× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στους δρόμους για την Υγεία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 4/11/2023

Στους δρόμους για την Υγεία
' χρόνος ανάγνωσης

Δεν πάει άλλο! Φωνάζουν - φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη οι κάτοικοι οι Αιγαίου. Το «πάμε και όπου βγει» στη πατρίδα μας το έχουμε πληρώσει, ήδη, πολύ ακριβά. Δεν γίνεται να πορευτούμε άλλο μ' αυτό.

Κραυγή αγωνίας σηκώθηκε απ' όλο το  Αιγαίο. 144 φορείς από Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κω, Ρόδο, Λέρο, Σαντορίνη, Πάρο, Σύρο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Κύθνο, και Μήλο συντονίστηκαν και σήκωσαν ψηλά τη σημαία του αγώνα. Του αγώνα για να μπορέσουμε να ζήσουμε στον τόπο μας, στα νησιά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε,  λένε - λέμε, με νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, ελλείψεις σε ειδικότητες . Χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα όπως μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι ακόμα και ακτινολογικά μηχανήματα. Κέντρα Υγείας με τεράστιες ελλείψεις. Χωριά και ολόκληρες περιοχές χωρίς γιατρό, απέχοντας ακόμα και 1ώρα  δρόμο από την πλησιέστερη , έστω και υποβαθμισμένη, δομή υγείας. Χωρίς επαρκή στόλο και προσωπικό του ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα να χάνονται συμπολίτες μας, να έχουμε τραγικές εικόνες ασθενών που μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Σκέψου, λένε - λέμε ακόμα, μπορεί ολόκληρα νοσοκομεία να είναι χωρίς αναισθησιολόγο, όπως συμβαίνει στην Ικαρία και στη Λήμνο; Μπορεί να να υπάρχει πολυδύναμο ιατρείο με 1 (!) γιατρό, που μάλιστα καλείται να κάνει εφημερίες και αλλού, όπως συμβαίνει στις Ράχες της Ικαρίας; Γίνεται σε ολόκληρα νησιά να λείπουν σημαντικές ιατρικές ειδικότητες όπως το να μην υπάρχει κανένας οφθαλμίατρος, ωτορινολαρυγγολόγος κ.α σε όλο το νησί της Σάμου; Να μην υπάρχει μικροβιολόγος ή γυναικολόγος ή χειρουργός στη Πάρο με τεράστια εισροή τουριστών;

Είναι δυνατόν σημαντικός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός να μην υπάρχει, οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός ( στρώματα, σεντόνια κλπ ) να είναι διαλυμένα ή να μην υπάρχει αξονικός τομογράφος το 2023 όπως στη Σάμο; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αντίστοιχα ερωτήματα είναι πολλά και συμβαίνουν σε όλα τα νησιά.

 

Οι φορείς, από τα νησιά που συντονίστηκαν, στο κοινό πλαίσιο πάλης που συμφώνησαν, λένε κι άλλα πολλά και στο τέλος θέτουν το πλαίσιο διεκδίκησης που αφορά την λειτουργία των Νοσοκομείων, την λειτουργία των Κέντρων Υγείας, την λειτουργία του ΕΚΑΒ και ζητήματα που αφορούν την Πρόνοια και την Πρόληψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Και το πλαίσιο πάλης καταλήγει:«Δεν συμβιβαζόμαστε. Ξέρουμε ότι ο λαός σώζει τον λαό και παίρνουμε ξανά την κατάσταση στα χέρια μας. Ερχόμαστε στην Αθήνα και απαιτούμε λύσεις τώρα. Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών με γενναία κρατική  χρηματοδότηση».

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καθημερινές γυναικείες ιστορίες από τη Λέσβο των αρχών του 20ού αιώνα

Όπως αποτυπώθηκαν στον τοπικό Τύπο- Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και η ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αλήθεια για την χορήγηση ενισχύσεων σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, μέλος του Αγροτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 23/7/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διασχίζοντας τους πολιτισμούς μέσω της τροφής

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθ. Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Υπεύθυνη «απεριόριστα και εις ολόκληρον»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ,Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Οσμή καπνού στη Μυτιλήνη από τις πυρκαγιές στην Τουρκία

Δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας την Τρίτη, ιδίως στο Τσανάκκαλε, την Εντίρνε (Αδριανούπολη) και την Κόνια (Ικόνιο)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνήμη Στράτη Μυριβήλη

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΣ, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ενέργειες από την Τουρκία για αναγνώριση της ξυλοναυπηγικής στην Αυλη Κληρονομιά της UNESCO

Η πρόεδρος του «Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα παρουσιάζει το έργο για τους τελευταίους μαστόρους των ταρσανάδων και καλεί την πολιτεία να δράσει πριν να είναι αργά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σε πλήρη κατάρρευση οι δομές δημόσιας ψυχικής υγείας σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους Κορσεών

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ