× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με συγχωρείτε το γνωστό Σημίτη δε βράβευσαν όλοι ετούτοι;

Σε μια ομολογουμένως λαμπρή εκδήλωση βραβεύτηκε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Το 2045 σε μια αντίστοιχη εκδήλωση θα βραβεύουμε τον τιτανομέγιστο Κυριάκο Μητσοτάκη - Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Ταξίαρχος σε αποστρατεία

Δημοσίευση 9/11/2023

Με συγχωρείτε το γνωστό Σημίτη δε βράβευσαν όλοι ετούτοι;

Τη Δευτέρα το απόγευμα σε μια ομολογουμένως λαμπρή εκδήλωση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού βραβεύτηκε ο πρώην Πρωθυπουργός (από το 1996 έως το 2004) Κώστας Σημίτης. Την εκδήλωση  οργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό Μεταρρύθμιση, με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Δηλώνω ευθαρσώς μπούφος διότι δεν γνώριζα κανέναν από τους φορείς αυτούς αλλά ευτυχώς υπάρχει το διαδίκτυο για να γινόμαστε σοφότεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» με σημαινων μέλος και διοργανώτρια την κ. Άννα Διαμαντοπούλου.Όλοι οι άλλοι Γερμανοί, Ιρλανδοί, Ιταλοί και λοιποί ευρωπαίοι, πρώην Υπουργοί, Πρωθυπουργοί και τραπεζίτες, φιλέλληνες που θέλουν το καλό μας.

«Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ» ένα thinktank, δηλαδή μια δεξαμενή σκέψης, δηλαδή με πιο απλά λόγια κάποιοι που πληρώνονται από κάποιους άλλους, αφανείς, για να παράγουν σκέψη και να διαμορφώνουν απόψεις, όμορφα πράγματα δημοκρατικά και αγγελικά πλασμένα.

«Περιοδικό Μεταρρύθμιση» ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με εκδότη των κ. Γιάννη Μεϊμάρογλου στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, δικό μας παιδί της Αλλαγής και τέλος «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών» μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο, όπως μας λέει η ίδια,«την προώθηση καινοτόμων ιδεών για βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Ιδρυτής της ο κ. Συμεών Τσομώκος μεταξύ άλλων και ιδρυτής του Ελληνο-Αμερικάνικου Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Σύμβουλος επί Εμπορικών Θεμάτων στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα (1973-1980) και Διευθύνων Σύμβουλος στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (1980-1997). Έτσι για να μην ακούμε ποιοι βραβεύουν και δεν έχουμε ιδέα πόσο σημαντικοί είναι. Τόσο σημαντικοί που εγώ προσωπικά εκθαμβώθηκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελαροπούλου, ο Πρωθυπουργός μας, φυσικά ο κ. Ανδρουλάκης κι ένα σωρό άλλοι επίσημοι. Πολλοί από το ΠΑΣΟΚ το παραδοσιακό, που ξεπετάχτηκαν σαν τις μούμιες μετά από ανασκαφή αρχαιολόγων, ο κ. Λαλιώτης, ο κ. Κακλαμάνης, ο κ. Βενιζέλος.

Παρακολούθησα, όσο άντεξα, liveτην εκδήλωση και δεν κρατιέμαι να κάνω κάποιες απλές επισημάνσεις. Πρώτα από όλα, προσωπικά, όταν βλέπω οποιαδήποτε εκδήλωση με πάνω από 100 – 200 γραβατωμένους «κουμπώνομαι» αισθάνομαι εκτεθειμένος, σαν να βρίσκομαι ανάμεσα σε ληστές που θέλουν να μου κλέψουν το πορτοφόλι. Αλλά αυτό αποτελεί δικό μου ψυχικό πρόβλημα και οφείλω να το αντιμετωπίσω.

Από την άλλη ακούγοντας όλους εκείνους τους διθυράμβους και τις θριαμβολογίες για τον κ. Σημίτη αρχικά αισθάνθηκα ελαφρώς ηλίθιος, διότι είχα στο μυαλό άλλη εικόνα δεν τον είχα συγκαταλέξει ανάμεσα στους σημαντικότερους Έλληνες της σύγχρονης ιστορίας και μάλλον πρέπει να έκανα λάθος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μας μίλησαν πολλοί, ο κ. Στουρνάρας, ο κ. Παύλος Τζήμας, πρέσβεις και έγκριτοι επιστήμονες που εξήραν το έργο του μεταρρυθμιστή, του πρωτοπόρου, αυτού που μας έβαλε στο ευρώ και την ΟΝΕ, αυτού που επί των ημερών του έγιναν μεγάλα έργα, ενός οξυδερκή ανθρώπου ταγμένου στο καλό της πατρίδας κι ένα σωρό άλλα τέτοια συγκινητικά. Λόγια που θα τα διαβάζουν μετά από 100 χρόνια σαν ο ίδιος θα είναι άγαλμα και δρόμος και πλατεία ίσως και Ίδρυμα, γιατί όχι, όπως πολλοί άλλοι.

Επίσης, προβλήθηκε βίντεο με ύμνους από τον Bill Clinton,που αφού ξεμπέρδεψε από Πρόεδρος των ΗΠΑ αξέχαστος λόγω Μόνικας Λεβίνσκι τώρα πληρώνεται αδρά για να δίνει ομιλίες, χωρίς ευτυχώς να παίζει και σαξόφωνο. Βίντεο έστειλε και ο κ. ΓΑΠ Γιώργος Παπανδρέου, εκείνος που είχε διαγράψει το Σημίτη από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα μετά από χρόνια ποιος τα θυμάται όλα αυτά; Περασμένα ξεχασμένα και ότι είπαμε μεταξύ μας ψωμί κι αλάτι.

Έκλεισα το live της εκδήλωσης και προσπάθησα κι εγώ να θυμηθώ. Αλήθεια, επί των ημερών Σημίτη δεν έγινε το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου; Τότε που η μισή Ελλάδα έχασε τις οικονομίες της και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία φαλίρισαν; Με δικές του προτροπές για το θαύμα του χρηματιστηρίου δεν επενδύαμε τρομάρα μας και τελικά κανείς υπεύθυνος δεν την πλήρωσε και την πληρώνουμε εμείς χρόνια;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επί των ημερών του δε ξοδεύτηκαν 12 τρις εκατομμύρια δραχμές δηλαδή 37 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς και μπήκε φυλακή ο αείμνηστος Τσοχατζόπουλος ενώ και ο ίδιος κατηγορήθηκε για εμπλοκή του στο σκάνδαλο με μίζες από Γερμανικές εταιρίες στα εξοπλιστικά,κάτι το οποίο διερευνάται από την Εισαγγελία της Βρέμης όπως γράφει στο Wikipedia;

Επί των ημερών του δεν πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με κόστος 10 δισεκατομμύρια ευρώ που θεωρείται ένας από τους λόγους που οδηγηθήκαμε στην χρεωκοπία; Αυτόν δεν έλεγε ο πατέρας Μητσοτάκης και ο Κωστάκης Καραμανλής «αρχιερέα της διαπλοκής» και τώρα 20 χρόνια μετά ο κ. Κυριάκος παρίσταται στα επινίκια και τη βράβευσή του; Αυτός δεν είναι που έκανε τα «Μεγάλα Έργα» που οι προϋπολογισμοί διπλασιάζονταν οι πολλαπλασιάζονταν και κονόμησαν για γενιές και γενιές οι «νταβατζήδες» που πάλι μας έλεγε ο Κωστάκης Καραμανλής πως θα τους πολεμούσε αλλά ματαίως; Τα έργα όπως Μετρό, Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, Εγνατία Οδός, όλα πουλημένα από τότε σε ιδιώτες, με τα έσοδα τους να πηγαίνουν σε Γερμανούς, Άγγλους, Γάλλους και Πορτογάλους. Να μη μιλήσω για τα Ολυμπιακά ακίνητα που σαπίζουν «Το σπίτι της πάλης» και το στάδιο «Μπάμπιγκτον» και οι πίστες «Κανόε Καγιάκ» όμορφοι υδροβιότοποι για βατράχια, νυχτερίδες και αράχνες.

Αυτός τέλος δεν είναι που κατηγορήθηκε πως παραποίησε τα στοιχεία για την είσοδό μας στην ΟΝΕ και τη ζώνη του ευρώ όπως αποκαλύφθηκε μετά από χρόνια από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία; Όμως δε βαριέσαι ο στόχος επετεύχθη μπήκαμε στο ευρώ, πλουτίσαμε, γέμισαν οι τσέπες μας πρώτα κι ύστερα «μαζί τα φάγαμε» που είπε και ο άλλος αείμνηστος κολλητός του ο Θόδωρος και δυστυχώς «επτωχεύσαμεν».

Ίσως δε θα τα θυμάμαι καλά και είναι αλλιώτικά τα πράγματα, για να το λένε τόσο σπουδαίοι ομιλητές, για να χειροκροτεί από κάτω ο κ. Κυριάκος και η κ. Κατερίνα.Τι ξέρω εγώ ο άσχετος μπορεί να μιλάμε για κανέναν άλλον.

Πολύ θα ήθελα να ξέρω στο ακροατήριο μήπως ήταν και ο κ. Τσουκάτος ο «Στρατηγός» όπως τον έλεγαν τότε, εκείνος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ (1996 και 1999) και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 1996 και 2000. Αυτός που κατηγορήθηκε για το σκάνδαλο Siemensκαι πως μετέφερε δις στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, αυτός που δικάστηκε αλλά αθωώθηκε πανηγυρικά. Κάπου εκεί κάτω θα ήταν κι αυτός ο καψερός και απορώ που δεν τον βράβευσαν αντάμα.

Μετά από αυτό το event μου λύθηκαν πολλές απορίες. Αρκεί να περάσουν 20 χρόνια όχι παραπάνω και ξεχνιούνται όλα τα άσχημα στην πολιτική, δεν είναι το ίδιο όπως στη ζωή ή τον έρωτα. Τότε γίνεσαι ήρωας, σε θυμούνται μονάχα για τα καλά, βαπτίζεσαι στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ και βγαίνεις άσπιλος και αμόλυντος ως αγνή παρθένα.

Τώρα να σας πω την αμαρτία μου με όλα αυτά χάρηκα γιατί μου αρέσουν πολύ τα πανηγυράκια και οι βραβεύσεις αλλά στη σκέψη πως ενδεχομένως το 2045 σε μια αντίστοιχη εκδήλωση θα βραβεύουμε τον τιτανομέγιστο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη μια ελαφριά ανατριχίλα την αισθάνθηκα….. αλλά αυτό είναι δικό μου πρόβλημα και θα μου περάσει.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου