× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τρεις παρουσιάσεις του πορίσματος του ΚΚΕ για τα Τέμπη

Η Μαρία Κομνηνάκα, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/4/2024

Τρεις παρουσιάσεις του πορίσματος του ΚΚΕ για τα Τέμπη
' χρόνος ανάγνωσης

Τρεις εκδηλώσεις παρουσίασης του πορίσματος του ΚΚΕ για τις αιτίες που οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπτη παραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή 29 Μαρτίου ως την Δευτέρα 1 Απριλίου στη Λέσβο. Την παρουσίαση του πορίσματος έκανε η βουλεύτρια του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα που ήταν μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στο Πολύκεντρο της Κάπης, το Σάββατο 30 Μαρτίου στον Πολιχνίτο και τη Δευτέρα 1 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Κομνηνάκα – αναφέρει δελτίο τύπου του κόμματος - στάθηκε αναλυτικά στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι διαμορφώθηκε ένα εκρηκτικό μίγμα για να φτάσουμε σε αυτό το έγκλημα. Ανέδειξε τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες που προκύπτουν καθ' όλη τη διάρκεια από το έγκλημα μέχρι σήμερα, και μέσα στην Eξεταστική Eπιτροπή που συστάθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικά για την Εξεταστική Επιτροπή η Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε: (...)Ένα έγκλημα που έχει ιστορία…κι αυτό είναι που προσπαθούν επιμελώς και με κάθε μέσο να κρύψουν όλα τα άλλα κόμματα. Γι’ αυτό και η πρόταση του ΚΚΕ συγκέντρωσε το μένος ιδιαιτέρως του ΠΑΣΟΚ που ενοχλήθηκε για το γεγονός ότι μπήκαν στο κάδρο όλες οι κυβερνήσεις που διαμόρφωσαν αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση στο σιδηρόδρομο, οι πολιτικές δηλαδή που διαμόρφωσαν τις συνθήκες που συνέβαλαν αν όχι προδιέγραψαν το έγκλημα.

Βέβαια ξεχνάνε όλοι αυτοί ότι απαίτηση και των ίδιων των συγγενών των θυμάτων είναι να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους τους υπεύθυνους, προσδιορίζοντας και οι ίδιοι στις μηνύσεις τους τους υπαίτιους σε βάθος τουλάχιστον 15ετίας.

Έτσι λοιπόν, η πρωτοβουλία του ΚΚΕ, συνέβαλε καθοριστικά σ’ αυτή την κατεύθυνση. Γιατί παρά βεβαίως τα πολύ συγκεκριμένα όρια που αυτή έχει, λόγω των προκαθορισμένων αρνητικών πολιτικών συσχετισμών, επέτρεψε να έρθουν στην επιφάνεια πολλά και αποκαλυπτικά στοιχεία για την απόδοση τόσο των πολιτικών όσο και κυρίως των ποινικών ευθυνών και μάλιστα σε όλο το εύρος τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Εξεταστική Επιτροπή κράτησε ψηλά στην καθημερινή συζήτηση το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ έδωσε τη δυνατότητα να ακούσει ξανά όλη η Ελλάδα τους συγγενείς των θυμάτων, όλη η Ελλάδα άκουσε τον τραγελαφικό πρώην υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή να χάνει τα λόγια του για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, αλλά και μια σειρά κυνικές παραδοχές που επιβεβαίωσαν την ορθότητα του συνθήματος «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» που αντήχησε απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας στις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις όλης της χώρας.

Ακολούθως το δελτίο τύπου του ΚΚΕ αναφέρει «Στη συνέχεια τονίστηκε η σημασία αυτών των κινητοποιήσεων, η μεγάλη μαζικότητα τους πανελλαδικά, η αμείωτη δράση των συγγενών των θυμάτων, που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για να μην υπάρχει συγκάλυψη.

Αναδείχτηκαν οι ευθύνες των κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ (και Νέας Αριστεράς) και του ΠΑΣΟΚ, της πολιτικής που υλοποίησαν και πρεσβεύουν, τη στήριξή τους στην πολιτική της ΕΕ  που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων γιατί τέτοιος είναι ο χαρακτήρας της.

Στις εκδηλώσεις έγινε πλούσια συζήτηση, απασχόλησε η δράση που πρέπει να αναπτυχθεί από εδώ και μπρος, δόθηκαν απαντήσεις σε πολλά και συγκεκριμένα ερωτήματα που διατύπωσαν οι συμμετέχοντες, ενώ διακινήθηκε ο Ριζοσπάστης με το ειδικό ένθετο που περιλαμβάνει και το πόρισμα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα