× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χαμηλές αποδόσεις ελαιολάδου στη Λέσβο

Παλιές και νέες μέθοδοι συγκομιδής του καρπού αξιοποιούνται από τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 5/12/2023

Χαμηλές αποδόσεις ελαιολάδου στη Λέσβο

Αρχές Δεκεμβρίου και η παραγωγή ελαιολάδου στην Λέσβο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο ελάχιστα είναι τα φορτηγά και τα ημιφορτηγά  που κυκλοφορούν στους δρόμους του νησιού φορτωμένα με καρπό ή δοχεία (λαγίνες κατά την τοπική διάλεκτο) με ελαιόλαδο που μεταφέρεται από τα ελαιοτριβεία προς τα σπίτια των παραγωγών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλά είναι τα ελαιοτριβεία του νησιού που υπολειτουργούν, δηλαδή λειτουργούν λίγες μέρες την εβδομάδα καθώς είναι περιορισμένες οι ποσότητες καρπού που προσκομίζονται για άλεση. Το πρόβλημα της ακαρπίας, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη δακοπροσβολή, άλλες ασθένειες (βλέπε σαπιοβούλα) και τις ανεμοθύελλες του Νοεμβρίου, έχουν περιορίσει κατά πολύ τον καρπό πάνω στα ελαιόδεντρα του νησιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες των ελαιοκτημάτων σπεύδουν να μαζέψουν τον καρπό μόνοι τους ή με την βοήθεια των μελών των οικογενειών τους. Αποφεύγουν (όσο είναι δυνατό) την πρόσληψη εργατών γης, για να μειώσουν το κόστος συγκομιδής.

Χαμηλές αποδόσεις ελαιολάδου

Μεγάλο πρόβλημα για την φετινή χρονιά, στο νησί της Λέσβου, αποδεικνύονται οι χαμηλές αποδόσεις σε ελαιόλαδο. Συχνά πυκνά ελαιοπαραγωγοί δηλώνουν ότι για κάθε 6 ή 7 κιλά ελιές πήραν ένα κιλό ελαιόλαδο. Λίγοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί που δηλώνουν ότι πήραν 1 κιλό λάδι σε 4 – 5 κιλά ελιές που άλεσαν. Ας σημειωθεί πως οι ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στην Λέσβο (Κολοβή, Αδραμυτινή, Λαδολιά, στους ξερικούς ελαιώνες του νησιού, έχουν την δυνατότητα να δώσουν μέχρι και 1 κιλό λάδι ανά 3 κιλά καρπού, όταν έχουν σωστή θρέψη και τις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι  υψηλές θερμοκρασίες, όλους τους μήνες του φθινοπώρου και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, έχουν ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η δραστηριότητα του δάκου. Έτσι οι λιγοστές ποσότητες ελαιολάδου που έχουν παραχθεί ως τώρα (4 Δεκεμβρίου), σε μεγάλο ποσοστό είναι παρθένα ελαιόλαδα, ενώ η παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι μειωμένη.

Συγκομίζονται όλες οι ελιές

Ένα στοιχείο που οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής μεγάλης οξύτητας ελαιολάδων στην Λέσβο, την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο είναι οι καλές τιμές παραγωγού για τα βιομηχανικά ελαιόλαδα. Πολλοί ελαιοπαραγωγοί έχουν απλώσει δίχτυα κάτω από τα δέντρα τους και απλά περιμένουν να πέσει ο καρπός για να προχωρήσουν στην συγκομιδή του. Οι παραγωγοί που δεν έχουν στρώσει δίχτυα, συγκομίζουν τον καρπό με τα χέρια. Πρόκειται για πρακτικές που ακολουθούνταν πριν από πολλές δεκαετίες από τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, επανήλθαν ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών παραγωγού και του χαμηλού επιπέδου εκμηχάνισης της συγκομιδής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ελαιοπαραγωγοί που δίνουν έμφαση στην παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου φροντίζουν παράλληλα με το ράβδισμα να συγκομίζουν τον καρπό που έχει πέσει πρόωρα στο έδαφος. Ελαιοτριβέας, δήλωσε «μαζί με κάθε μόδι ραβδιστές ελιές (τοπική μονάδα μέτρησης που αντιστοιχεί σε 500 κιλά) μας φέρνουν και δύο τσουβάλια ελιές από την χαμάδα».

Τα ελαιοτριβεία αλέθουν χωριστά τις ελιές που έχουν πέσει στο έδαφος από τις ραβδιστές. Ώστε να διαφυλαχτεί η παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου του νησιού. Ο μεγαλύτερος όγκος έξτρα παρθένου ελαιολάδου που παράγεται αυτή την περίοδο πηγαίνει στις οικιακές αποθήκες των ελαιοπαραγωγών. Τα βιομηχανικά ελαιόλαδα πωλούνται άμεσα και τα έσοδα χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν τα κόστη της συγκομιδής (αλεστικές, καύσιμα, μεροκάματα εργατών κλπ).

Επιστροφή στους ελαιώνες

Παράλληλα με την συγκομιδή του καρπού σε εξέλιξη βρίσκονται και οι καλλιεργητικές εργασίες στους ελαιώνες της Λέσβου. Πολλοί είναι εκείνοι που «επέστρεψαν» στα ελαιοκτήματά τους μετά από πολλά χρόνια. Έτσι τούτη την περίοδο προχωρούν σε εκτεταμένες καλλιεργητικές φροντίδες. Κόβουν πουρνάρια και ασκίστες, κλαδεύουν ή κάνουν καρατομήσεις σε γέρικα δέντρα, καίνε κλαδιά και επισκευάζουν τις αναβαθμίδες.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής