× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανταπόκριση από Αλεξανδρούπολη για τη σύνδεση με Βόρειο Αιγαίο

Σε επιστολή από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρονται τα πλεονεκτήματα της άμεσης σύνδεσης ειδικά για τη μεταφορά ζωοτροφών και εμπορευμάτων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/4/2024

Ανταπόκριση από Αλεξανδρούπολη για τη σύνδεση με Βόρειο Αιγαίο

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, συνεχίζοντας να διεκδικεί την  συγκοινωνιακή διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου με την Αλεξανδρούπολη και, κατ' επέκταση, με την Θράκη, επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη, όπου είχε σειρά επαφών  με τους τοπικούς φορείς για το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε επιστολή που δέχθηκε  από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επιβεβαιώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η επιχειρηματολογία και η αναγκαιότητα της διασύνδεσης αυτής όπως κατατέθηκε από τον Περιφερειάρχη.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται: 

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Αλεξανδρούπολη και τις επαφές σας με Φορείς και επιχειρηματίες, αναδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο ο «κύριος σκοπός αυτής» που δεν είναι άλλος από την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νήσων του Β. Αιγαίου με την Αλεξανδρούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ανάγκες των νήσων σε ζωοτροφές, λόγω του μεγάλου ζωικού κεφαλαίου είναι υψηλές, καθημερινές και ζωτικής σημασίας για την διατήρηση και την εκατέρωθεν ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Η διασύνδεση με την Αλεξανδρούπολη θα προσδώσει αμεσότητα στην προμήθεια των ζωοτροφών αλλά και σε πλήθος άλλων προϊόντων -από τις αγορές του Έβρου και όχι μόνοόπου αυτές είναι σε αφθονία (καλαμπόκι, σιτάρι, τριφύλλι κα) με άμεση επίπτωση στην εξισορρόπηση του σημερινού υψηλού οικονομικού κόστους μεταφοράς.

Οι μεταφορές αυτές εκτελούνται κατά βάση από τους Λιμένες Καβάλας και κυρίως Θεσσαλονίκης και ως εκ τούτου επιβαρύνονται σε τελικό κόστος, λόγω της απόστασης από τον Έβρο που είναι σημαντικός τροφοδότης των νησιών. Στο παρελθόν έως και το 2007-08 υπήρχε διασύνδεση κάθε 15 ήμερο με σημαντικές εμπορικές συναλλαγές σε ζωοτροφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Ενδεικτικά αναφέρω στοιχεία εταιρείας του Βορείου Έβρου βάσει των οποίων την εποχή εκείνη διακινούνταν περί τα 18 φορτηγά με ζωοτροφές και 3 με τριφύλλι, συνολικού τονάζ ~ 550 tn / 15 ήμερο (~27 τόνοι/φορτηγό) το οποίο σε ετήσια βάση αντιστοιχεί σε 16.000 tn προϊόντων. Σήμερα η δραστηριότητα της ίδιας εταιρείας ανέρχεται σε 4 φορτηγά/μήνα μέσω Θεσσαλονίκης συνολικού τονάζ 108 tn /μήνα, με ετήσιο ύψος ~ 1.200 tn.

Αντιλαμβάνεται κανείς την χαοτική διαφορά μεταξύ των φορτίων, την οικονομική επιβάρυνση για προμηθευτές και αγοραστές που προκύπτει αλλά και την οικονομική απώλεια στο ΑΕΠ των εταιρειών αλλά και των περιοχών λόγω παύσης • Αντίστοιχα η μεγάλη Α.Ε. εταιρεία με έδρα την Ξάνθη, βάσει των προβλέψεών της θα είναι σε θέση να εκτελεί μεταφορές φορτίων από την Αλεξανδρούπολη προς τα νησιά - εφόσον προκύψει το δρομολόγιο- συνολικού τονάζ ~ 3-4.000 tn ετησίως.

Η ποσότητα αυτή διοχετεύεται σήμερα μέσω Θεσσαλονίκης με φυσιολογικό επακόλουθο την υψηλή επιβάρυνση. • Επίσης βάσει στοιχείων του Αγροτικού Συλλόγου με δραστηριότητα την περιοχή Φερών Έβρου, υπάρχει υψηλό εμπορικό ισοζύγιο με τα νησιά σε τριφύλλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιχείρησή του μόνο διακινεί ~200.000 δέματα /έτος (33 κιλά/δέμα) το οποίο σε ετήσια βάση αντιστοιχεί σε ~6.500 tn τριφύλλι. Όλα διακινούνται μέσω Καβάλας & Θεσσαλονίκης. Από τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει την σημασία της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νήσων του Β. Αιγαίου με την Αλεξανδρούπολη η οποία προσδίδει υπεραξία τόσο σε προμηθευτές όσο και στους αγοραστές.

Πέραν των 3 παραδειγμάτων που προέρχονται από εταιρείες με χρόνια εμπειρία και υψηλής αξίας στις περιοχές τους, υπάρχουν πλήθος άλλων επιχειρήσεων σε όλη την Αν. Μακεδονία-Θράκη, οι οποίες αναπτύσσουν συναφείς δραστηριότητες και θα ωφεληθούν από τη διασύνδεση. Τέλος, αυτό που έχει σημασία και είναι κοινή διαπίστωση όλων, αφορά την εκτίμηση ότι η ελάφρυνση στο τελικό κόστος μπορεί να είναι της τάξης 20-30%.

Το ίδιο ισχύει και για άλλα προϊόντα, που μπορούν εκατέρωθεν να διακινηθούν μέσω της Αλεξανδρούπολης και αποτελούν σημαντικούς κρίκους στην διατροφική αλλά και οικονομική αλυσίδα της ευρύτερης αγοράς της Αν. Μακ-Θράκης (τυροκομικά, κρασιά, τοπικά προϊόντα κα) χωρίς πάντα να υπολογίζουμε την τουριστική ανάπτυξη (τοπική και αλλοδαπή) που μπορεί να ωφελήσει τα μέγιστα. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Καταγγελία: Χωρίς νερό για 12 ώρες η Θερμή

Καμία ενημέρωση στους κατοίκους του χωριού για το πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση του χωριού
ΧΩΡΙΑ

Όχι στις αυξήσεις της ΔΕΥΑΛ από τον Πολιχνίτο

Ψήφισμα εξέδωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πολιχνίτου και εκφράζει την αντίθεση του στις αυξήσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΛ στα τιμολόγια της ύδρευσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαλσαμίδης: Δεν δόθηκαν απαντήσεις για τα μεγάλα έργα της Λέσβου

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα