× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μέσα στην Αθήνα να ακουστεί καλά, θέλουμε Υγεία σε όλα τα νησιά»

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΡΗΓΑΣ, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ, Γραμματέας της Τ.Ε. Λέσβου

Δημοσίευση 4/11/2023

«Μέσα στην Αθήνα να ακουστεί καλά, θέλουμε Υγεία σε όλα τα νησιά»

Η εκρηκτική κατάσταση στην Υγεία βγάζει τους νησιώτες στον δρόμο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν πολλαπλασιαστεί τα τραγικά περιστατικά λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, που διαδοχικά υποβάθμισαν νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι αλήθεια ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι ενέργειες των νησιωτών για να καλυφθούν τα κενά, με χαρακτηριστικά παραδείγματα στη Λέσβο την Επιτροπή Κατοίκων στον Πολιχνίτο, τις ενέργειες των φορέων σε Μανταμάδο, Καλλονή, Αντισσα αλλά και τις κινητοποιήσεις στο Βοστάνειο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πρωτοστάτησαν μέσα σε φορείς, συλλόγους και σωματεία, για να γίνει πλατιά ενημέρωση σε χώρους δουλειάς, για να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, όχι μόνο για να δυναμώσει ο αγώνας για την Υγεία που έχουμε ανάγκη αλλά και για να γίνει πιο συντονισμένος, πιο αποτελεσματικός.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου η κοινή πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων στο Αιγαίο γι' αυτό και έχει αγκαλιαστεί από πλήθος φορέων. Ούτε είναι τυχαίο ότι ο συσχετισμός που υπάρχει στα Εργατικά Κέντρα, που σταθερά σηκώνουν στις πλάτες τους το μέτωπο της Υγείας, είναι ευνοϊκός. Ομως, είναι αξιοπρόσεκτο ότι υπάρχουν δυνάμεις - απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής, που υπονομεύουν αυτήν την πρωτοβουλία, παρουσιάζουν τις κινητοποιήσεις χωρίς μαζικότητα, ενώ έκαναν τα πάντα για να είναι πράγματι χωρίς μαζικότητα, θέλοντας να στηρίξουν το αφήγημα ότι η κοινωνία είναι αδιάφορη (άρα αυτή φταίει για ό,τι της συμβαίνει και όχι η εφαρμοζόμενη πολιτική).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτήν την κοινωνία όμως προσπαθούν να κρατήσουν στην άγνοια και την απάθεια, γιατί αυτή η κοινωνία τούς φόβισε όταν βροντοφώναξε «`Η τα κέρδη σας ή οι ζωές μας», αυτή η κοινωνία ξεσηκώθηκε για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και για τα άλλα «Τέμπη», όπως οι δύο νεκροί που έχει το νησί μέσα στο 2023 και μάλιστα από το ίδιο χωριό.

Η κινητοποίηση στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη, το αντάμωμα νησιωτών με τους συντοπίτες τους στην πρωτεύουσα, είναι η κορύφωση σειράς κινητοποιήσεων για να δοθεί λύση στο οξυμένο ζήτημα της Υγείας. Δεν είναι όμως η τελευταία, γιατί έχουμε τη θέληση να μείνουμε στον τόπο μας, να είμαστε υγιείς και ασφαλείς. Δεν μπορεί η ζωή μας να μπαίνει σε κανένα ζύγι «δημοσιονομικό» ή όπως αλλιώς το ονομάζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, για να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη πραγματικότητα που επιβάλλουν: Οτι η Υγεία είναι εμπόρευμα και θα την έχουμε μόνο με μεγάλη τσέπη. Το δικαίωμα στη δωρεάν και πλήρη υγειονομική πρόληψη και περίθαλψη είναι το αυτονόητο δικαίωμά μας στη ζωή εν έτει 2023.

Η επιτυχία και αυτής της κινητοποίησης στο υπουργείο Υγείας θα δώσει ώθηση και ηθικό για νέους αγώνες των νησιωτών, για δυνάμωμα της πάλης, για να σπάσουν η μοιρολατρία και το «τίποτα δεν γίνεται», που τόσο πολύ βολεύει τα κοράκια της ιδιωτικής Υγείας για να «γίνεται ό,τι χρειάζεται για να κερδοφορούν».

Το μεγάλο μας μήνυμα είναι ξεκάθαρο, από τη Λήμνο έως τη Ρόδο και θα ακουστεί δυνατά και στην Αθήνα, μαζί με τους συλλόγους και τους φορείς των νησιωτών στην πρωτεύουσα. Δεν θα περιμένουμε την επόμενη χαμένη ζωή, δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο, δεν θα υποταχθούμε στην εγκατάλειψη. Ας το φωνάξουμε πιο πολλοί και πιο δυνατά, στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*