× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι πομπώδεις ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας

Δημοσίευση 2/4/2024

Οι πομπώδεις ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ανακοίνωση εν είδει προεδρικού διατάγματος όσο αφορά το ύφος, εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή όσα λέγονται και ακούγονται για τα Τέμπη και τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων τις τελευταίες μέρες. Δε θα σας την μεταφέρω αυτούσια λόγω μεγάλης έκτασης αλλά σας προτρέπω να τη διαβάσετε αφού πρώτα πάρετε σοβαρό ύφος, κόψετε τα γελάκια και τις εξυπνάδες και συμμορφωθείτε ως καλοί μαθητές που ακούν με σεβασμό το δάσκαλό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσωπικά και να με συγχωρήσει το συνάφι τους, που δεν του έχω και τρομερή συμπάθεια, η πρώτη μου αίσθηση ήταν πως αν η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήταν γραμμένη και στην καθαρεύουσα θα μπορούσε άνετα να σταθεί και πριν από ας πούμε 55 χρόνια, τυχαίο εντελώς το νούμερο.

Παραθέτω λοιπόν σχολιάζοντας ορισμένα αποσπάσματα. «Ουδείς δύναται να καταλογίσει την οποιαδήποτε πλημμέλεια ή ολιγωρία στη σχετική δικαστική έρευνα, που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, κινούμενη προς πάσα κατεύθυνση». Αυτό λοιπόν το «ουδείς» πολύ με ενόχλησε διότι εγώ «δύναμαι» ως ελεύθερος πολίτης να τους καταλογίσω και να τους κριτικάρω όσο θέλω, τόσο για το «αμείωτο της έντασης», όσο και για την «κάθε κατεύθυνση» και ουδείς από αυτούς δεν μπορεί να μου στερήσει αυτό το δικαίωμα εκτός και αν διαβάζουμε άλλα Συντάγματα. Το δικαίωμα μου το έχουν δώσει οι ίδιοι με τις απαράμιλλές διαχρονικά μειούμενης έντασης απονομές δικαιοσύνης τους, τόσο απέναντι σε σκάνδαλα όσο και σχετικά με τις πολλές κατευθύνσεις που λαμβάνουν οι έρευνές τους. Παραδείγματα πολλά, θα μπορούσα να γράψω σελίδες ολόκληρες για τα επιτεύγματά τους. Έτσι ενδεικτικά για να υπενθυμίσω στους αξιοσέβαστους δικαστές αναφέρω:

Χρηματιστήριο 1999. Η υπόθεση δικαστικά οδήγησε στον έλεγχο 23 εταιρειών για χειραγώγηση μετοχών. Η υπόθεση καθυστέρησε πολλά χρόνια, κάτι το οποίο επιδεινώθηκε λόγω εμπλοκής της ανακρίτριας σε παραδικαστικό κύκλωμα. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε εν τέλει το 2009 να παραπέμψει 67 άτομα σε δίκη. Με εφετειακό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι μειώθηκαν σε 42. Το εφετείο κατέληξε ομόφωνα το 2013 στην απαλλαγή και των 42 κατηγορουμένων για αδικήματα απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Κατόπιν αίτησης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε την αθωωτική απόφαση το 2016. Η δεύτερη δίκη ξεκίνησε το 2017 με μόνο 36 κατηγορούμενους, καθώς οι άλλοι έξι είχαν αποβιώσει. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εκδίκασε την υπόθεση το 2018, απαλλάσσοντας τελεσίδικα όλους τους κατηγορούμενους με πλειοψηφική απόφαση 2 προς 1. Η Εισαγγελέας της έδρας άσκησε εκ νέου έφεση με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείου Αθηνών, το οποίο, όμως, απέρριψε την έφεση ως αναιτιολόγητη κατά την έναρξη της διαδικασίας. Συνολικά 27 χρόνια ταχείας διαδικασίας και προς πάσα κατεύθυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκάνδαλο Siemens 2008. Η υπόθεση ερευνάται από το 2008 από την ελληνική Δικαιοσύνη σε συνεργασία με τις γερμανικές δικαστικές αρχές του Μονάχου. Η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Φεβρουάριο του 2017, 11 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας στην Ελλάδα, με συνολικά 64 κατηγορούμενους, Έλληνες και Γερμανούς, μεταξύ των οποίων πρώην στελέχη της Siemens Ελλάδας, πρώην στελέχη της μητρικής εταιρίας αλλά και στελέχη του ΟΤΕ που φέρονται ως αποδέκτες μαύρου χρήματος. Άλλα 16 χρόνια ταχείας απονομής δικαιοσύνης και προς πάσα κατεύθυνση.

Δε γράφω για Βατοπέδι, Μάτι, Μάνδρα κι ένα σωρό άλλα για να μη γεμίσω σελίδες. Επομένως δικαιούμαι ο «ουδείς» να τους κουνάω εγώ το δάχτυλο και όχι εκείνοι σε έμενα.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης οι αξιότιμοι Δικαστές και Εισαγγελείς μας μιλούν για άρθρα του Συντάγματος ως καλοί δάσκαλοι προς τους άτακτους μαθητές. Μας λένε για το Άρθρο 86 περί ποινικών ευθυνών Υπουργών που «ουδεμία από τις μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις έχει εισηγηθεί την αναθεώρησή της» - καρφάκι προς την πολιτική ηγεσία - και το Άρθρο 110 του Συντάγματος σχετικό με τις αρμοδιότητες Αναθεώρησης του – αυτό καρφάκι προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που πρότεινε την Αναθεώρηση του Συντάγματος για να αλλάξει η διάταξη περί ευθύνης Υπουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κύριοι Εισαγγελείς και Δικαστές ποιος μπορεί να συγκριθεί μαζί σας στη γνώση των Νόμων; Κανένας σας απαντώ γιατί όλοι είναι ειδικοί στο επάγγελμά τους. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε τα κότσια και το φιλότιμο να πει ανοιχτά ότι με το Κράτος Δικαίου που έχουμε και τους Νόμους, που εσείς υπηρετείτε τυφλά, δεν υπάρχει περίπτωση να αποδοθεί σωστά δικαιοσύνη για τα Τέμπη – αλλά και γενικότερα λέω εγώ με βάση τα ιστορικά στοιχεία - στον αιώνα τον άπαντα. Εσείς διαθέτετε τα αντίστοιχα προσόντα να μας το πείτε ή μονάχα ψέγετε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία; Μπορείτε έστω να ψελλίσετε πως απαιτείται να αλλάξουν οι Νόμοι και τα Άρθρα ή απλά καμαρώνετε πως «η Ελληνική Δικαιοσύνη μένει έξω από το πολιτικό παιχνίδι και οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς ασκούν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους». Δε ξέρω πόσο έξω μένετε από το πολιτικό παιχνίδι, αυτά τα γνωρίζετε οι ίδιοι, κατά τη διαδικασία των κρίσεων και τοποθετήσεων σας αλλά αν αυτές είναι σαν εκείνες του κλάδου μου – των στρατιωτικών – πολύ αμφιβάλλω. Όσο αφορά την ευσυνειδησία σας, αυτή κι αν κρίνεται και πρέπει να κρίνεται ανά περίσταση και πάλι δεν είναι λίγες αλλά πολλές οι φορές που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Πάντα σε όλη μου τη ζωή ως σήμερα με ενοχλούσαν εκείνοι που θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να με κοιτούν από ψηλά, να πιστεύουν πως είναι στο απυρόβλητο,  να έχουν την αίσθηση πως είναι ανώτεροι των απλών ανίδεων ανθρώπων όπως εγώ, να με νουθετούν, να με βάζουν στη θέση μου και να μου κουνάνε το δάχτυλο.

Σε όλους λοιπόν αυτούς τους συντάκτες παρομοίων εγγράφων θέλω να δώσω το δικό μου ασήμαντο και αδύναμο μήνυμα πως δεν τους αναγνωρίζω κανένα από τα παραπάνω δικαιώματα. Τους κρίνω και τους κατακρίνω με στοιχεία διαχρονικά και έχουν συχνά αποδειχτεί κατώτεροι των περιστάσεων. Η απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας πάσχει τόσο χρονικά όσο και ποιοτικά, το αποδεικνύουν μελέτες και κατατάξεις από διεθνείς οργανισμούς, το αισθάνεται η κοινή γνώμη που δεν λαθεύει, το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι σεβαστοί Εισαγγελείς και Δικαστές και είναι πιστεύω η ώρα να αφήσουν τις πομπώδεις ανακοινώσεις και να σκύψουν τα σοφά τους κεφάλια εργαζόμενοι και ασκώντας ταπεινά το λειτούργημά τους, μήπως και καταφέρουν να αλλάξουν όλα αυτά που μας έχουν κάνει να τους κοιτάμε τουλάχιστον με αντιπάθεια. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας