Μαθητές της Αγιάσου έγιναν δημοσιογράφοι για τον Καστανιώνα τους!
Η Visit Agiasos φτιάχνει ένα ζωντανό μουσείο, διασώζωντας τη συλλογική μνήμη, μαζί με το λαογραφικό μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 6/12/2023
Μοναδικές εμπειρίες έζησαν μαθητές και μαθήτριες από την Ε τάξη του δημοτικού σχολείου έως την Α Λυκείου της Αγιάσου, που έγιναν δημοσιογράφοι για να πάρουν συνεντεύξεις από τους παππούδες και τις γιαγιάδες της περιοχής τους, ώστε να γνωρίσουν οι ίδιοι και να μεταφέρουν στο κοινό τα βιώματα και τα οφέλη που προσέφερε αιώνες, αλλά και επί κατοχής ο Καστανιώνας της Αγιάσου.
Εκτεινόμενος σε 11.0000 στρέμματα προσέφερε ακόμα και αλεύρι στους Αγιασώτες επί γερμανικής κατοχής. Όλα αυτά τα μάθαμε μιλώντας στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm, με την Τούλα Μακρέλλη, πρόεδρο της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Visit Agiasos που είχε μια ευφάνταστη ιδέα. Την ιδέα αυτή επικρότησε και επιχορηγεί το υπουργείο Πολιτισμού και γίνεται σε συνεργασία με το λαογραφικό μουσείο του Αναγνωστηρίου Αιγιάσου για δράσεις που αφορούν τη Νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά, με θέμα «Το ζωντανό Μουσείο του Καστανιώνα» Αγιάσου Λέσβου.
Με την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Ψυχολογίας Αναστασίας Ζήση, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μαθητές και μαθήτριες από την Ε τάξη του Δημοτικού Σχολείου έως την Λυκείου της Αγιάσου έκαναν επτά δίωρα σεμινάρια για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Εγιναν δημοσιογράφοι και πήραν συνεντεύξεις από παππούδες και γιαγιάδες του χωριού τους, τους «πληροφορητές» τους και έμαθαν τα οφέλη που απέφερε επί δεκαετίες ο Καστανιώνας στους Αγιασώτες και τις Αγιασώτισσες. Την παραγωγή των podcasts έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Σπάθης Τεχνικός Διεύθυνσης εργαστηρίου εικόνας, ήχου και πολιτιστικής αναπαράστασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στις 6 το απόγευμα, στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Αγιάσου.
Μπορείτε να παρακοουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη: