× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το στοίχημα της ανάπτυξης

Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΟΥΜΠΗΣ, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Αλκιβιάδη Στεφανή

Δημοσίευση 2/10/2023

Το στοίχημα της ανάπτυξης

Το έχουμε μάθει από το Δημοτικό: το κλάσμα, στην πρακτική αριθμητική, είναι ‘άτιμο πράγμα’. Είναι δύο αριθμοί που από μόνοι τους έχουν αξία, αλλά η αλήθεια αποκαλύπτεται όταν διαιρέσεις τον πρώτο με τον δεύτερο. Εάν, για παράδειγμα, έχεις στην τράπεζα 1 εκατομμύριο ευρώ, θεωρείσαι πλούσιος και ευημερών. Εάν ταυτόχρονα χρωστάς 10, τότε είσαι πτωχευμένος. Η Ελλάδα πτώχευσε και πήγε στο ΔΝΤ όταν είχε το υψηλότερο ονομαστικό ΑΕΠ όλων των εποχών. Είχε παράλληλα ένα δυσθεώρητο χρέος. Το κλάσμα, η ουσία δηλαδή, έφερε τα μνημόνια κι ό,τι ζήσαμε για μια δεκαετία. Πώς ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική βαθμίδα, ενώ το σημερινό ΑΕΠ υπολείπεται εκείνου της πτώχευσης; Μειώθηκε, εντυπωσιακά ο παρονομαστής, το χρέος δηλαδή… Γιατί; Διότι, η οικονομική πολιτική υιοθέτησε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο από αυτό που βασίλευε τα χρόνια της χρεωκοπίας…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά και βιωμένα. Αντικαταστήστε την λέξη ‘χρεωκοπία’ με τη λέξη ‘υστέρηση’ για το Β. Αιγαίο κι ανοίγεται μπροστά σας και το πρόβλημα των νησιών και η λύση του. Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα η ατέρμονη συζήτηση για την ποσότητα και την ποιότητα του λεσβιακού ελαιολάδου σε σύγκριση με το κρητικό ή το καλαματιανό. Όταν συσκευάζεται σε 5λιτρους τενεκέδες, όταν πωλείται ατυποποίητο σε ανταγωνιστές, όταν … τα μύρια όσα, το λάδι χάνει μεγάλο μέρος της αξίας του στην αγορά προϊόντων ποιότητας, υγιεινής διατροφής, γαστρονομίας, κ.λπ. Αυτό θα πεί ‘υστέρηση’ κι ας έχουμε ‘μαξούλι’.

Αν αλλάξετε το παράδειγμα του λαδιού και επιλέξετε ό,τι ενδιαφέρει την ανάπτυξη, από τον τουρισμό, έως την πράσινη και γαλάζια οικονομία και τα παράγωγα τους, τότε το κλάσμα τοπικός πλούτος προς χαμένες ευκαιρίες δείχνει γιατί το Β. Αιγαίο βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις κατάταξης των Περιφερειών της Ελλάδας, πολύ δε περισσότερο της Ευρώπης. Κι αν αποτολμήσετε, με αφέλεια και αυθάδεια, να συγκρίνετε τα νησιά μεταξύ τους, τότε τα συμπεράσματα για τη Λέσβο, ειδικά, θα είναι ακόμα πιο λυπηρά.

Υπάρχει λύση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό είναι το στοίχημα για τις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές. Η εφαρμογή ενός παραγωγικού μοντέλου, διαφορετικού και απόμακρου από τον εμβληματικό ‘τενεκέ του λαδιού’, που θα σπάσει την αλυσίδα των χαμένων ευκαιριών και θα αναδείξει τον αστείρευτο τοπικό πλούτο. Ανάπτυξη, με νού και γνώση! Το 2030, ο Κόσμος θα είναι ακόμα πιο διαφορετικός από τον ήδη διαφορετικό σημερινό. Χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει, τόσο απλά.

Εάν δεν κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές Εμείς, τότε ποιος θα τις κάνει για εμάς; Εάν δεν τις κάνουμε Τώρα, τότε πότε θα γίνουν; Εάν δεν αποκτήσουμε Αυτοδιοίκηση με όραμα, σχέδιο, οργάνωση και ικανότητα εφαρμογής, τότε τα πράγματα αποκλείεται να γίνουν από μόνα τους.

Το διακύβευμα είναι το απλούστερο που θα μπορούσε κανείς να φαντασθεί: Αλκιβιάδης Στεφανής και η ομάδα του ή μία από τα ίδια; Ως φυσικό πρόσωπο, από τούτη την εφημερίδα, είχα την τιμή να είμαι ο πρώτος που ανενδοίαστα υποστήριξα δημόσια τον Α. Στεφανή. Η συνεργασία μαζί του και τους λοιπούς συνυποψηφίους, επιβεβαιώνει καθημερινά την ορθότητα της αρχικής μου επιλογής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανδρέας Τρούμπης

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*