× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παράταση αποπληρωμής των εισφορών στον ΕΛΓΑ ζητά το ΚΚΕ

Η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν σχετική ερώτηση στην Βουλή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/4/2024

Παράταση αποπληρωμής των εισφορών στον ΕΛΓΑ ζητά το ΚΚΕ

Να δοθεί παράτασή στην εξόφληση των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ και να υπάρξει συμψηφισμός τους με την αποζημίωση ζητά το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή. Την ερώτηση συνυπογράφει μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος η Μαρία Κομνηνάκα.

Αναλυτικά η ερώτηση του κόμματος αναφέρει:
«Το 2023 οι  αγροτικές καλλιέργειες πανελλαδικά επλήγησαν από πολλά ζημιογόνα αίτια. Αρχικά, οι ανοιξιάτικοι παγετοί, οι απότομες εναλλαγές του καιρού καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης, οι έντονες βροχοπτώσεις τον Μάιο προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες (πάγωμα - κάψιμο καρπιδίων, μυκητολογικές ασθένειες κ.α.) μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών, αμύγδαλων, σταφυλιών, κάστανων κ.α. καθώς και σε αροτραίες καλλιέργειες. Στη συνέχεια το καλοκαίρι, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι καλλιέργειες ήρθαν αντιμέτωπες με χαλάζι αλλά και με τις πυρκαγιές. Το φθινόπωρο οι πλημμύρες Daniel - Elias προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε παραγωγή και σε γεωργικό, κτηνοτροφικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο.

Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι μεγάλες μειώσεις στη βασική ενίσχυση αλλά και οι καθυστερήσεις τόσο στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όσο και στην καταβολή των υπόλοιπων ενισχύσεων ως αποτέλεσμα της ΚΑΠ 2023 - 2027 και του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης που την εξειδικεύει.

Λόγω των παραπάνω, οι αγρότες οι οποίοι έχασαν το εισόδημά τους αδυνατούν να ξοφλήσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές (έτους 2023) στον ΕΛΓΑ, που η προθεσμία τους λήγει στις 31/3, ενώ παράλληλα είναι αντιμέτωποι και με το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έχουν ικανοποιήσει κανένα από τα πάγια αιτήματα των αγροτών, ένα από τα οποία είναι να δίνεται αποζημίωση στο 100% της πραγματικής ζημιάς χωρίς τις απομειώσεις που εφαρμόζει ο ΕΛΓΑ, καθώς επίσης και να γίνεται συμψηφισμός των χρεών, δηλαδή να αποζημιώνονται οι αγρότες και ο οργανισμός να κάνει κράτηση των εισφορών από το ποσό της αποζημίωσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστούν:
- Η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας εξόφλησης των εισφορών του 2023.
- Ο συμψηφισμός των οφειλών των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ με την αποζημίωση.
- Η αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή  και στο αγροτικό τους κεφάλαιο.
- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, η επαρκής κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, στελέχωση του με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης