× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να αναβαθμιστεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Μυτιληνιών στη Σάμο»

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ, Γιατρός και πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου

Δημοσίευση 9/2/2024

«Να αναβαθμιστεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Μυτιληνιών στη Σάμο»

Σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο είναι ονομαστό  το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής Λέσβου που  λειτουργεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου( Διευθυντής ο καθηγητής   του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Νίκος Ζούρος)  με την θεσμική και οικονομική στήριξη πολλών μεταξύ των οποίων  και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τους πρωτοπόρους  της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Λέσβο και ο καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης  κ. Μιχάλης Καπιωτάς που σήμερα υπηρετεί στο νησί μας ως Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Σάμος, δυστυχώς,  δεν έχει Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής και  Ενημέρωσης, δομή  που είναι άκρως απαραίτητη για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και για την Κοινωνία εν γένει.  

Βέβαια, στην κωμόπολη των Μυτιληνιών λειτουργεί, από μακρού, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου που φιλοξενεί ,κυρίως,  παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής ηλικίας πολλών εκατομμυρίων ετών και διαθέτει χώρους αμφιθεάτρου  και μελέτης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μουσείο των Μυτιληνιών  το διαχειρίζεται το Κοινωφελές  Ίδρυμα Ζημάλη και στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχει, βάσει του ιδρυτικού του ΦΕΚ, με εκπρόσωπό του και ο Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Πρόεδρος του Δ.Σ του Ιδρύματος και του Μουσείου είναι ο  Σάμιος ιατρός κ. Ευάγγελος Ζημάλης.

Είναι,  κατά την άποψή μου, ευχής έργο να λειτουργήσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Μυτιληνιών και ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής και  Ενημέρωσης Σάμου και μάλιστα υπό την αιγίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου  και της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού  κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου Κέντρου της Καλλονής Λέσβου, σε κλίμα αμοιβαιότητας, συνεννόησης , αγαστής συνεργασίας  και  αλληλοσεβασμού με τη Διοίκηση του Κοινωφελούς  Ιδρύματος Ζημάλη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα , πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να συμπεριληφθεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Σάμου  στο ομόλογο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκτυο  Γεωπάρκων  και ει δυνατόν στο αντίστοιχο της UNESCO .  

Ειδική ολιγομελής επιτροπή του Δήμου Ανατολικής Σάμου  από αυτοδιοικητικούς, εκπαιδευτικούς, νομικούς και ενδεχόμενα  εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Αιγαίου πρέπει να αναλάβει, με συγκεκριμένο ορίζοντα δράσης,  τη μελέτη , τις επαφές και την εν γένει διαβούλευση περί το σημαντικό αυτό εγχείρημα. 

Εάν υπάρξουν καλή θέληση και όραμα από όλους  ανεξαίρετα τους εμπλεκόμενους  είναι δυνατόν να υπερκεραστούν τα όποια νομικά ή άλλα προβλήματα και να προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης και εξακτινισμού με θετικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες και ολόκληρη τη χώρα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σάμος όπως και η Λέσβος έχει  μεγάλη , ενδιαφέρουσα  και εν πολλοίς παράλληλη παλαιοντολογική και γεωλογική ιστορία όπως αναδεικνύεται από την απολιθωμένη πανίδα της στο Ανατολικό της τμήμα και από τα  διάσπαρτα ευρήματα απολιθωμένης χλωρίδας στην περί το Καρλόβασι περιοχή της, στα δυτικά.

Τα παλαιοντολογικά εκθέματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου στους Μυτιληνιούς και η διάσπαρτη  απολιθωμένη χλωρίδα της Δυτικής Σάμου αποτελούν δημόσια αγαθά κι ας ανευρίσκονται, στεγασμένα ή εκτεθειμένα  ή ακόμα και θαμμένα   σε ιδιωτικούς χώρους. 

Είναι καιρός να επιχειρήσουμε τη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση τους  κατά τρόπο χρήσιμο και ωφέλιμο.  

Η  Κοινωνία των νησιών μας πρέπει, επί τέλους, να το τολμήσει συντονισμένα και να το διεκδικήσει με τα δυναμικότερα και προσφορότερα μέσα.

Οι νέες  αυτοδιοικητικές αρχές έχουν τον πρώτο λόγο .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Κωστής Καρπόζηλος λέει «Ιστορίες στο Νησί»

Οι πληθυσμιακές μετακινήσεις του 20ου αιώνα και οι διαδρομές του ελληνικού κομμουνισμού μέσα σ’ αυτές
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κεντροαριστερά όπως μπαίνεις ή όπως βγαίνεις;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος ε.α
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δρόμοι ηρώων

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Γιόρτασε το «Ν» και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Στη ζεστή ατμόσφαιρα των Κεντρικών Λυκείων, με την παρουσία φορέων, αυτοδιοικητικών, δημοσιογράφων και φίλων πραγματοποιήθηκε ουσιαστική συζήτηση για τις προκλήσεις της σύγχρονης ενημέρωσης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ας μιλήσουμε με αριθμούς

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Τα προβλήματα συνταξιούχων και εργαζομένων είναι κοινά»

Στην εκπομπή ΠΕΚ-τες του Γιάννη Ζαφειρίου, μίλησε η Κατερίνα Καλαρουτάκου, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου.
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι ΠΕΚ‑τες, συζητούν για τα προβλήματα των συνταξιούχων

Προσκεκλημένη σήμερα στις 5 το απόγευμα στην εκπομπή του Γιάννη Ζαφειρίου είναι η Κατερίνα Καλαρουτάκου, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αβελάρδος και Ελοΐζα: Ένας Ανεξίτηλος Έρωτας

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το νοσοκομείο της Σάμου ένα βήμα πριν την κατάρρευση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός και πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εμπόριο τίτλων

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος