Τέλος, συζητήθηκαν οι προοπτικές του λιμένα της Μύρινας και οι δυνατότητες εξασφάλισης χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων. Παράλληλα, εξετάστηκε και η κατάσταση των λιμένων του Μούδρου, της Πλάκας, των αλιευτικών καταφυγίων και λιμενίσκων του νησιού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση