× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει την παραγωγή ελαιολάδου

Επιστημονική έρευνα ανέλυσε τα δεδομένα των σοδειών από 66 ιταλικές επαρχίες κατά την περίοδο 2006 - 2020 και από αυτή την ανάλυση αποκαλύφθηκαν οι παράγοντες εκείνοι που προκάλεσαν τις χειρότερες σοδειές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2024

Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει την παραγωγή ελαιολάδου

Βραχυπρόθεσμα σενάρια στα οποία μπορούν να στηριχθούν επενδύσεις, η λήψη αποτρεπτικών μέτρων και η ανάληψη δράσης με αγρονομικές πρακτικές θα έχουν στη διάθεσή τους με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι παραγωγοί ελαιόλαδου, χάρη σε διεθνή ερευνητική ομάδα.
Η μεικτή ερευνητική ομάδα από το Ιταλικό Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο (CNR), την Υπηρεσία για τις Νέες Τεχνολογίες, την Ενέργεια και την Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΝΕΑ) και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, κατάφεραν να αναπτύξουν έναν αλγόριθμο που μάλιστα είναι διαθέσιμος προς κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της σοδειάς ενός ελαιώνα με βάση και τα κλιματικά δεδομένα στην συγκεκριμένη περιοχή.
Ο αλγόριθμος έμαθε να κάνει τις προβλέψεις αυτές βασιζόμενος σε δεδομένα της τελευταίας 15ετίας από την Ιταλία και στην ουσία βρήκε τον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα κλιματικά φαινόμενα επηρεάζουν τις σοδειές. Ο αλγόριθμος αναλύει τα καιρικά μοτίβα κατά την περίοδο του κύκλου ανάπτυξης της ελιάς και έτσι οι ερευνητές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν πιθανούς κλιματικούς κινδύνους και πως αυτοί επηρεάζουν την παραγωγή.
Συνολικά αναλύθηκαν τα δεδομένα των σοδειών από 66 ιταλικές επαρχίες κατά την περίοδο 2006-2020 και από αυτή την ανάλυση αποκαλύφθηκαν οι παράγοντες εκείνοι που προκάλεσαν τις χειρότερες σοδειές. Η έρευνα όμως δεν σταμάτησε στην ταυτοποίηση των παραγόντων κινδύνου, αλλά πήγε ένα βήμα παρακάτω και στην συνέχεια ομαδοποίησε αυτές τις διαφορετικές μεταβλητές ανά δίμηνο, φτιάχνοντας μια λίστα μεταβλητών και εξετάζοντας πως αυτές αλληλεπιδρούσαν μέσα στον χρόνο. Έτσι κατάφεραν να μπορούν να παρέχουν μια βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη, η οποία όπως τονίζουν είναι τρεις φορές πιο ακριβής και καλύτερη από ότι αν είχαν κάνει ανάλυση με μια μόνο μεταβλητή.
Στην συνέχεια εξέτασαν ποιες είναι οι εποχικές κλιματικές μεταβλητές που είτε δίνουν κακές σοδειές είτε υπερβολικά καλές και άφησαν εντελώς στην άκρη αυτές που έδιναν σοδειές στον κοντά στον μέσο όρο. Αυτό, το να εξετάσουν δηλαδή το ελάχιστο και το μέγιστο, τους έδωσε την δυνατότητα να εστιάσουν ουσιαστικά στα αποτελέσματα που έχουν οι κλιματικές μεταβλητές στην παραγωγή, ανεξάρτητα από το τι κάνει ο κάθε παραγωγός.

Και για το δάκο
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως εάν ο αλγόριθμος συνεχίσει να εκπαιδεύεται με περισσότερα γεωγραφικά δεδομένα τόσο πιο «γενικές» θα γίνονται οι προβλέψεις που κάνει και άρα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλίμακα κράτους ή και ακόμα μεγαλύτερη.
Το θέμα ανέδειξε η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Olive Oil Times, όπου η ερευνήτρια που συμμετείχε στην έρευνα, Αριάνα Ντι Πάολα ανέφερε πως: «Εργαζόμαστε στο να καταλάβουμε τους κλιματικούς δείκτες που μπορούν να πυροδοτήσουν κακές συνθήκες και την συναφή πιθανότητα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την παραγωγή της ελιάς. Παραδείγματα τέτοιων δεικτών είναι οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου ή τις υψηλές θερμοκρασίες των χειμώνα που μπορεί να μεταβάλλουν τον κύκλο της ελιάς και να έχουν αντίκτυπο στην ανθοφορία και την επικονίαση. Το να κατανοήσουμε την εποχικότητα κάθε στιγμή, μας δίνει την δυνατότητα να προβλέψουμε τι θα πρέπει να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον. Αυτά είναι βραχυπρόθεσμα σενάρια στα οποία μπορούν να στηριχθούν επενδύσεις, λήψη αποτρεπτικών μέτρων και η ανάληψη δράσης με αγρονομικές πρακτικές».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότεροι επιβάτες λιγότερες πτήσεις

Αύξηση 7,4% της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης αλλά μείωση κατά 4,4% των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Τέντες με στυλ και γούστο για σκιά χειμώνα‑καλοκαίρι!

Το κατάστημα Τέντες Αγιασωτέλλη στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 12 προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες από το 1978 καλύπτοντας όλες τις ανάγκες και επιλογές για τέντες και σκίαση
ΑΓΟΡΑ

Eιδικές εκπτώσεις στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας

Συνεργασία Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Χρηματοδότηση για 24 αμπελουργούς Λέσβου και Λήμνου

Εντάσσονται στο πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων 2023 – 2024. Δείτε εδώ τις εκτάσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα και τις χρηματοδοτήσεις που θα δοθούν
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάσχα χωρίς ανάσταση για τους αγρότες βλέπει η Νέα Αριστερά

Αμφισβητεί την δυνατότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει τα 700 εκατ. ευρώ των αγροτικών επιδοτήσεων το Πάσχα το Δίκτυο Αγροτικής Πολιτικής της Νέας Αριστεράς
ΕΛΛΑΔΑ

Στο 13% του ΑΕΠ η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τη «Συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023».
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου

Μέχρι τις 26 Απριλίου η κατάθεση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους αμπελουργούς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έως 65.000 τουρίστες από την Ευρώπη αναμένει η Λέσβος

Νέα αύξηση των αφίξεων τουριστών με τσάρτερ για το 2024 αναμένει ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς και σημειώνει την ανάγκη να γίνει σωστή διαχείριση τις περιόδους αιχμής.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοδο του πληθωρισμού στο 3,2%

Πάρτι αισχροκέρδειας στην αγορά των τροφίμων. Παταγώδη αποτυχία των κυβερνητικών μέτρων για την ακρίβεια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Λιγοστά τα παγκόσμια αποθέματα ελαιολάδου

Αλλά οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν. Αποχή από την αγορά του ελαιολάδου κάνουν οι έμποροι
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η χορήγηση de minimis σε κληρονόμους θανόντων αγροτών

Δείτε εδώ τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομισθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ